Orbán Viktor bejelentette, szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet

ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. április 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a V4 miniszterelnökök EU-csúcs előtti egyeztetésén 2020. április 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
2383 főre nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök közölte, hogy szigorú menetrend mellett újraindítjuk az életet. A kormányfő hozzátette, hogy az idősekre és a nagyvárosiakra speciális szabályok fognak majd vonatkozni. Orbán Viktor elutasítja Soros György második tervét is. A koronavírusos betegeket mostantól vérplazmával is lehet kezelni Magyarországon. Egy újabb ellenőrzés során ismét kiderült, hogy a főváros által fenntartott Pesti úti idősotthonban még mindig nincs folyamatos orvosi ellátás. Közben újabb védőeszközök érkeztek Magyarországra. Nyugat-Európában csökkent a megbetegedések üteme. Világszinten meghaladta 2,8 milliót a fertőzöttek száma, 196 ezerre emelkedett a halottak, közel 780 ezerre pedig a gyógyultak száma. Az Origo péntek esti összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Csütörtökről péntekre 2383-ra emelkedett az új típusú koronavírussal regisztrált fertőzöttek száma hazánkban.

Meghalt 11 idős, krónikus betegségekkel küszködő ember, ezzel 250 főre nőtt a halottak száma,

401-en viszont már meggyógyultak.

Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk,

továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött.

Magyarország korovírus-térképe Forrás: KORONAVIRUS.GOV.HU

Orbán Viktor: Újraindíthatjuk az életet az országban, megszületett a második Soros-terv

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta, hogy

Orbán Viktor kihangsúlyozta: Ha az élet újraindítása esetén elszabadulna a vírus, akkor több tízezer ágy és több ezer lélegeztetőgép gép kell.

Tehát ezért kellett a kórházi ágyak egy részét felszabadítani.

Kiemelte, hogy

a kormány továbbra is a meglévő munkahelyek megmentése és újak létrehozása érdekében tevékenykedik.

A csütörtök esti uniós csúccsal kapcsolatosan a miniszterelnök azt mondta,

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a V4 miniszterelnökök EU-csúcs előtti egyeztetésén 2020. április 22-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megszületett a második Soros-terv.

A milliárdos spekuláns ugyanis azt javasolta, hogy

Operatív Törzs: Bízunk a vérplazmás kezelésben

Az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emmi államtitkára emlékeztetett, hogy

a kormány visszavezeti a 13. havi nyugdíjat.

Az államtitkár közölte, hogy az idősotthonokban 2 millió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt osztanak szét.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tudatta, hogy

csütörtökön beadták egy súlyos állapotú betegnek a vérplazmát, amelyet egy felgyógyult betegből nyertek ki.

A koronavírusos betegek vérplazmával való magyar kezezési módszere nagy bizakodásra ad okot – emelte ki.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: A laborminták száma is nő, 58 251 embert vizsgáltak meg. 877 beteg van kórházban, 61 fő lélegeztetőgépre szorul.

Az ő helyzetük sem reménytelen, többeket már levettek a gépről.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy

A Pesti úti idősotthonban továbbra sincs állandó orvosi ellátás

Karácsony Gergely a járványhelyzet kezelése helyett a veszélyhelyzeti felhatalmazást kihasználva még a hét elején

évi 40 százalékos vezérigazgatói prémiumra adott lehetőséget.

A vezérigazgatók többsége Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon emberei közül került ki.

A Karácsony által önkényesen hozott rendeletek egy részének semmi köze sincs a járványhelyzethez,

a Fővárosi Közgyűlés új ülésének meghívójában pedig a 21 pontból csak 1 szólt a koronavírus elleni védekezésről.

A Fővárosi Közgyűlés amúgy nem ült össze, még online sem.

A Karácsonyék által fenntartott Pesti úti idősotthonban ma ismét ellenőrzést tartott a kormányhivatal és az derült ki, hogy az intézményben tapasztalható tömeges megbetegedések ellenére

nincs folyamatos orvosi ellátás a gondozottak mellett.

Ezen a héten összesen öt helyszíni ellenőrzés volt, abból négy alkalommal egyáltalán nem volt jelen sem főállású orvos, sem a szerződött háziorvosok egyike sem.

Egyre kevesebb az új eset Nyugat-Európában

Olaszországban ma 3021 új fertőzöttet regisztráltak, így az összlétszámuk 192 994-re nőtt. Pénteken 420-an haltak meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben, a hallottak száma elérte a 25 969-et. Az aktív fertőzöttek száma 106 848-ról 106 527-re csökkent. Az országban fokozatosan, négy fázisban oldják fel a korlátozásokat, április 27-től négy egymást követő hétfőn újabb és újabb korlátozó intézkedéseken enyhítenek.

Az új sírhantokat jelölik fehér keresztek a milánói Maggiore temetőben 2020. április 23-án. Forrás: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Spanyolországban pénteken 367-en haltak meg a koronavírus szövődményei következtében. A halottak száma 22 524-re nőtt. Ma 6740 új esetet diagnosztizáltak, ezek több, mint fele azonban már gyógyult beteg, akiknél a szerológiai vizsgálat mutatta ki a koronavírus ellen termelt antitesteket. A fertőzöttek összlétszáma 219 764, a legtöbb Európában.

Az Egyesült Királyságban pénteken 768 új halálesetet jelentettek. Eddig 19 506-an haltak meg a vírussal részben összefüggő megbetegedésekben. Ma 5386 főnél mutatták ki a fertőzést, az összlétszámuk így 143 464-re emelkedett.

Franciaországban 159 828-ra emelkedett a fertőzöttek száma, amiből 1645 főt pénteken regisztráltak. Ma 389-en haltak bele a vírus okozta szövődményekbe, a halálos áldozatok száma pedig 22 245-re nőtt. Az országban a kórházi kihasználtság visszatért a járvány elején rendelkezésre álló szint alá, azzal, hogy 5 ezer alá (egész pontosan 4870-re) csökkent az intenzív ápolásra szoruló súlyos betegek száma.

Németországban az igazolt fertőzöttek száma 154 159, ebből 1030 az újonnan diagnosztizált eset. Pénteken 78-an haltak meg, összlétszámuk pedig 5653.

Az Egyesült Államokban pénteken 1217 halálesetet regisztráltak. A halottak száma 51 453. 25 568 új fertőzést mutattak ki. A fertőzöttek összlétszáma 912 010. Még mindig New York államban a legrosszabb a helyzet, 276 711 regisztrált esettel és 21 283 halálos áldozattal.

Donald Trump elnök újabb, ezúttal 484 milliárd dolláros gazdasági mentőcsomagot írt alá.

Donald Trump amerikai elnök feltartja a 484 milliárd dolláros segélycsomagról szóló dokumentumot a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2020. április 24-én. Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

A csomag alapvetően három nagyobb tételből áll össze: a kis- és középvállalkozások, valamint a kórházak megsegítését célzó összegekből, továbbá a vírusteszteket finanszírozzák belőle.

Az amerikai elnök korábban bejelentette, hogy az amerikai tudósok már közel állnak a védőoltás kifejlesztéséhez.

Közben világszinten

meghaladta a 2,8 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma, ebből közel 780 ezer embert gyógyultnak nyilvánítottak, 196 ezren pedig meghaltak.