Minisztériumi külön engedéllyel esett át alkalmassági vizsgálaton öt mentőjelölt

koronavírus, vírus, járvány, Budapest, Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona - Pesti út, kiürítés, mentőautó, maszk, védőruházat, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet
Vágólapra másolva!
Minisztériumi külön engedéllyel esett át alkalmassági vizsgálaton öt mentőjelölt - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Vágólapra másolva!

AZ ITM közleménye szerint

a közlekedési vizsgákat a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban március 19-ei hatállyal felfüggesztették.

Öt leendő mentőgépkocsi-vezető számára szerdán - a tárca engedélyével, a megfelelő óvintézkedések mellett - ezért rendkívüli közlekedéspszichológiai pályaalkalmassági vizsgálatot tartottak a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. budapesti központjában.

Mindannyian alkalmas minősítést kaptak, így hamarosan szolgálatba léphetnek.

Illusztráció Fotó: Koncz Márton - Origo

A vizsgaközpont vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységének

több mint egy hónappal ezelőtti felfüggesztése óta szerdán biztosított első alkalommal vizsgálati lehetőséget a társaság.

A megkülönböztető jelzést használó gépjárművek kizárólag az úgynevezett PÁV I. kategória alkalmassági minősítésének birtokában vezethetők. A minisztérium azért engedélyezte a vizsgálat megszervezését, hogy a szakemberek mielőbb munkába állhassanak az egészségügyi védekezés első vonalában.

A leendő mentők mindegyike alkalmas minősítést kapott.

Megfelelő védekezés

A KAV munkatársai minden lehetséges óvintézkedést megtettek a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. A pályaalkalmassági vizsgálathoz használt speciális eszközöket az eljárás megkezdése előtt és közben is folyamatosan fertőtlenítették.

A vizsgálatokat a személyes érintkezések minimalizálásával, a járványügyi előírásokban szereplő távolságok betartásával bonyolították le.

A résztvevőket védőfelszereléssel látták el, egyesével vizsgálták, a pszichológusi véleményalkotáshoz szükséges beszélgetést pedig multimédiás eszközök segítségével folytatták le.

A közlemény szerint Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta:

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a következő hónapokban lejáró vizsgálatok érvényessége a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenötödik napig meghosszabbodik,

vagyis ezekben az esetekben átmenetileg nincs szükség az eljárás lefolytatására.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megköszönte a kivételes elbírálást. Úgy fogalmazott:

Az ITM felhívta arra a figyelmet, hogy a háziorvos megrendelésére a mentőszolgálat végzi a koronavírus-gyanús eseteknél a mintavételezést.