A magyarok 76 százaléka támogatja az élet és a gazdaság szigorú szabályok melletti újraindítását

koronavírus, járvány, vírus, Budapest, maszk, BKK, tömegközlekedés, Nyugati pályaudvar
Vágólapra másolva!
66 új esetet regisztráltak Magyarországon, így 2649-ra nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma. Májustól fokozatosan újraindulhat az élet és a gazdaság Magyarországon a Magyar Nemzet értesülése szerint - ezt a Századvég kutatása alapján a magyarok 76 százaléka támogatja. Egy kormányrendelet értelmében a bölcsődék és az óvodák kötelesek megszervezni az ügyeletet. A népjóléti bizottság ülésén Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: óriási siker, hogy a járványgörbét sikerült ellaposítani. Az országos tisztifőorvos alapos tájékoztatást adott minden kérdésben, Karácsony Gergely főpolgármester azonban most is kibújt a válaszok alól. Továbbra sincs magyarázat arra, mit csinált a főváros vezetése a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősotthonban, amely a járvány egyik gócpontja. Nápolyban két hónap után újra kinyitottak a pizzériák, több ország is az élet fokozatos újraindításáról dönt. A legfontosabb hírek összefoglalója.
Vágólapra másolva!

66 új megbetegedést regisztráltak itthon. Ezzel 2649 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 11 idős, krónikus betegségekkel küzdő beteg, így az áldozatok száma elérte a 291-et. A kormányzati tájékoztató oldal adataiból kiderült az is, hogy eddig 516-an távoztak gyógyultan a kórházból, jelenleg 976 koronavírusos beteget ápolnak, akik közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Az óvodáknak, és a bölcsödéknek kötelező az ügyelet megszervezése. A Magyar Közlönyben hétfő este megjelent kormányrendelet szerint április 30-tól kötelező lesz megszervezni az óvodai és bölcsődei ügyeletet. "Ezt azon, fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára kell biztosítani, akiknek szülője vagy más törvényes képviselője – munkavégzés vagy más ok miatt – ezt igényli." - olvasható a jogszabályban, amely hétfőtől péntekig a 6 és 18 óra közötti idősávra írja elő az ügyelet megszervezését. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Facebook-oldalán azt írta, hogy a gyerekek maximum öt fős csoportokban lehetnek.

Fokozatosan újraindulhat az élet és a gazdaság. A Magyar Nemzet információi szerint májusban fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók, illetve azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak (a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok). Ugyanakkor az élet és a gazdaság szakaszos újraindítása az emberek mindennapi tevékenységében is új, konkrét szabályokkal járhat a nemzetközi ajánlások mentén - emeli ki a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy előírás lehet az arcmaszk, vagy a száj és orr eltakarására alkalmas eszköz használata, valamint a távolságtartás ezeken a helyeken. A Századvég kedden nyilvánosságra hozott kutatása szerint a magyarok 76 százaléka támogatja, hogy az ország a védekezés következő szakaszába lépjen.

Müller Cecília: nagy siker a járványgörbe ellaposítása, a magyar polgárok fegyelmezettek. "Nagy siker, hogy a járványgörbét sikerült ellaposítani Magyarországon, nagy fegyelmezettség jellemzi az állampolgárokat, ez komoly érdem" - mondta Müller Cecília az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt. Az országos tisztifőorvos ismertette, hogy a megbetegedések száma napok óta ugyanannyi, amiből az következik, hogy a reprodukciós ráta mérséklődik. Müller Cecília éppen ezért abban bízik, hogy kevés áldozattal túl lehet lenni a járványon. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára pedig azt emelte ki, hogy az ország idejében felkészült a járványra. "Hogyha nem hoztunk volna korlátozó intézkedéseket, akkor akár több millió fertőzött is lehetne Magyarországon. Nálunk sok korlátozó intézkedés hamarabb történt, mint más nyugati országokban" - részletezte a politikus a népjóléti bizottság előtt. Karácsony Gergely a bizottság előtt megint nem adott magyarázatot a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősotthonban kitört járványra.

Újfajta teszt jelent meg a koronavírusra. Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hazánkban is vannak kutatások azzal kapcsolatban, hogy milyen a lakosság "átfertőzöttsége". Ha lesz védőoltás, akkor lényegesen könnyebb helyzetbe kerülünk, hiszen azzal kialakítható a nyájimmunitás, és kiküszöbölhetők a súlyos szövődmények - hangsúlyozta. Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy a tesztek területén is nyílnak folyamatosan új lehetőségek. Minden labor és minden tesztvizsgálat másra jó. A WHO egy újabb tesztről számolt be, ami a vírus kimutatására törekszik - jelezte. Lakatos Tibor rendőrezredes beszámolt arról, hogy az elmúlt 24 órában három rémhírterjesztéssal kapcsolatos ügy miatt indult eljárás, a Nemzeti Nyomozóiroda vádemelést is tett. Egy kiskunhalasi nő például olyan videókat töltött fel a közösségi oldalára, amik hamisan rossz fényben tüntették fel az ellátórendszert.

A radikális baloldali Hadházy Ákos a járvány közepén is randalírozást vezet. Közúti veszélyeztetés gyanújával folytat nyomozást a radikális baloldali Hadházy Ákos ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség. Hadházy a múlt heti ellenzéki-dudálós randalírozáson - a felvételek tanúsága szerint - el akarta ütni Bede Zsoltot azután, hogy a Vadhajtások tudósítója egy nyugtatót próbált meg elhelyezni autójának szélvédőjén. Bedét a történtek után kórházba vitték.

Májustól fokozartosan újraindul az élet és a gazdaság Magyarországon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Meghaladta a hárommilliót az új koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Világszerte a halálos áldozatok száma 212 345, a gyógyultaké pedig 906 898 volt kedd este a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

A WHO Latin-Amerikára összpontosítva növeli az egészségügyi szállítmányokat. Paul Molinaro, a WHO segélyműveleti és logisztikai igazgatója keddi bejelentésében arra utalt, hogy Latin-Amerikában gyorsan terjed a Covid-19-járvány. Hozzátette, hogy áprilisban zavarok voltak a nemzetközi oltóanyag-szállításban, és ha ez a tendencia májusban is folytatódik, hézagok lesznek a betegségek elleni védőoltásos védekezésben, és nehézségek várhatók az élelmiszer-ellátásban is.

Nápolyban két hónap után kinyitottak a pizzériák. Olaszországban keddre 382-en haltak meg, a járvány halálos áldozatainak száma így 27 359-re nőtt. Az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent, a járvány kitörése óta összesen 201 505 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus. Becslések szerint a nápolyi pizzériák 30-40 százaléka újra kinyitott. Ugyan helyben fogyasztani még nem szabad, rendelni csak telefonon lehet, és az éttermeket be kell zárni este 10-kor.

Csökkent a napi halálozási szám Spanyolországban.Ismét csökkent a naponta azonosított fertőzöttek és az elhunytak száma a mediterrán országban. Az elmúlt 24 órában 301 ember halt meg, 1673-an gyógyultak meg, ezzel számuk elérte a 102 548-at. A PCR-teszttel azonosított fertőzöttek száma 1308-cal 210 773-re nőtt.

Ausztriában újra kinyitnak az éttermek, a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények. Május 15-én szigorú óvintézkedések mellett kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.

A Benelux-államokban tovább lassul a járvány, azonban még mindig nő az aktív fertőzöttek száma.

Hiába nyitottak ki az óvodák, és az általános iskolák, a szülők nem engedik el gyermekeiket Horvátországban. A horvát szülők 80 százaléka nem küldi iskolába gyermekét május 11-től, miután a kormány bejelentette, hogy az adott időpontban az óvodák és az alsó tagozatos általános iskolák is megkezdhetik működésüket.

Putyin: Oroszországban meg nem tetőzött a járvány. Vlagyimir Putyin orosz elnök május 11-ig meghosszabbította az egész országra érvényes kényszerszabadságot, hozzátéve, hogy a járvány még nem tetőzött. "Vírusölő" légtisztító árusítástól, a lakás kifosztására kihasznált otthoni tesztelés felkínálásán át az adathalász Zoom-konferenciákra való meghívásokig újabb módszerekkel próbálják a járványhelyzetet kihasználni Oroszországban. .