Az érettségi ellen szervezkedni tanárként is helytelen

Címlap Hír tv
Vágólapra másolva!
A koronavírus járvány miatt kérdéses volt, hogy az idei érettségi vizsgákat megtartják-e vagy sem. A kormány végül bejelentette, hogy a megfelelő óvintézkedésekkel az írásbeli vizsgákat a tervek szerint május negyedikétől megtartják. Az időpont azonban nincs még kőbe vésve ugyanis, ha a járványhelyzet indokolja, akkor az mozgatható. Az érettségi megtartása körül azonban vita bontakozott ki, a szakszervezetek szinte minden kormányzati döntést elhibázottnak tartanak, többen pedig az érettségi elhalasztását vagy a megajánlott jegyet tartják megoldásnak. A Hír Tv Címlap című műsorában Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője, Fodor-Horváth Zsófia, a 888.hu újságírója és munkatársunk, Kroó Zita arra a kérdésre keresték a választ, hogy vajon mi szolgálja jobban a végzősök érdekét.
Vágólapra másolva!

Fontos szempont volt az Operatív Törzs és az oktatási akciócsoport ajánlása. Az érettségit szükséges megtartani azért, hogy a fiatalok továbbtanulási szándéka és tervei maradéktalanul megtudjanak valósulni – mondta Czunyiné Bertalan Judit hozzátéve, hogy ezeknek a fiataloknak a jövőjéről van most szó.

– fűzte hozzá.

Az érettségi megtartását ellenzők többek között azzal az indokkal álltak elő, hogy a diákoknak mindössze két hetük van felkészülni a vizsgára, ami nagyon kevés. Munkatársunk szerint nem két hét állt rendelkezésükre a diákoknak felkészülni, hiszen

a gimnázium utolsó éve az érettségire való felkészülésről szól.

Az érettségi megtartása a fiatalok érdeke. Forrás: Origo

Az érettségi az első igazi nagy próbatétel a 18 éves fiataloknak – ezt már Fodor-Horváth Zsófia, a 888.hu újságírója mondta hozzátéve, hogy a későbbiekben, az egyetemeken félévente élik majd át a hallgatók azt a nyomást, ami most az érettségi alatt rájuk nehezedik.

Érthető, hogy most szeretnék kitolni a vizsga idejét, hiszen izgulnak

– mondta.

A DK petíciót indít az érettségi elhalasztásáért

Gyurcsány Ferenc pártja online petíciót indított, hogy halasszák el az idei érettségi vizsgákat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) pedig arra kéri a tanárait, hogy ne vegyenek részt az érettségi lebonyolításában. Czunyiné Bertalan Judit szerint ebben a helyzetben elvárható lenne a parlamenti frakcióktól és a szakmai éredekképviseletektől, hogy

ne politikai ügyet kovácsoljanak az érettségi megvalósíthatóságából,

hanem annak minden módon való segítését hozzák napirendre. Több tízezer fiatalnak a helyzetéről van szó, amikor az érettségik megtartását, szükségességét mérlegeli az oktatási akciócsoport és tesz javaslatot a kormány számára.

Több országban szintén csak az írásbeli érettségit tartják meg, de van, ahol eltörlik és van, ahol a diákoknak jegyet ajánlanak az eddigi teljesítményük alapján. Azonban felmerül a kérdés, hogy mi van azokkal a diákokkal, akik az érettségin jobban teljesítenek. Mennyire igazságos ez a megoldás rájuk nézve? Lapunk munkatársa szerint az érettségi egy javítási lehetőség is, ugyanis felvetődik a kérdés, hogy mi lesz azokkal a diákokkal, akiket megbuktattak félévkor. Kroó Zita szerint most ugyanazt láthatjuk az ellenzék részéről, mint amit az iskolák bezárásával kapcsolatban tapasztalhattunk: amíg nem rendelte el a kormány a távoktatást, addig amiatt hőbörögtek, majd amikor bezártak az iskolák akkor pedig a munkahelyek elvesztésével riogattak.

A műsor végén Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarország politikusának legutóbbi, a határon túli magyarok elleni botrányos felszólalásáról is szó esett, amit a műsor mindhárom vendége gyalázatosnak titulált.