Gyurcsány és Bajnai emberei álhírgyárat működtetnek

Vágólapra másolva!
Korábbi szocialista politikusok, Gyurcsány Ferenc kipróbált emberei és a liberális Együtt kommunikációs csapatának tagja is megtalálhatók az Ezalényeg.hu internetes ellenzéki álhírportál környékén - írja a Magyar Nemzet. Az oldal nemrég közzétette, hogy Zentai András felel a tartalomért főszerkesztőként. Zentai a Gyurcsány- és Bajnai-féle Miniszterelnöki Hivatalból - egy rövid kitérővel - a Bajnai által életre hívott Együttben dolgozott, majd saját vállalkozásba kezdett, mielőtt a rémhírportál főszerkesztői pozíciójába került volna.
Vágólapra másolva!

Ismét beindult az Ezalényeg.hu balliberális internetes álhírgyár, ezúttal a pánikkeltő rémhír műfaját gyakorolták. „Tömeges gyilkossági kísérlet, amit Orbán művel" - olvasható a volt MSZP-s politikusok által működtetett oldalon.

A korábbi szocialista párti potentátok a szerző nélküli cikkben arról írnak, hogy

a kórházi ágyak egy részének felszabadítása „tömeges gyilkosság".

Mint a Magyar Nemzet megjegyzi, ismert: a miniszterelnök azért adta ki a kórházi kapacitások 60 százalékának felszabadításáról szóló rendeletet, hogy ne fordulhasson elő az a helyzet Magyarországon, mint Olaszországban, hogy egyes betegek az ellátatlanság, az eszköz- és kapacitáshiány miatt haljanak meg.

Az intézkedés annak fényében még kevésbé drasztikus, hogy a kórházi ágyak 30 százaléka a rendelet előtt is üresen állt. Habár az bizonyos, hogy a rendelet végrehajtása számos kellemetlenséggel járt, a balliberális média ismét felfújta a dolgot. A 24.hu például kritika nélkül lehozott egy állítólagos olvasói levelet, amely szerint egy olyan nőt küldtek el a kórházból, akit gépek tartottak életben. Müller Cecília országos tiszti főorvos a napokban nyomatékosan elmondta, hogy ilyen eset biztosan nem fordulhat elő, de az vitathatatlan, hogy az intézkedés kellemetlenséget okozhat egyes családoknak.

Ezt csinálja az Ezalényeg.hu is, amely hasonló rémtörténeteket közölt. Arra gondosan figyeltek, hogy kitakarják a kórházak nevét azokból az állítólagos beszámolókból, amelyeket közzétettek, így biztosították azt, hogy a történeteknek ne lehessen utánajárni.

A posztok arról szólnak, hogy állítólag betegeket „dobtak ki" a kórházakból.

Az Ezalényeg.hu ismeretlen cikkszerzője arra a következtetésre jutott mindebből, hogy mindezt csupán „szívtelenségből" rendelte el a miniszterelnök.

Az MSZP-hez és a DK-hoz kötődő álhírportál az önkormányzati voksolás kampánya óta tevékenykedik, csak a közösségi médiában több tízmillió forintot költöttek el a kampány alatt az írásaik és az oldal reklámozására. A járvány magyarországi kezdete óta változatlanul folyik az álhírgyártó tevékenység: Dézsi Csaba Andrást, Győr polgármesterét személyeskedő álhírben támadták; hamis híreket terjesztettek a kormány intézkedéseiről vagy akár a magyarok külföldről való hazahozatalával kapcsolatban.

A portál felelős kiadója a budapesti Dohány utcában bejegyzett Oraculum 2020 Kft.

A cég tulajdonosa és ügyvezetője Páva Zoltán, aki a volt MSZP-s komlói polgármester és országgyűlési képviselő, idősebb Páva Zoltán fia. A Magyar Nemzet már korábban megírta: a Páva családdal a Gyurcsány–Bajnai-kormányok igen bőkezűek voltak. Ifjabb Páva Zoltán 2008 és 2010 között a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója volt. Egyik cége, a Medich-Technik Bt. csaknem ötmillió forintot kapott szaktanácsadói tevékenységéért 2008-ban.

A Magyar Nemzetnek

az MSZP tagadta, hogy ők működtetnék az oldalt, ám több jel is arra utal, hogy ez afféle összellenzéki projekt.

Az MSZP mellett Gyurcsány Ferenc pártjának tagjai és a volt miniszterelnök levitézlett káderei által működtetett Datadat Kft. is felbukkan az Ezalényeg.hu környékén. A Magyar Nemzet megjegyzi, amellett, hogy az álhírgyár a Datadat által alkotott chatbotot használ, az oldal Adatvédelem menüpontja alatt található szöveg egyes mondatai megegyeznek olyan oldalak adatvédelmi tájékoztatóinak szövegével, amelyeken bevallottan a Datadat Kft. az adatkezelő. Ilyen oldalak például a Böcskei Balázshoz köthető Idea Intézet, a Gulyás Márton-féle Partizán egyik oldala, de például a Czeglédy Csabát soraiban tudó Éljen Szombathely Egyesület is ide tartozik.

Az MSZP-s hátterű tulajdonos és a DK-közeli háttéremberek mellett más is utal arra, hogy

ez a projekt az ellenzéki összefogás terméke: az oldal főszerkesztője, Zentai András az Együtt korábbi kommunikációs csapatának tagja.

Zentai 2008-ban került az akkori MSZP-s Miniszterelnöki Hivatalba – Páva Zoltán tulajdonoshoz hasonlóan –, ahol médiaelemzőként két évig dolgozott. Zentai ezután ugyanilyen munkakörben tevékenykedett az Observer Budapestnél, majd ismét a politika világában kötött ki: kommunikációs munkatársként dolgozott a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítványnál, majd a Szigetvári Viktor és Juhász Péter nevével fémjelzett Együttnél.

Szigetvári és Zentai a Magyar Nemzet szerint jól ismerheti egymást. Előbbi éveken keresztül vezette az Együttet, innen eredhet a bizalmi viszony Zentaival. Az Ezalényeg.hu jelenleg a Datadat Kft. szolgáltatásait használja, amelyben a cégadatok alapján Szigetvári Viktor is érdekelt.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy Zentai András 2016-ban hagyta ott az Együttet, saját vállalkozást alapított Mondatmanufaktúra néven. A kommunikációs szakember bemutatkozása szerint elsősorban marketinggel foglalkozik; „szövegíró és tartalomszerkesztő vagyok" – írta magáról, hozzátéve, hogy a közösségimédia-menedzseri feladatok sem állnak távol tőle. Arról sajnos nem írt bemutatkozásában, hogy az Ezalényeg.hu-s tapasztalatok alapján a hírhamisításban is kiemelkedően tud teljesíteni. Honlapján azért nem szerénykedik: egyszemélyes reklámügynökségnek titulálja magát. A Mondatmanufaktúrát a közelmúltig egyéni vállalkozóként csinálta, ám az Ezalényeg.hu szerkesztése bejöhetett neki anyagilag, mivel 2020. január 2-án megalapította a Mondatmanufaktúra Tartalomműhely Bt.-t.