Teljes választási kampányát a gödi Samsung-beruházás elutasítására építette, majd megválasztott városvezetőként már egy fokkal engedékenyebb, de momentumosan kekeckedő hangnemet ütött meg Balogh Csaba a Gödre tervezett óriásberuházással szemben. A momentumosoktól megszokott okoskodás és lázítás azonban október 13. óta is sajátja Baloghnak: egy személyben mindent jobban tud, mint a területileg illetékes katasztrófavédelem, vagy más, a gyárbővítésben eljáró szakhatóságok. A tét a koronavírus okozta válság idején nem is lehetett volna nagyobb: a magyar olimpiai álmok megfojtása után a momentumos polgármester az akadékoskodással egy 390 milliárd forintos gyárbővítést és közvetlenül 1200 új munkahelyet veszélyeztetett. Hol a fákért, majd a parti fecskékért aggódott, hol a baráti liberális propagandasajtón keresztül lázította a helyieket. Választási győzelmét követően visszább vett, megszámolta az aprót a kasszában, és gyorsan kifizette a haverjait és a feleségét az önkormányzaton keresztül. Most pedig a kormány döntését követően áldozatként sírja tele a liberális propagandamédiát, miután októberi szövetségesei is kitántorogtak mögüle momentumos okoskodása és összeférhetetlen személyisége miatt.

Balogh Csaba gödi polgármesterre az elmúlt hetekben rájárt a rúd, az összellenzéki támogatással megválasztott polgármestert a saját szövetségesei nyomták fel pártjaiknál, majd a polgármester korrupciógyanús ügyeket orrontott szövetségeseinél.

Egy pár napos hangfelvételen egymást vádolják korrupcióval és hatalmi visszaéléssel a gödi ellenzékiek. A felvételen Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere arról beszél, megingott a bizalma az alpolgármesterekben, és szeretne nekik valami más pozíciót találni. Balogh ezután azt mondta, hogy csak egy momentumos, fideszes, vagy egy párbeszédes alpolgármesterben tudna megbízni. Erre válaszolva Hlavács Judit, párbeszédes politikus azt mondta, a korábbi megállapodás alapján mindenképpen szükséges lennie egy DK-s alpolgármesternek. Balogh erre azt közölte, hogy "korrupciógyanús ügyek kerültek elő", és ezzel ő nem tud azonosulni.

Tiniklub a városházán: elsőként a haverok kifizetése volt Baloghnak a legfontosabb

Balogh korrupciót érintő kiszólása felháborította a DK-s politikusokat, mivel a momentumos polgármester az elmúlt időszakban bőségesen kifizette a saját barátait különféle megbízási szerződésekkel. Borbíró Mihály polgármesteri referensként katasztrófavédelmi feladatok ellátására 2019. december 1. és 2020. december 31. között 240 ezer forintos havi díjat kap, plusz a pótlékok. Bokor Ádám videofelvétel-készítésért havi 275 ezer forintot kap. Jámbor Fruzsina 400 ezer forintért ad tanácsokat a polgármesternek és Nagy Noémi szintén 400 ezer forintért ad szakértői tanácsokat a momentumos városvezetőnek. Miskolczy Orsolya pedig 165 ezer forintért ad jogi tanácsokat Baloghnak.

Havi kétmillióért cserébe az embernek vannak barátai

Megyeryné Polgári Veronika havi 445 ezer forintért lát el kommunikációs referensi feladatokat. Szántó Benedek Dávid pedig minden egyes testületi ülésen lát el technikusi feladatot, mindezért pedig 42 135 forint plusz járulékok kifizetését kapja meg alkalmanként. Összességében tehát a polgármester baráti köre havi kétmillió forintba kerül a gödieknek. Balogh korábban feleségét, Vajda Viktóriát nevezte ki a Humánügyi Bizottság élére, ez is felháborította a többi pártot. A politikusfeleség egyéni képviselőjelöltként is indult tavaly októberben és nyert is körzetében.

Pártelnököknek árulkodó szövetségesek

Balogh Csaba mind emberi, mind politikai tisztessége folytán alkalmatlan a gödi polgármesteri poszt betöltésére, autoriter vezetési modellje nem demokratikus, saját frakciója ellen fordult, hatalmával visszaél, megrágalmazta a vele kritikusan fellépő képviselőket, és azt tanácsolta nekik, keressenek maguknak más posztot az önkormányzatban  - ezek az állítások olvashatók abban a levélben, amit a gödi LMP-s alpolgármester, Fülöp Zoltán, a jobbikos Hives Gábor, a DK-s alpolgármester, Lőrincz László, valamint a szintén DK-s Szilágyi László írt alá.

A levélből kiderül, hogy a momentumos polgármester a veszélyhelyzet által ráruházott jogával visszaél, a levélírók ezért azt kérik, hogy az országos politikusok határozott lépésükkel tegyenek meg mindent a helyzet mielőbbi rendezéséért. A levelet többek között Gyurcsány Ferencnek, Karácsony Gergelynek, Fekete-Győr Andrásnak és Jakab Péternek juttatták el. Az Origo egyik korábbi cikkének forrásai szerint az ellenzéki viták hátterében az is állhat, hogy Balogh egyéni politikai érdekei miatt ellehetetleníti az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb beruházását, a Samsung-beruházást, ezzel pedig komoly nehézségeket okoz, ugyanis több ezer munkahelyet veszélyeztet.

Folyamatos áskálódás a beruházás ellen

A momentumos Balogh egész politikusi karrierjét a gödi Samsung-gyár elutasítására építette fel.

Forrás: Facebook

A Budapest közeli kis kertvárosban 20 éve jelent meg a dél-koreai gyár, közvetlenül ezrek megélhetését biztosítva. Az ázsiai befektetőkkel való jó kormányzati kapcsolat és Magyarország versenyképessége miatt a Samsung 2019-ben jelentette be, hogy 390 milliárdos beruházásba kezd a gyárbővítés során, és csúcsmodern akkumulátorgyártást telepít az üzembe, ahonnan a jövő elektromos autóit fogják kiszolgálni. Szijjártó Péter egyenesen azt mondta a beruházásról, hogy ezzel Magyarország fölkerül a globális autógyártás térképére.

A Samsung SDI gödi üzeme egy korábbi felvételen.Forrás: MTI/Beliczay László

Fontosabbak voltak a fák és a fecskék a százmilliárdos beruházásnál

Előbb az önkormányzat által kijelölt fejlesztési területen lévő fákért aggódtak a momentumosok és az ellenzékiek, később az egész beruházást elutasították.

Forrás: Facebook

Balogh több Facebook-bejegyzése is erről tanúskodik. Volt, amikor a fecskékért aggódott az építési területen: A Momentum Göd csapatát képviselve Csaba Balogh ma reggel kint járt a Samsung melletti építkezési területen, ahol több, mint 300 fecske fészkel jelenleg. Ez azt jelenti, hogy naponta több százezer tetűtől és szúnyogtól szabadítanak meg minket. Elhelyeztünk egy figyelemfelhívó táblát, hogy mindenki vigyázzon a költőhelyre  - írta, később egy videóban a már elköltözött fecskék hűlt nyomában forgatott egy videót, föltéve a kérdést, hogy az építkezés alatt nem háborgatott fecskék vajon hová térhetnek majd vissza?

Képtelen vád egy profi multi ellen

Majd a választási kampányra ráfordulva a Gödi Összefogás programjában Baloghék azzal a képtelen váddal álltak elő, hogy "a Samsung eddig sem a kötelező, sem a vállalt környezetvédelmi kötelezettségeinek nem tett eleget".

Forrás: Facebook

Megválasztását követően Balogh a merev elutasításból az aggódva engedélyező szerepkörbe lépett át, feltehetően nem másért, mint a remélt iparűzési adóbevételekért cserébe. 20:40-kor jött a lakossági bejelentés, hogy a Samsung építkezés zajlik nagy zajjal. Jegyző Úrral, Vajda Viktória és Andrejka Zombor képviselővel egy civil társaságában, hogy jegyzőkönyvet vegyünk fel. Sokkoló zaj (70-80 db) várt minket, és hogy remeg a föld. A váci járási hivatalnál bejelentést teszünk, hogy ez ne valósulhasson meg újra. Az Oázisnál a 40 db alapzajhoz képest is megnövekedő kb. 57-60 db zajt lehet hallani, érezni. Szimpatizálok a lakosokkal, mert ez az a zaj, amit nem lehet ablakkal sem kivédeni, nyáron pedig pláne elviselhetetlen.  Később újabb kommenttel is jelentkezett közösségi oldalán: Most hívott a Samsung SDI képviselője, hogy mint megrendelők, ők is kimentek a helyszínre, és miután beazonosították a zaj forrását, azonnal le is állíttatták az alvállalkozót, hogy ne éjszaka dolgozzanak ilyen zajjal. 

Aggódás a fecskékért és a lovakért

Az emoticonokkal, hangulatjelekkel is örömmel kommunikáló momentumos polgármester nem csak a fecskékért, de a lovakért is nagyon aggódott egy bejegyzésben: Másik kardinális pont, amit hiányolok, a félcsomópont kapcsán merült fel. Jeleztük a tárgyalásokon, hogy Göd városának kifejezetten fontos a lovas kultúra. Kincsem egy nemzeti érték, aminek a tiszteletére a lovasturizmust nem engedhetjük sérülni, márpedig a városhoz közelebb eső területeken számos lovarda van, akiknek létfontosságú, hogy át tudjanak kelni az M2 túloldalán elterülő zöld területekre. Jelenleg az átalakításra váró felüljáró ad erre csak lehetőséget a lovasoknak, aminek az aktív forgalomba helyezése ezt ellehetetlenítené. Ezért kértük nyomatékosan, hogy egy mezőgazdasági felüljáró kerüljön kialakításra az M2 fölött. Ennek a támogatását mégsem szerepeltették a határozatban. 

Azt viszont már örömmel vette tudomásul, hogy a gyártelep építői együttműködési megállapodás aláírására tettek javaslatot: Örömmel fogadtam azonban az utolsó pontot, miszerint szükséges, hogy "fejlesztések megvalósítása érdekében együttműködési megállapodás kerüljön megkötésre Göd Város Önkormányzatával." 

Mindezeken túl ellenzéki polgármesterjelöltként és később megválasztott polgármesterként is állandó kérdésekkel és közadatkérelmekkel bombázta a területileg illetékes kormányhivatalt, azonban információink szerint nem egy alkalommal a kormányhivatalnak kellett udvarias válaszlevélben helyretennie a momentumos Baloghot, hogy a kérdései értelmezhetetlenek, vagy nem jó a címzettjük.

Megelégelték az akadékoskodást a kormányban: senki sem helyezheti magát a közérdek elé

Információink szerint a kormányzatban régóta figyelemmel kísérték Balogh áskálódását a Samsung gyárával és a tervezett ezernyi munkahellyel szemben. Mindemellett a kormányzatnak régi terve volt, hogy különleges gazdasági övezeteket hoz létre szerte az országban, hogy ezzel is könnyítse a csúcstechnológiát képviselő tőke magyarországi letelepedését és a munkahelyteremtést. Ezért született meg április 17-re az a kormányrendelet, amely végül különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt, és ezzel a helyi Samsung-gyár által megfizetett iparűzési adót a Pest megyei önkormányzathoz irányították. Nyomós oka volt azonban annak, hogy a gödi lett az első.

Kormányzat: "senki sem állhat szemben ezernyi munkahellyel és az emberek megélhetésével"

Egyetlen városvezető sem lehet annyira szűklátókörű, hogy tartósan veszélyeztet egy majd' 400 milliárd forintos, óriási fejlesztést. Sokáig tűrtük Balogh Csaba lehetetlen kérdéseit és okoskodásait, és a helyiek föllázítását Magyarország legnagyobb beruházása ellen, de senki nem helyezheti magát a közérdek elé, egy momentumos kisvárosi polgármester sem. Márpedig Göd, Pest megye, de teljes Magyarország közérdeke az, hogy ez a hatalmas beruházás minél hamarabb, minél több munkahelyet teremtve megvalósuljon és létrejöjjenek a munkahelyek. Senki sem állhat szemben ezernyi munkahellyel és az emberek megélhetésével  - fogalmazott egy, a döntés-előkészítést ismerő forrásunk.

A magyar gazdaság újraindításának egyik legfontosabb eleme a Samsung SDI beruházása, mellyel hazánk a hagyományos autóipar után a modern, elektromobilitásra épülő autóipar európai fellegvára is lesz - Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig ezzel indokolta azt, hogy a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt, a helyi adóztatás jogát átadva a megyei önkormányzatnak.

Pest megyei önkormányzat: a kormányrendelet alapján nem mondható el, hogy Göd elesett volna bevételétől

Szabó István, a Pest megyei Közgyűlés elnöke pedig telefonon azt mondta, a megyei önkormányzatok elsőszámú feladata a települések és a helyi, regionális gazdaság fejlesztése. Ez a feladat ebben a rendkívüli időszakban nyugodtan mondhatjuk: fontosabb, mint valaha. Hosszú évek óta részt veszünk a támogatási keretek előkészítésén, kiosztásán és nyomon követésén, széleskörű tapasztalattal rendelkezünk. 

Az iparűzési adóbevétel visszajár a különleges gazdasági övezetnek

Az említett kormányrendelet alapján nem mondható el, hogy Göd elesett volna bevételétől  - fogalmazott Szabó, majd így folytatta: a különleges gazdasági övezet fekvése szerint a megyei önkormányzat a helyi adókból származó bevételt a rendeletében meghatározott módon a különleges gazdasági övezet szerinti települések (Göd, Csomád, Dunakeszi, Sződ) területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására használhatja fel.  Hozzátette azt is, a megyei önkormányzat a rendelet szerinti feladatok ellátásával kapcsolatos működési költségeire a bevétel legfeljebb 5%-át használhatja fel.

Tuzson Bence: Az egyéni politikai érdekek nem írhatják felül a munkahelyteremtés fontosságát

A térség országgyűlési képviselője, Tuzson Bence is azt hangsúlyozta, hogy a kijelölt gazdasági övezetből származó adóbevételeket elsősorban a terület környékére kell költeni, így a Gödön, Csomádon és a Dunakeszin élők érdekeit is figyelembe kell venni. Az államtitkár ehhez azt is hozzátette, amikor Magyarországon ezrek veszítik el a munkájukat a járvány miatt, nagyon fontos, hogy azokat a helyeket a kormány megpróbálja megerősíteni, ahol új munkahelyek jönnek létre. A különleges gazdasági övezetek létrehozása egy lehetőség, amivel a kormány segíteni tud. 

Tuzson azt is kiemelte, az egyéni politikai érdekek semmilyen körülmények miatt nem írhatják felül a munkahelyteremtés fontosságát. Gödön jelenleg kaotikus politikai viszonyok uralkodnak, az ellenzéki polgármester - korrupció vádjával - feljelentette a két alpolgármestert, és viszont. Ez a káosz komoly bizonytalanságot okoz, ami a legkevésbé sem kedvez a munkahelyteremtésnek. 4600 ember megélhetése nem kerülhet veszélybe  - fogalmazott a térség fideszes országgyűlési képviselője.