A Fidesz és a KDNP európai parlamenti delegációja nyílt levelet fogalmazott meg Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke irányába.

A Fidesz honlapján és közösségi oldalain is érthető, angol, illetve magyar nyelveken megírt dokumentumon Deutsch Tamás Fidesz-delegációvezető, Hidvéghi Balázs szintén fideszes politikus, és Hölvényi György, a KDNP nemzetközi igazgatója - valamennyien EP-képviselők - aláírása szerepel.

A nyílt levél lényege a következőképpen foglalható össze: megdöbbenéssel értesültek arról az aláírók, hogy Donald Tusk (EPP-PO) egy, a német baloldali lapnak, a Spiegelnek adott interjújában gyakorlatilag nácinak nevezte a magyar miniszterelnököt. Ez a kijelentése mélységesen felháborító, és kategorikusan visszautasítjuk. Orbán Viktor soha semmi olyat nem tett vagy mondott, ami a párhuzamot indokolná  – nyomatékosították álláspontjukat.

A demokráciában természetes, hogy bizonyos dolgokban nem értünk egyet. Azonban a politikai ellenfelünket minden alap nélkül nácinak nevezni, ez idáig csak a baloldal jól ismert eszköze volt konzervatív politikusok és pártok ellen.  Annál nagyobb csalódás, ha egy kereszténydemokrata párt vezetője tesz ilyet  – tették hozzá a magyar EP-képviselők.

Donald TuskForrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Deutsch, Hidvéghi és Hölvényi szerint Tusknak a szégyenteljes kijelentése ráadásul a náci terror milliónyi áldozatának – zsidóknak és nem zsidóknak – az emlékét is meggyalázza. Sérti az áldozatok emlékét, és sérti mai leszármazottaik érzékenységét is. Cinikus és erkölcsileg elfogadhatatlan  – írták.

A nyílt levél teljes egészében itt olvasható el.

Tusk polgári-liberális pártja, a Polgári Platform (PO) balra tolódásának egyébként meg is lett az „eredménye", a PO egy kis liberális és zöld párttal együtt is mindössze csak 15 százalékon áll.  Külön nem mérik a PO-t, hiszen szövetségben van a liberális, illetve zöld politikai formációkkal, Polgári Koalíció (KO) név alatt.