Biztosan lesznek még viták, támadások, azonban jelenleg nincs indok arra, hogy az érettségit elhalasszuk, ezért az eredetileg kijelölt május 4-i időpontot fenntartjuk, és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítjuk az érettségit - mondta az Origónak Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára. 

Milyen döntés született az idei érettségiről?

Az oktatási akciócsoport április 9-én tette meg javaslatát az érettségi idei lebonyolításának lehető legbiztonságosabb módjára, amit a kormány április 15-én elfogadott. A döntés értelmében az idei évben szinte csak írásbeli vizsgákra kerül sor, célunk a személyes kontaktusok számának minimalizálása volt, ezért feleztük meg a vizsgaalkalmak számát. A kormány május 4-e és 21-e között kijelölte az írásbeli érettségi vizsgák időpontját, de azt nyilvánvalóvá tette, hogy ez a járványhelyzet alakulásának függvényében változhat; a vizsgákat tervezhető módon, a védekezésre alkalmas időpontban kell megszervezni, az időpont meghatározása nem politikai kérdés. Erről kellett a szükséges egyeztetéseket lefolytatni.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Kikkel egyeztetett?

Egyeztettem az Oktatási Hivatal és a Klebelsberg Központ vezetőjével, a területi közigazgatásért felelős államtitkárral, a felsőoktatásért és a szakképzésért felelős helyettes államtitkárokkal, továbbá a nagy egyházi fenntartók szakmai képviselőivel, kértem a véleményüket, illetve a megerősítésüket, hogy az általuk vezetett intézmények felkészültek-e az érettségire. Megerősítő válaszokat kaptam, és azt a jelzést, hogy a május 4-i dátumon inkább ne változtassunk.

Beszéltem a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel, lényegében minden nap a héten, aki ugyanezt tolmácsolta felém, hogy az intézmények ezt képviselik, kezdjünk május 4-én.

Egyeztettem Szabó Zsuzsával, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökével, aki megerősítette, hogy az időpontot a PSZ is elsősorban járványügyi kérdésnek tekinti, a hangsúlyt ő egyértelműen arra fektette; azt kérte, hogy a lebonyolítás során a biztonsági intézkedéseket vegyük nagyon komolyan, óvjuk meg a kollégák egészségét. Ebben nincs is közöttünk vita!

Nem változik az érettségi május 4-i időpontjaForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerdán Skype-konferenciára hívtam az Országos Diáktanácsot, mert ebben a kérdésben nagyon fontos a tanulók véleménye. A kifejezetten vegyes összetételű, az ősszel megválasztott, egyébként nagyon felkészült fiatalokból álló testület 19 résztvevőjéből 17 fő szavazott arra, hogy május 4-én kezdjük meg az érettségit, az egyik különvélemény 1 hetes, a másik 2 hetes csúsztatást javasolt. Egyértelműen azt fogalmazták meg a fiatalok, hogy érettségizni szeretnének, és minél előbb túl akarnak lenni a vizsgákon.

Csütörtökön egyeztettem az országos tisztifőorvossal, Müller Cecíliával is, hogy látja-e akadályát az érettségi megszervezésének, amire nemmel válaszolt. Kérte a biztonsági intézkedések betartását.

Ezt követően részt vettem egy online tudományos konferencián, melyen dr. Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője, Dr. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem dékánja, Prof. Dr. Jakab Ferenc, a PTE kutatócsoport-vezetője és Dr. Röst Gergely egyetemi docens előadásait hallgattuk meg nagyjából százötvenen, jelentős sajtóérdeklődés mellett.

A végén volt módom rá, megkérdeztem, hogy az érettséginek milyen időpontot javasolnak, javasolják-e a módosítást, a válaszadók egybehangzóan azt kérték, hogy mielőbb, a május 4-i kezdéssel tartsuk meg a vizsgákat. Ezt azzal indokolták, hogy a vírus terjedésének intenzitása most rendkívül alacsony, a járvány erősen kontroll alatt tartott, az esetszámok stabilizálódása várható, ez az úgynevezett tetőzés, ami szerencsére egy viszonylag alacsony esetszámnál történik, ezért ez nem egy rossz hír, hanem ez egy jó hír. Nézzék el nekem, politikai és politikai tevékenységet folytató szervezetekkel nem egyeztettem, az érettségi nem politikai kérdés.

Az ellenzéki pártoknak továbbra sem tetszik a május 4-i időpont?

Nézze, elég sok embert érint ez a kérdés ahhoz, hogy bármit mondunk, ne értsenek egyet a kormánnyal, ez így szokott lenni. Megerősítheti ugyanakkor a járványügyi szakemberek véleményét Hiller István, az MSZP szakpolitikusa, volt oktatási miniszter, aki eddig is szakmai álláspontot képviselt, és a konferencián ugyancsak kérdést tett fel az érettségi kapcsán, amire lényegében ugyanazt a választ kapta: megtarthatóak a vizsgák.

Biztosan lesznek még viták, támadások, a fentieket összefoglalva azonban én jelenleg nem látok arra indokot, hogy az érettségit elhalasszuk, ezért az eredetileg kijelölt május 4-i időpontot fenntartjuk, és a maximális egészségvédelmi intézkedések mellett lebonyolítjuk az érettségit. Minden iskolának, minden pedagógusnak köszönöm a szervezés során eddig tanúsított helytállást, minden tanulónak eredményes felkészülést kívánok! Bízzanak bennünk, jól fog sikerülni!