Varga Judit: Elvárjuk a Magyarország elleni dezinformációs kampány leállítását

Vágólapra másolva!
Varga Judit magyar és angol nyelven hat pontban válaszolt a Magyarországot ért támadásokra csütörtökön. Elvárjuk a Magyarország elleni dezinformációs kampány leállítását - szögezte le a közösségi oldalán a miniszter. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban Magyarország mind Brüsszeltől, mind a nemzetközi médiától, mind pedig a hazai és külföldi civil szervezetektől bírálatokat kapott a világjárvány elleni biztonságos védekezést lehetővé tevő koronavírus-törvény miatt.

Varga Judit igazságügyi miniszter most a közösségi oldalán 6 pontban magyarázta el az európai közvéleménynek, mi Magyarország álláspontja az ügyben.

  1. Magyarország szuverén ország.
  2. A vírus egészségügyi és gazdasági hatásai elleni összehangolt védekezést lehetővé tevő koronavírus-törvény mindenben megfelel a jogállami követelményeknek.
  3. Magyarország nem fogad el kioktatást sem álcivil szervezetek mögé bújó politikai szereplőktől, sem az őket kontroll nélkül visszhangzó nyugat-európai liberális fősodratú médiától.
  4. A magyar kormány feladata, hogy a magyar emberek egészségét, munkahelyét megvédje, és segítse a magyar gazdaságot mielőbb újra növekedési pályára állítani. Természetesen erőnkhöz mérten minden rászoruló európainak igyekszünk segíteni, és ebben a nehéz helyzetben ezt várjuk el az Uniótól és a többi tagállamtól is.
  5. Visszautasítjuk, hogy egyes uniós szereplők azért fenyegetik hazánkat uniós források megvonásával, mert a fősodortól eltérő álláspontot képviselünk a választóinktól kapott demokratikus felhatalmazás alapján.
  6. Elvárjuk a Magyarország ellen folyó dezinformációs kampány leállítását! A magyar kormány áll a tényszerű viták elébe, de a csúsztatásokat, jogi képtelenségeket harsogó és kettős mércén alapuló támadások nem egyeztethetők össze sem az uniós szolidaritással, sem a bajtársiassággal.

A magyar szabályozás megfelel az előírásoknak

Az igazságügyi miniszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában is kitért a nemzetközi támadásokra. Elképesztő és felháborító, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor minden ország a gazdaságát próbálja újraindítani, az emberek életének, egészségének biztosítását helyezi minden ország előtérbe, egyes politikusok legfontosabb feladata a Magyarország elleni politikai vádaskodás - mondta.

Varga Judit a Magyarországon bevezetett rendkívüli jogrendet ért támadásokkal kapcsolatban kiemelte, a koronavírus okozta rendkívüli időszakban minden ország rendkívüli intézkedéseket hozott az állampolgárok életének, egészségének védelme, és a járvány okozta gazdasági következmények csökkentése érdekében. Hozzátette,

ebben a speciális helyzetben az Európai Unió valamennyi tagállama ugyanazokkal a kihívásokkal küzd, és egymással összehasonlítható intézkedéseket hozott.

Mint mondta, szerdán az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsának ülésén az Európai Bizottság (EB) alelnöke, Vera Jourová elmondta, a rendkívüli intézkedéseknek milyen elveknek kell megfelelnie, és ebbe "abszolút illeszthető a magyar koronavírus-törvény".

Varga Judit igazságügyi miniszter Forrás: Facebook

Varga Judit elmondta, a magyar szabályozás megfelel a szükségesség és arányosság, és a célhoz kötöttség elvének, hiszen a vírus káros hatásainak leküzdése és a lehető legnagyobb élet- és egészségvédelem keretének a kijelölése az elsődleges feladata. Felhívta a figyelmet arra, hogy az intézkedések lehetővé teszik az alkotmányos kontroll megmaradását is, rugalmas lehetőségeket biztosítanak az Alkotmánybírságnak, hogy az továbbra is gyakorolhassa a normakontrollt. Közölte, az Európai Bizottság elvárása, hogy az Országgyűlés folyamatosan kontrollt gyakorolhasson, és ennek az elvárásnak is abszolút megfelel a magyar törvény.

Azzal kapcsolatban, hogy az EB dolgozik egy valamennyi tagállamra kiterjedő elemzésen, amely azt vizsgálja, hogy milyen rendkívüli intézkedéseket vezettek be, Varga Judit közölte, készítettek egy minden tagállamra kiterjedő táblázatot, amelyben a rendkívüli intézkedések alkotmányos kereteit, részleteit hasonlították össze. Jelezte, van olyan tagállam, amelynél - Magyarországgal ellentétben - nincs alkotmányban rögzített lehetőség a rendkívüli jogrend bevezetésére, egyes helyeken most kellett "kitalálni" ezt, de Magyarország ezeket az országokat nem kritizálta. Tiszteletben tartjuk, hogy egy ilyen helyzetben minden nemzet tudja, mi a legfontosabb dolog és milyen jogi keretek között kell ezeket az intézkedéseket bevezetniük - jegyezte meg.

Lesznek még politikavezérelt támadások

Az igazságügyi miniszter visszautasította a kioktatást, hangozzék el vezető politikusoktól, uniós szereplőktől vagy a médiától. Egyetlen egy cél kell, hogy lebegjen mindenki előtt, a vírus leküzdése, ehhez pedig szolidaritásra, kölcsönös segítségnyújtásra van szükség, Magyarország ebben is igyekszik példát mutatni - szögezte le.

Varga Judit azt mondta, bár az EB vizsgálata még "előttünk van", Didier Reynders uniós igazságügyi biztos különböző fórumokon a vizsgálat előtt aggodalmát fejezte ki a magyar helyzettel kapcsolatban. A miniszter jelezte: készül arra, hogy lesznek még Magyarország ellen politikavezérelt támadások, de mindenhol ott lesznek, és

a jog és tények segítségével megvédik a magyar koronavírus-törvényt.

Úgy vélte, a Magyarország elleni támadások nem fognak alábbhagyni, de reméli, tényeken alapuló, jogi természetű vita is kibontakozhat.

Varga Judit beszélt arról is, hogy rendre azt tapasztalják, ha van politikai többségi akarat, vajmi keveset érnek az uniós jogszabályok. Jelezte, a magyar érvelés felhívja az EU figyelmét arra, hogy az európai intézményekre is vonatkozik a jogállamiság, jogbiztonság, egyenlő elbánás, tisztességes eljárás követelménye, amit a politikai többség rendre felülír, olykor az EU intézményei sem tartják be a saját szabályaikat. Hozzátette, a kettős mérce nemcsak az egyes tagállamok megítélésénél, hanem az EU-intézmények és a tagállamok viszonyában is tetten érhető.