Kényszermunkára fogta fiatalkori barátját egy Csongrád megyei férfi

2020.04.27. 14:45

Az ügyészség vádat emelt egy Csongrád megyei faluban élő férfi ellen, aki régi ismerősét rendszeresen bántalmazta, betegsége ellenére nehéz fizikai munkára kényszerítette, borzalmas körülmények között szállásolta el. A férfi emellett meg sem fizette a munkáját, sőt, a saját, spórolt pénzéből is teljesen kisemmizte.

A két férfi közel negyven éve ismerte egymást, korábban jóban voltak, így a férfi tudta ismerőséről, hogy nehéz körülmények között él, továbbá, hogy befolyásolható, és senkivel nem tart kapcsolatot, így durván visszaélt a helyzetével.

Miután ismerőse elszegődött hozzá dolgozni lakhatásért és ételért cserébe, 2009-től teljesen kisajátította őt, csak neki dolgozhatott, emellett

embertelen körülmények között tartotta: a tanya WC nélküli, koszos, büdös, cefréshordókkal teli melléképületében szállásolta el, hetente csak egyszer fürödhetett,

a meleg vizet egy fa tüzelésű bojler biztosította.

A férfi a házba csak a mobil WC tartály ürítése miatt léphetett be, és reggeltől estig robotolnia kellett. Naponta legfeljebb két-háromszor kapott enni, főleg kenyeret és szalonnát, azt is külön asztalnál. Fizetést nem kapott, sőt, havi 22 ezer forintos járadékából munkáltatója további 5 ezer forintot levont élelmezés ürügyén.

A férfi emellett másfél éve a gerincműtéten esett át, de ismerőse erre semmilyen tekintettel nem volt, továbbra is nehéz fizikai munkákat végeztetett vele, ő pedig félelmében ellentmondás és panasz nélkül megcsinálta azokat.

Ezenkívül ismerőse személyes iratait, és a kevés spórolt pénzét is elvette, folyamatosan ellenőrizte hollétét, csak engedéllyel mehetett ki a tanya területéről. Emellett havi rendszerességgel

megverte, ha a munkáját nem úgy végezte, ahogyan elvárta tőle, és folyamatosan szidalmazta, és további veréssel fenyegette.

A férfi többször próbált elmenekülni a rendszeres megalázás, és verés elől, de ismerőse visszaélt a kiszolgáltatott helyzetével, és újra meg újra visszavitte, megverte, és munkára kényszerítette.

Az ügyészség férfi ellen vádat emelt kényszermunka és sanyargatás miatt, bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni.