A Századvég határozottan visszautasítja a jogi szakértője elleni politikai vádakat

ifj. Lomnici Zoltán
Győr, 2020. január 24. Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője sajtótájékoztatót tart a győri városháza előtt 2020. január 24-én. A Civil Összefogás Fórum (CÖF), a Szellemi Honvédők és a CÖF Klub Győr Dézsi Csaba Andrást, a nemzeti oldal jelöltjét támogatja a vasárnapi időközi választáson. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Soha nem titkoltuk véleményünket Soros Györgyről, a külföldről finanszírozott szervezetekről, NGO-król, a külföldről pénzelt pártokról, vagy éppen politikusokról, arról, hogy milyen veszélyt jelentenek Magyarország nemzeti szuverenitására - írja a Századvég Alapítvány csütörtöki közleményében, miután Vadai Ágnes, DK-s képviselő feljelentette jogi szakértőjüket, ifj. Lomnici Zoltánt. 
Vágólapra másolva!

A kutatóintézet leszögezte, hogy Soros Györggyel politikai vitájuk van, mert a nyitott határok és a migráció legnagyobb támogatója, a drogliberalizáció pártolója, az általa finanszírozott NGO-k Magyarországon, a közvéleményben börtönbiznisznek nevezett erkölcstelen perek elindítói és ötletgazdái.

- húzták alá, hozzátéve, hogy ugyanezt a véleményt fogalmazták meg a milliárdos nemzeti valutákat érintő, pénzügyi spekulációs tevékenységével kapcsolatban is.

Kiállnak szakértőjük mellett

"A Századvég Alapítvány osztja jogi szakértőjének álláspontját a forint elleni külső támadás kockázatainak vonatkozásában, ezért is határozottan visszautasítja a munkatársa elleni politikai támadást" - írták. Az elemző szervezet emlékezetett arra, hogy

  • Soros György külső, nemzetállami fizetőeszközöket érintő spekulációs tevékenysége nem új keletű: 1988-ban Franciaország, 1992-ben az Egyesült Királyság, 1997-ben pedig Malajzia, Thaiföld és Dél-Korea fizetőeszközeinek árfolyama omlott össze támadásai miatt;
  • a spekuláns OTP Bank elleni akciói is széles körben ismertek;
  • 2002-ben Franciaországban Sorost jogerősen elítélte a bíróság bennfentes kereskedelem miatt.

"Ahogy arra a Project28 közvélemény-kutatásai is rávilágítottak, az európai társadalmakban egyre többen nem értik és tartják elfogadhatatlannak, hogy valaki, aki elképzelhetetlenül nagy vagyonra tett szert, ezen az alapon a törvények fölött állhat, és mindenféle jogkövetkezmények nélkül oly módon avatkozhat bele más emberek, közösségek, akár egész országok életébe, amiért egy átlagembernek a törvények és a hatóságok teljes szigorával kellene szembenéznie" - részletezték.

A Századvég úgy látja, a jelenlegi politikai támadás egyértelművé teszi, hogy a Soros Györgyöt támogató baloldali politikai erők csak addig védelmezik a szólás- és véleményszabadságot, amíg az az ő érdekeiket szolgálja. Szerintük a kétségbeesés motiválja azokat, akik politikai elemzőket, kommentátorokat jelentenek fel, ahelyett, hogy tisztességes érvekkel védenék meg az igazukat. A DK képviselője a radikális baloldalra jellemző módon a vita, az érvelés helyett a feljelentést választotta.

- összegzett a kutatóintézet közleményének végén.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Soros körül alakult ki a vita

Mint ismert, ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az M1 közszolgálati csatornán 2020. április 8-án azt nyilatkozta, hogy a feltárt jelek azt mutatják, hogy külső támadás érte a forintot. Hozzátette, a külső támadásra utal az is, hogy a Magyar Nemzeti Bank korrekciós beavatkozásként kamatemelést hajtott végre, ami végül hozzájárult a magyar fizetőeszköz erősödéséhez.

Ennek nyomán Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője írásbeli kérdést tett fel Polt Péter legfőbb ügyésznek, hogy a forint elleni külső támadásra utaló kijelentés megalapozott volt-e, vagy rémhírterjesztés. A Legfőbb Ügyész ezt követően rámutatott, hogy Vadai írásbeli választ igénylő kérdése a hatályos jogszabályok szerint feljelentésként értékelhető, ezért azt a Legfőbb Ügyészség a Budapest III. kerületi Redőkapitánysághoz továbbította. A jogász végzettségű országgyűlési képviselő bizonyára tisztában volt azzal, hogy lépésének milyen jogkövetkezményei lesznek.

A történtek után az Origo interjút készített ifj. Lomnici Zoltánnal "Nem kívánok prejudikálni, a korábbi nyilatkozatomat - amely magáért beszél - fenntartom" - szögezte le a jogi szakértő, utalva Soros Györggyel kapcsolatos korábbi mondataira.