A Szent Imre Kórház felkészült a tömeges megbetegedésekre

2020.04.25. 15:25

A fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban is mindent megtesznek a betegek és a munkatársak biztonsága érdekében, a kórház a szabályoknak megfelelően alakította ki a koronavírusos betegek ellátásához szükséges feltételeket, és felkészült a tömeges megbetegedések ellátására.

Váradi Zsolt, a kórház sürgősségi osztályának főorvosa az MTI-nek elmondta, minden orvos és szakdolgozó biztonságban érzi magát, hiszen a járványhelyzetre kialakított és alkalmazott szabályok szigorúak.

Képünk illusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

A kórház kialakította az úgynevezett Covid-részlegét, ahol a koronavírus-gyanús esetek elsődleges ellátása, illetve a már igazolt betegek kezelése történik. Ez a kórházon belül egy szigorúan elkülönített osztályon zajlik. A mentők által hozott betegeknek egy külön liftet tartanak fenn, azt másra nem lehet használni.

Váradi Zsolt elmondása szerint napi 6-8 beteget hoznak a kórház erre kialakított elsődleges vizsgálóhelyére, és itt - az egyéb vizsgálatokon kívül - megtörténik a mintavétel is, amit laboratóriumba küldenek. Addig, amíg a laboratóriumi eredmény nem jön vissza, az illető az izolációs részlegbe kerül, az úgynevezett "szürke zónába".

Az osztályvezető főorvos kiemelte, a Szent Imre Kórház felkészült a tömeges megbetegedések ellátására, a kórházi ágyszámok hatvan százalékát felszabadították, ez 410 helyet jelent.
Bucsek László, az intenzív osztály főorvosa azt mondta, hogy öt lélegeztetett beteg közül kettőt le tudtak venni a gépről több hét lélegeztetés után.

Finta Ervin, a kórház orvosigazgatója elmondta, minden kollégájukat letesztelték, minden minta negatív lett, és minden védőfelszerelés rendelkezésre áll. Hozzátette, hogy a szűrési szám kimagasló a kórházban, eddig 1926 laborvizsgálatot végeztek el, ami a szűrési átlag ötszöröse.

Beszámolt arról is, hogy az ellátást kicsit személyesebbé téve a közeljövőben az adott orvos fényképe látható lesz az általa hordott speciális védőruhán, hiszen a védőruha és az ahhoz kötelezően használt szemüveg és maszk az orvos egész arcát eltakarja.