Már közel 400-an meggyógyultak, 850-en vannak kórházban

Pesti úti idősotthon koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség fertőtlenítés katona katonaság
Vágólapra másolva!
A járvány kezdete óta óriási mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti igény, ami szükséges és jogos elvárás a lakosság és a szolgáltatók részéről is, nagyon sok ipari szereplő átállt a fertőtlenítőszerek gyártására, erre az Nemzeti Népegészségügyi Központ 70 ideiglenes engedélyt is kiadott, ezek garantálják a szerek hatásosságát - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Május 3-ig hatályban maradnak a kijárási korlátozás szabályai – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Mint mondta, az önkormányzatoknak újra felhatalmazást adnak, hogy hétvégéken a központi intézkedéseknél szigorúbb szabályokat alkossanak.

A határátkelőhelyek közül csak Röszkénél kell kisebb várakozásra számítani – tette hozzá.

Az elrendelt hatósági házi karanténok száma napról napra csökken, csütörtökön 10 942 van érvényben, és az elmúlt 24 órában 18 szabályszegést észleltek a rendőrök. A járványüggyel kapcsolatban elrendelt büntetőeljárások száma 270, ezek többsége rémhírterjesztés.

Május 3-ig marad a kijárási korlátozás Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ennyien gyógyultak meg

Müller Cecília elmondta, a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 2284 főre nőtt, és meghalt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezek az adatok azt mutatják, hogy még nem vagyunk a járvány végén – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Ezzel 239 főre emelkedett a meghaltak száma, 390-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

A tisztifőorvos arról is beszámolt,

Zajlik a fertőtlenítés

Folyamatos az idősotthonok ellenőrzése, számon kérik a jogszabályok betartását, konzultációt biztosítanak a szakterületen, és egy-egy helyi megoldással segítik a helyben a dolgozók munkáját. Fertőtlenítés folytatódik azokban az otthonokban is, ahol magas a gondozottak létszáma, és előfordult megbetegedés is. Müller Cecília hozzátette:

A járvány kezdete óta óriási mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti igény, ami szükséges és jogos elvárás a lakosság és a szolgáltatók részéről is – fogalmazott Müller Cecília. Nagyon sok ipari szereplő átállt a fertőtlenítőszerek gyártására, erre az Nemzeti Népegészségügyi Központ 70 ideiglenes engedélyt is kiadott, ezek garantálják a szerek hatásosságát – ismertette.

A lakosság a címke alapján tájékozódhat arról, hogy valóban hatásos-e az adott szer. Nem mindegy, hogy az adott szer milyen kórokozóval szemben hatékony, ebben a járványban olyan szert kell választani, ami vírusölő – hívta fel a figyelmet Müller. Müller Cecília kitért arra,

A tisztifőorvos újra felhívta a figyelmet a többszöri, gyakori, szappanos kézmosásra.

Folyamatos az idősotthonok fertőtlenítése és ellenőrzése Forrás: Koncz Márton - Origo

Nagyon sok maszkot használnak el

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta: a maszkokból több százezret használnak el hetente az egészségügyi intézményekben, ezek csak egyszer használatosak, 5-6 darabra is szüksége lehet egy dolgozónak naponta.

A tisztifőorvos hozzátette:

Kiss Róbert emlékeztetett, a schengeni határoknál visszaállították az ellenőrzést a veszélyhelyzet kihirdetésétől, az összes határátkelőhely közül hetet a teherforgalom, hatot a személyforgalom részére tart nyitva a rendőrség.

Egy adott társasházra is tesznek ki matricát, ha vannak fertőzöttek a házban, de a házat nem kötelezi semmire a hatóság - mondta kérdésre Müller Cecília. Társasházat nem helyeztek karanténba.

Az Origo kérdésére azt mondta Müller Cecília, hogy