A fiatalokat több intézkedés segíti a felvételinél, a szakképzésben és a diplomaszerzésben

Schanda Tamás
Vágólapra másolva!
Az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatója Schanda Tamás beszámolójával kezdődött. Az ITM parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy zajlik a felvételi folyamat a felsőoktatásban. Emellett szó esett arról is, hogy augusztus 15-től több mint duplájára emelik a szabad felhasználású Diákhitel-1 összegét, amivel így 1,5 millió forint lesz elérhető.
Vágólapra másolva!

A megváltozott körülmények között is arra törekszünk, hogy a fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert – mondta el Schanda Tamás parlamenti és stratégiai államtitkár az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta,

- tette hozzá.

Úgy fogalmazott: természetesen az egészség és az élet védelme a legfontosabb, de a gazdaság talpra állásáról sem feledkeztünk el: ebben nagy szerepe lesz azoknak is, akik most jelentkeznek felsőoktatásba, illetve szakképzésbe.

Schanda Tamás: Zajlik a felsőoktatási felvételi folyamat Fotó: Hirling Bálint - Origo

Schanda Tamás kiemelte:

az ITM javaslata szerint a szakképzésben tanulóknál se legyenek szóbeli vizsgák, ha mégis szükség van rá, akkor kis létszámban tartsák. Mint mondta, az elmúlt hetekben rengeteg kreatív megoldás született, amelyek a veszélyhelyzet elmúltával is használhatók lesznek.

Több mint 75 ezer fiatalt segítenek hozzá, hogy megszerezze a diplomáját, így esetükben eltekintenek a kötelező nyelvvizsgától. Schanda Tamás beszélt arról is, hogy

Ezenkívül kamatmentessé teszik a nyelvtanulási diákhiteleket, de ezt májustól kivezetik a rendszerből.

Összességében tehát a fiatalokat több intézkedéssel segíti a kormány a felvételinél, a szakképzésben, a diplomaszerzésben, a nyelvvizsgázásban, és a diákhitelnél is.