A csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Bajai Járási Ügyészség egy afgán és hat román férfi ellen. Autóba zsúfolva tizenegy migránst vittek magukkal. 

A vád szerint a Budapesten élő afgán férfi 2018 őszén megállapodott az egyik román vádlottal, hogy utóbbi - valamint ismerősei és családtagjai - segítségével illegális határátlépők visznek majd tovább,

személyenként 200 euróért.

A román férfiak 2018. november 4-én hajnalban megjelentek három autóval a Bátmonostor közelében lévő találkozási pontnál, ahol

egy autóba tizenegy afgán migránst zsúfoltak be.

Egyikük a sofőr mellett, hatan a hátsó ülésen, négyen a csomagtartóban kaptak helyet. Az utasok a többórásra tervezett úton mozdulni sem tudtak, a zsúfoltság miatt légszomj is fenyegette őket az ügyészség Origónak küldött közelménye szerint.

dreamstime

Budapest felé tartva a szállítást biztosító két előfutó autót az 51-es úton igazoltatták a rendőrök.

A mögöttük lemaradva haladó harmadik autó román sofőrje megállt, és elmenekült. Az afgánok a helyszínen maradtak. A férfit Baján fogták el.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfiakat az embercsempészés súlyosabb bűntettével vádolja a Bajai Járásbíróságon, ezért végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza rájuk, valamint azt, hogy utasítsák ki őket az országból.