Orbán Viktor a munkahelyteremtésről és az ellenzékről is beszélt az Országgyűlésben

GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor; KOCSIS Máté
Budapest, 2020. április 27. Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 27-én. Jobbról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (első sor), balról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
83 új esetet regisztráltak Magyarországon, így 2583-ra nőtt a magyarországi azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában kijelentette, hogy nem lesz olyan magyar ember, aki a munkanélküli segély kifutása után ne kapna ajánlatot a magyar gazdaságból, vagy a magyar államtól. A biztató jelek ellenére a WHO arra figyelmeztetett, hogy nincs még vége a járvány elleni küzdelemnek. Mindeközben világszerte meghaladta a fertőzöttek száma a hárommilliót, ugyanakkor Olaszországból régen érkeztek ilyen jó hírek, mint ma. Összefoglaló.
Vágólapra másolva!

83 új megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Ezzel a kormányzati tájékoztató oldal közlése szerint 2583 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 8 idős, krónikus beteg, ezzel 280-ra emelkedett a halottak száma. 498-an ugyanakkor gyógyultan mehettek haza a kórházból. Jelenleg 931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat - biztonság kedvéért - készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Egyúttal természetesen készül az ország - szigorú szabályok mellett- az élet újraindítására.

Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit fogunk létrehozni. "Nem lesz olyan ember, akinél ha a munkanélküli segély időszaka kifut, akkor az ne kapna ajánlatot a magyar gazdaságból, vagy a magyar államtól" - mondta a miniszterelnök hétfőn a Parlamentben az azonnali kérdések órájában. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az ellenzék és a kormány is teljesen másként gondolkozik a nagyberuházásokról. Az utóbbiakat fel kell gyorsítani, és növelni kell a számukat - tette hozzá. A kormányfő arról is beszélt, hogy ennek érdekében a kormány kész az érdemi egyeztetésre az ellenzékkel gazdaságstratégiai kérdésekben. Jakab Péternek, a Jobbik elnökének válaszolva kijelentette, hogy pártja, a Jobbik, egyetlen percig sem azt nézte, mi Magyarország érdeke, fittyet hányt arra a közvélekedésre, hogy a válság idején összefogásra, nem pártpolitikára van szükség. "Az elmúlt másfél hónapban a Jobbik csak egy dolgot bizonyított be: ha az ország bajban van, a Jobbikra nem lehet számítani" - mondta el a véleményét a miniszterelnök, aki szerint a Jobbik az egyetlen olyan párt Magyarországon, amelyet "kilóra megvettek".

Bevált a kormány ingyenes parkolással kapcsolatos döntése. Az Operatív Törzs hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, a fertőzések legnkább a zárt közösségekben terjednek. Ebbe a körbe sorolta az idősotthonokat és azokat a kórházakat, ahol koronavírusos beteget ápolnak. Az országos tisztifőorvos a maszkok használata kapcsán ismertette, a speciális FF3, részecskeszűrő maszkok, apró részecskéket képesek megszűrni. A sebészi szájmaszkokat járványmentes időszakban a sebészek használják műtét közben, maguktól védik a beteget műtét közben. Szerinte egyelőre kevés a bizonyíték arra, hogy a saját készítésű maszkok hatékonyak a fertőzés megakadályozásában. A tisztifőorvos szót ejtett arról is, hogy jelenleg huszonöt idősotthont, és három hajléktalanszállót tartanak nyilván, ahol megjelent a vírus. Kiss Róbert az ingyenes parkolásra kitérve kijelentette, hogy már három hete van érvényben az intézkedés, amellyel a kormány célja az volt, hogy a tömegközlekedési eszközökön csökkentse a zsúfoltságot. Tapasztalataink szerint a díjmentes várakozás bevezetése eredményes volt – összegzett a rendőr alezredes.

Az eddigi legnagyobb lélegeztetőgép-szállítmány érkezett Magyarországra. 458 lélegeztetőgép és 25 ezer teszt érkezett Kínából - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfő este a Facebook-oldalán. A Nanjingból érkező repülőgép eddigi a legnagyobb lélegeztetőgép-szállítmányt hozta Magyarországra. Emellett vasúton is jelentős mennyiségű egészségügyi védőfelszerelés érkezett Kínából. A járat a budapesti Rail Cargo Terminal-Bilk állomásra érkezett, és már elindult a következő vasúti szerelvény is a távol-keleti országból. Az Operatív Törzs döntése alapján hétfőn 35 helyre több mint 3 millió 337 ezer védőfelszerelést szállítanak, köztük több tucat kórházba, az Országos Mentőszolgálathoz, az Országos Vérellátó Szolgálathoz, a rendőrséghez, a Terrorelhárítási Központhoz, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságához.

Rühes volt a Pesti úti idősotthon egyik áldozata. Az Origo információi szerint rendőrségi eljárás indult a Pesti úton meghalt idős asszony ügyében. Erről az V. kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya sürgős, soron kívüli hivatalos levélben tájékoztatta is a Fővárosi Kormányhivatalt. Az idős beteget április elején vitték be mentővel a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetébe, ugyanis a beszállítását megelőzően az ápolásáért és gondozásáért felelős Pesti úti idősotthonban elesett, ami miatt a feje és a karja is súlyosan megsérült. A kórházi kivizsgálás ezt követően orrcsonttörésen és pókhálóhártya alatti vérzésen túl rühességet is megállapított. Természetesen azért lehetett rühes, mert az otthonban nem törődtek kellően az ott élőkkel. A idős asszony végül minden erőfeszítés ellenére két nap múlva meghalt. A járvány kitörése óta a fővárosi fenntartású idősotthonban 295 lakó és 26 dolgozó fertőződött koronavírussal, és közülük 33 idős ember meghalt. A Nézőpont Intézet szombaton zárult kutatása szerint az intézményben történt koronavírus-katasztrófáért kétszer annyian hibáztatják a fővárost (40 százalék).

Megtörtént az első vérplazma-terápia Magyarországon. Biztató az állapota annak a fertőzött betegnek, akinek elsőként adtak be koronavírusból kigyógyult betegek vérplazmáiból kivont antitesteket Magyarországon - jelentette ki Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. A professzor hozzátette, hogy jelenleg háromszáznál is több hatóanyaggal kapcsolatban végeznek kísérleteket.

21 nap alatt fejlesztettek lélegeztetőgépet a Budapesti Műszaki Egyetem magyar kutatói. Modern, magyar lélegeztetőgéppel gyógyíthatják azokat a betegeket, akik a koronavírus miatt kerülnek súlyos állapotba, és mesterséges lélegeztetésre van szükségük. A berendezést a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) fejlesztették ki magyar kutatók. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, májusban megindulhat a sorozatgyártás.

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 27-én. Jobbról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (első sor), balról Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Forrás: MTI/Kovács Tamás

WHO-figyelmeztetés a világnak: nincs még vége! Koránt sincs még vége a járványnak - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn Genfben.

Meghaladta a 3 milliót a fertőzöttek száma. Hétfő estig több mint hárommillió embernél diagnosztizálták a SARS-CoV-2 nevű vírust világszerte, több mint 210 ezren haltak bele a Covid-19 betegségbe, és 900 ezren gyógyultak ki belőle a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Régen volt ilyen alacsony az új fertőzöttek száma Olaszországban. Március óta hétfőn volt a legalacsonyabb a koronavírusos új fertőzöttek száma, de változatlanul 300 felett van azok száma, akik az elmúlt huszonnégy órában meghaltak a koronavírus-betegségben. A hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1739 új fertőzött beteget regisztráltak, ami sokkal kevesebb, mint ez elmúlt hetek napi átlaga. Ugyanakkor a halálos áldozatok száma még mindig magas Olaszországban. Az elmúlt egy napban 333-an haltak meg a világjárvány miatt.

Spanyolországban meghaladta a százezret azok száma, akik meggyógyultak. A fertőzöttek közül eddig 100 875 beteg gyógyult meg. A halálesetek száma 23 521. A legmegbízhatóbbnak tartott, orr- és garatváladékból vett minta alapján készült PCR-tesztek alapján január vége óta 209 465 fertőzést azonosítottak (az összes pozitív eset száma a legutóbbi, szombati közlés szerint 223 759 volt).

A britek elkerülnének egy esetleges második kört. A brit kormányfő szerint továbbra is az a legfontosabb cél, hogy ne alakulhasson ki a Covid-19-járvány újabb hulláma. Boris Johnson maga is átesett a betegségen, néhány napig intenzív kórházi kezelésre is szorult. Hétfőn állt ismét munkába, és közölte: tényleges jelek vallanak arra, hogy Nagy-Britannia most már kezd túljutni a járvány tetőzésén. Az országban eddig 158 347 koronavírus-fertőzést azonosítottak, a halálos áldozatok száma meghaladja a 21 ezret.

Az Egyesült Államokban, New York államban meghosszabbítják a kijárási korlátozást, de több amerikai tagállam (Oklahomában, Georgiában, Dél-Karolinában és Alaszkában) megkezdte a mindennapi élet újraindítását hétfőn.