Varga Judit: Mi nem a politikai vádaskodásban, a leckéztetésben hiszünk

Varga Judit, igazságügyi miniszter.
Varga Judit, igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová megerősítette, hogy a testület dolgozik egy, valamennyi tagállamra kiterjedő elemzésen, amely azt vizsgálja, hogy milyen rendkívüli intézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány kapcsán, de a bizottság alelnöke még általánosságban sem utalt arra, hogy bármely tagállam intézkedései aggodalomra adnának okot - mondta Varga Judit. Az igazságügyi miniszter közölte, Magyarország elfogadja, hogy "uniós szinten is rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség", de nagyon fontos, hogy azok az alapvető uniós értékek, mint a szolidaritás, az egyenlő elbánás elve, valamint a kettős mérce kizárása, érvényesüljenek, és jutalmazni, nem pedig büntetni kell azokat a tagállamokat, amelyek sikeresebbek a válság kezelésében.
Vágólapra másolva!

- mondta Varga Judit igazságügyi miniszter. A tárcavezető az Európa Tanács Általános Ügyek Tanácsának videokonferenciáját követően úgy nyilatkozott, hogy a megbeszélés fő témája a nemzeti és uniós fellépés volt a koronavírus-járvánnyal és annak következményeivel szemben. A tanácskozás elején az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová megerősítette, hogy a testület dolgozik egy, valamennyi tagállamra kiterjedő elemzésen, amely azt vizsgálja, hogy milyen rendkívüli intézkedéseket vezettek be - magyarázta. Hozzátette:

a bizottság alelnöke még általánosságban sem utalt arra, hogy bármely tagállam intézkedései aggodalomra adnának okot.

Megjegyezte: ez az elemzés még nem nyilvános, még hivatalosan nem fogadta el a bizottság.

A tényekre kell alapozni a vitát

Varga Judit kiemelte:

Magyarország álláspontja szerint a vádaskodás helyett a tényekre kell alapozni a vitát, ezért a bizottság számára megküldte a saját elemzését.

Készítettek egy minden tagállamra kiterjedő táblázatot, amelyben a rendkívüli intézkedések alkotmányos kereteit, részleteit hasonlították össze - közölte. Hangsúlyozta:

Még a bizottság sem jött elő a saját elemzésével, de már megelőlegezve az eredményt, egyesek "hangos politikai vádaskodásba kezdtek". Különösen méltatlan volt, hogy a német szociáldemokrata Michael Roth megengedhetetlen hangnemben beszélt a német sajtóban korábban - idézte fel.

Varga Judit: Különösen méltatlan volt, hogy a német szociáldemokrata Michael Roth megengedhetetlen hangnemben beszélt a német sajtóban korábban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A miniszter elmondta:

mindezt Magyarország visszautasítja, hiszen a közös értékeket nem lehet megosztásra használni.

Minden tagállamnak egyaránt fontosak ezek az értékek, ezeket nem lehet megosztásra, a tagállamok közötti feszültség keltésére használni - vélekedett. Kiemelte: ehelyett, főleg a válság idején, "az EU szolidaritásában hiszünk" az európai határokon belül és kívül is.

Ezért Magyarország is erőfeszítéseket tett, és nemcsak uniós szomszédainak, hanem a csatlakozásra váró nyugat-balkáni országoknak is lehetőségeihez mérten vitt védőeszközöket.

"Mi nem a politikai vádaskodásban, a leckéztetésben, hanem a szolidaritásban, a valódi cselekvésben és a segítségnyújtásban hiszünk, és elutasítjuk a kettős mércét" - fogalmazott.

Nincsenek kiforrott keretek

Varga Judit kitért rá: az európai miniszterek tanácskozása rendszerint előkészíti az EU-csúcsot, ez csütörtökön lesz, szintén videokonferencia keretében. Egyelőre nem kiforrottak még azok a keretek, amelyeken belül az európai intézmények kezelni próbálják majd a válság hosszú távú gazdasági hatásait - közölte. Elmondta:

Magyarország elfogadja, hogy "uniós szinten is rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség", de nagyon fontos, hogy azok az alapvető uniós értékek, mint a szolidaritás, az egyenlő elbánás elve, valamint a kettős mérce kizárása, érvényesüljenek, és jutalmazni, nem pedig büntetni kell azokat a tagállamokat, amelyek sikeresebbek a válság kezelésében.

A minőség sokkal fontosabb, jobb európai fellépésre és nem több Európára van szükség - fűzte hozzá.

Az alapelvek nem változhatnak

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a járvány előtt zajlottak a többéves uniós költségvetésre vonatkozó tárgyalások, amelyek februárban egyfajta holtpontra jutottak. A járványhelyzet új dimenziót adhat az új körülmények beálltával, de

- mutatott rá. Úgy vélte, "ezek az alapelvek most sem halványodhatnak el", és Magyarország partner minden olyan megoldásban, amely egy kiegyensúlyozott, minden tagállam érdekét megfelelően figyelembe vevő választ fogalmaz meg a gazdasági válság kezelésére, de ez nem mehet a kohéziós politika kárára.