Megpróbálják megfélemlíteni Soros magyarországi emberei az ismert alkotmányjogászt, mert elmondta a spekulánsról az igazságot

Vágólapra másolva!
A korábbi nyilatkozatomat - amely magáért beszél - fenntartom, Soros Györgyöt elítélték Franciaországban, ezután azt gondolom, nem okozhat megütközést senkiben, ha a pénzügyi spekulációt negatívan minősítik - mondta ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origónak annak kapcsán, hogy Vadai Ágnes, a Gyurcsány-frakció egyik képviselője feljelentette, mert Soros Györgyről elmondta az igazat.
Vágólapra másolva!

- így reagált Lomnici Zoltán az Origónak annak kapcsán, hogy Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője Polt Péter legfőbb ügyésztől azt kérdezte, hogy ifj. Lomnici Zoltán kijelentése, amelyben arról beszélt, hogy Soros a forintot próbálta támadni, megalapozott vagy rémhírterjesztésnek minősül-e.

A kérdés innentől leegyszerűsödik, hiszen csupán azt kell megvizsgálni, hogy kinek az érdekét sérti az egyébként többek által megerősített kijelentésem - tette hozzá.

Ifj Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője: A forint elleni külső támadási kísérlet kapcsán Soros korábbi spekulációs tevékenységének a felidézését is sérelmezi Vadai Ágnes Forrás: Marton Szilvia - Origo

"Minden korábbi nyilatkozatomat fenntartom"

Ifj. Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a Legfőbb Ügyész átiratából az derül ki, hogy a III. Kerületi Rendőrkapitányság vizsgálja az ügyet, ahonnan megkeresést még nem kapott. Fel vagyok egyébként készülve bármilyen eljárási cselekményre, a kihallgatástól a rabosításig.

Az ismert alkotmányjogász kijelentette, hogy vélhetően a feljelentés tárgyát a Büntető Törvénykönyv 337. § (2) bekezdése képezheti, amely alapján, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Azt azért mi hozzátesszük: elég nehéz elképzelni, hogy a védekezést bármiben nehezítené az, hogy valaki felidézi Soros korábbi spekulációit, majd elmondja, hogy Soros most is támadással próbálkozik.

- zárta nyilatkozatát a Századvég jogi szakértője.

Lomnici Zoltán korábbi interjújában felhívta a figyelmet arra, hogy a külső támadások esetén

vizsgálatot indíthat az Alkotmányvédelmi Hivatal, illetve a Büntető törvénykönyv is szankcionálja a tiltott piaci befolyásolást.