A lengyel egészségügyi miniszter elhalasztaná a májusi elnökválasztást

2020.04.25. 09:03

A május 10-re kiírt elnökválasztás elhalasztása mellett érvelt Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter a Polsat lengyel tévécsatornán. Szerinte a jelenlegi járványhelyzetben az egyetlen biztonságos megoldást az jelenti, ha 2022-ig elhalasztják a következő hónapban esedékes voksolást.

Az elnökválasztás fő esélyese a jelenlegi államfő, a népszerűségi listát vezető Andrzej Duda. A szavazás májusi megtartását kifogásolja a lengyel ellenzék is, továbbá több egészségügyi szakértő a választók biztonságára hivatkozva.A PiS ellenőrzése alatt álló alsóház április elején elfogadott egy törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a voksolás teljes egészében postai úton valósuljon meg. A jogszabály azóta az ellenzéki többségű szenátusban vár megvitatásra.

Az emberek többsége Lengyelországban is csak maszkban megy ki az utcáraForrás: AFP/Odd Andersen

Szumowski szerint a levélszavazás biztonságosabb, mint a hagyományos választás, ugyanakkor még biztonságosabb lenne, ha csak két év múlva kerülne sor az elnökválasztásra.

Ha ez nem megvalósítható, akkor a lehető legbiztonságosabb alternatívát kell választanunk - szögezte le a tárcavezető.

Egy márciusban közzétett felmérés szerint a megkérdezettek többsége szeretné elhalasztani a szavazást az egészségügyi kockázatok miatt.

Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban a Facebook közösségi hálón élőben folytatott konferencián hangsúlyozta, hogy a demokratikus folyamat a koronavírus-járvány idején sem állhat le, az elnökválasztás májusi időpontjának betartására a lengyel alkotmány kötelez, adott helyzetben a levélben szavazás a legbölcsebb megoldás.

Mateusz Morawiecki, Lengyelország miniszterelnöke 2019. március 15-én, a Nemzeti MúzeumnálForrás: Csudai Sándor - Origo

Morawiecki rámutatott: a lengyel alaptörvény megszabja, egy választási cikluson belül meddig kell megtartani az államfőválasztást, adott esetben ez az időpont az idei év májusára esik. A demokratikus folyamatnak folytatódnia kell. Nem tudjuk, meddig lesz itt a koronavírus, ezért fogadtuk el a lehető legbölcsebb döntést a választás levélbeli lebonyolításáról - jelentette ki.

A levélben szavazás biztonságáról Morawiecki azt mondta: a szavazólapokat tartalmazó borítékokat ózonnal fertőtlenítik, a borítékokat szállító személyek, a mintegy 30 ezer szavazóurna, a szavazatokat számláló bizottságok esetében is szigorú egészségügyi szabályokat alkalmaznak majd.

Lengyelországban 10 892 fertőzöttje és 494 halálos áldozata van a koronavírusnak, a gyógyultak száma pedig 1944 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.