Három ellenőrzésből háromszor nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban

2020.04.23. 08:33

Budapest Főváros Kormányhivatala az elmúlt két napon három alkalommal is tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést a Pesti úti idősotthonban. A célzott ellenőrzés kiemelten azt vizsgálta, hogy van-e folyamatos orvosi ellátás az intézményben különös tekintettel arra, hogy a napokban a mentők által elvégzett második körös mintavételből kiderült, hogy most is több tucat fertőzött idős lakó van jelenleg is az intézményben. A három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos a Pesti úti idősotthonban. Tehát a jelek szerint továbbra sem biztosított a folyamatos orvosi ellátás - derül ki a kormányhivatal csütörtök reggeli közleményéből.

Müller Cecília országos tisztifőorvos április 9-én helyszíni szemlét tartott az idősotthonban, és még aznap kötelező határozatot adott ki, amelyben többek között elrendelte azt is, hogy a Fővárosi Önkormányzat azonnal és folyamatosan biztosítsa az orvosi ellátást az intézményben.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Miután az országos tisztifőorvos utasítására vasárnap az Országos Mentő Szolgálat közreműködésével megtörtént az idősotthonban maradt lakók második körös szűrése is, és kiderült, hogy közülük 

újabb 58 fertőzött, akiknek folyamatos orvosi felügyeletre lenne szüksége, a kormányhivatal úgy döntött, hogy célzott - kifejezetten az orvosi jelenlétet vizsgáló - helyszíni ellenőrzést végez. 

Mindhárom ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy nincs jelen orvos az intézményben. 

Sem a törvényben előírt főállású orvos, sem a szerződött háziorvos nem tartózkodott a idősotthonban. 

A folyamatos orvosi ellátás hiánya a kormányhivatal szerint különösen aggályos a gócponttá vált intézményben, ahol jelenleg is nagyszámban vannak fertőzöttek. Megállapításaikat az országos tisztifőorvos felé is jelezték, aki jelenleg is átfogó vizsgálatot folytat az idősotthonban történt tömeges fertőzések miatt.

Forrás: Koncz Márton - Origo

A kormányhivatal emellett, mint működést engedélyező szerv, rendkívüli ellenőrzést rendelt el, és végzés keretében felszólította a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot és az idősotthon vezetését további tisztázó dokumentumok benyújtására. Többek között elrendelték az intézmény által orvosokkal kötött korábbi és mostani szerződések, az orvosok intézményben való tartózkodását igazoló jelenléti ívek, az intézmény járványügyi eljárásrendjének, a dolgozók járványügyi oktatását igazoló dokumentumok, jegyzőkönyvek, az országosan előírt látogatási, kijárási és felvételi tilalom alkalmazását igazoló iratok benyújtását.

Ugyancsak az orvosi ellátás teljes körű vizsgálatához várják az intézmény jelentését arról, hogy 

mikor voltak pontosan az első megbetegedések, végeztek-e orvosi vizsgálatot a tüneteket mutató betegeken, előfordult-e, hogy az országos eljárásrenddel szemben nem értesítették haladéktalanul a járványügyet és a hivatalos mintavételezést végző mentőszolgálatot arról, hogy tünetes lakójuk van. Kérdés az is, hogy az első tüneteket mutató lakók észlelésekor milyen intézkedéseket tettek, az előírásoknak megfelelően azonnal elkülönítették-e a betegeket. 

Az Operatív Törzs szerdai online sajtótájékoztatóján elhangzott, a Pesti úti idősotthonból 284 fertőzöttről és 28 halálos áldozatról tudnak.