Minisztériumi külön engedéllyel esett át alkalmassági vizsgálaton öt mentőjelölt - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

AZ ITM közleménye szerint a közlekedési vizsgákat a járványügyi veszélyhelyzeti rendelkezésekkel összhangban március 19-ei hatállyal felfüggesztették.  Öt leendő mentőgépkocsi-vezető számára szerdán - a tárca engedélyével, a megfelelő óvintézkedések mellett - ezért rendkívüli közlekedéspszichológiai pályaalkalmassági vizsgálatot tartottak a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Nonprofit Kft. budapesti központjában. Mindannyian alkalmas minősítést kaptak, így hamarosan szolgálatba léphetnek. 

IllusztrációFotó: Koncz Márton - Origo

A vizsgaközpont vizsgáztatási, vizsgálati és utánképzési tevékenységének több mint egy hónappal ezelőtti felfüggesztése óta szerdán biztosított első alkalommal vizsgálati lehetőséget a társaság.  A megkülönböztető jelzést használó gépjárművek kizárólag az úgynevezett PÁV I. kategória alkalmassági minősítésének birtokában vezethetők. A minisztérium azért engedélyezte a vizsgálat megszervezését, hogy a szakemberek mielőbb munkába állhassanak az egészségügyi védekezés első vonalában. A leendő mentők mindegyike alkalmas minősítést kapott. 

Megfelelő védekezés

A KAV munkatársai minden lehetséges óvintézkedést megtettek a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. A pályaalkalmassági vizsgálathoz használt speciális eszközöket az eljárás megkezdése előtt és közben is folyamatosan fertőtlenítették. A vizsgálatokat a személyes érintkezések minimalizálásával, a járványügyi előírásokban szereplő távolságok betartásával bonyolították le. A résztvevőket védőfelszereléssel látták el, egyesével vizsgálták, a pszichológusi véleményalkotáshoz szükséges beszélgetést pedig multimédiás eszközök segítségével folytatták le.

A közlemény szerint Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta:  az eredményes egészségügyi védekezésben, a biztonságos betegellátásban dolgozó szakemberek pályaalkalmassági vizsgálatát a minisztérium külön engedélyével a továbbiakban is el fogja végezni a KAV. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a következő hónapokban lejáró vizsgálatok érvényessége a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenötödik napig meghosszabbodik, vagyis ezekben az esetekben átmenetileg nincs szükség az eljárás lefolytatására. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megköszönte a kivételes elbírálást. Úgy fogalmazott: a járványt ugyan sikerült lelassítani, de a mentőknek a legnehezebb helyzetekre kell készen állniuk, ahol minden bajtársra, köztük mentőgépkocsi-vezetőkre is szükség lehet. Az ITM felhívta arra a figyelmet, hogy a háziorvos megrendelésére a mentőszolgálat végzi a koronavírus-gyanús eseteknél a mintavételezést.