A Moltól közel ötezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt kapott két budapesti kórház. A mai nap folyamán még húsz kórházba visznek fertőtlenítőket.

A Mol által legyártott fertőtlenítőket szerda reggel szállították ki a Dél-pesti Centrumkórházba és a Szent János Kórházba. Szerdán további 20 kórházba visznek még a kéz- és felületfertőtlenítőből.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az MTI-nek elmondta, több mint 800 liter kéz- és további 800 liter felületfertőtlenítőt kapott az intézmény. 

A szerek 70-80 százalékos alkoholtartalmúak, így alkalmasak baktériumok, vírusok, gombák elleni fertőtlenítéshez.  "Fertőtlenítő szerekből sosem elég" - fogalmazott a szakember. Úgy vélte, a Mol időben lépett, felismerve, hogy ezekre a szerekre lesz a legnagyobb szükség ebben az időszakban.

Szlávik János infektológus főorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rákay Erzsébet, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak kórházhigiénés főorvosa az MTI-nek elmondta, intézménye háromezer liter kéz- és felületfertőtlenítésre alkalmas folyadékot kapott a Moltól.

Jelezte, egy kórházban mindig szükség van fertőtlenítésre, azonban járvány idején fokozottan kell ezeket használni. A tapasztalat az, hogy mind a betegek, mind pedig a kórház ambulanciájára érkezők rendszeresen fertőtlenítik kezüket.

A Mol kéz- és felületfertőtlenítőit pakolja egy dolgozó a Dél-Pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Több mint 21 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt szállított ki a Mol kedden a Készenléti Rendőrség budapesti központjába, ahonnan továbbviszik azt az ország minden részébe. A tervek szerint a Hygi április végétől a Mol töltőállomásain is kapható lesz.

Az olajtársaság közleménye szerint továbbra is zajlik a Mol kéz- és felületfertőtlenítő szereinek kiszállítása az egész országban,  a járvány elleni védekezés szempontjából stratégiai szervezeteknek és vállalatoknak.