Müller Cecília: Nagy siker, hogy a járványgörbét sikerült ellaposítani Magyarországon

koronavírus, járvány, vírus, Budapest, maszk, BKK, tömegközlekedés, védekezés, felhívás
Vágólapra másolva!
Nagy siker, hogy a járványgörbét sikerült ellaposítani Magyarországon, nagy fegyelmezettség jellemzi az állampolgárokat, ez komoly érdem - mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos a népjóléti bizottság előtt arról is beszélt, napok óta ugyanannyi a megbetegedések száma, tehát úgy tűnik, a reprodukciós ráta mérséklődik. Hogyha nem hoztak volna korlátozó intézkedéseket, akkor akár több millió fertőzött is lenne Magyarországon - mondta Rétvári Bence.
Vágólapra másolva!

Az időben meghozott védőintézkedések sikeresek voltak, így a kontaktusok csökkentése nagyon fontos volt – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt kedden. Szólt arról is, hogy

Nem minden országban ez az eljárás – tette hozzá.

Sikerült ellaposítani a magyar járványgörbét Fotó: Csudai Sándor - Origo

A korlátozó intézkedések nem hagyhatóak el, mert nincsen olyan laboratóriumi vizsgálat, ami mindenre választ adna, így a megbetegedettek esetében továbbra is alkalmazni kell – mondta Müller. Szólt arról is, hogy

- mondta Müller Cecília. Kijelentette, hogy teljesen érthető, hogy nagyvárosokban terjed a leggyorsabban a vírus.

- mondta Müller. Napok óta ugyannyi a megbetegedések száma, tehát úgy tűnik, a reprodukciós ráta mérséklődik. Müller Cecília bízik benne, hogy éppen ezért kevés áldozattal túl lehet lenni a járványon Magyarországon.

Rétvári Bence: Időben léptünk

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy idejében felkészült az ország a járványra. A kormány minden költségvetési forrást biztosít a védekezésre - tette hozzá. Rétvári Bence kijelentette, hogy a kórházi kapacitásokat a legnagyobb lefolyási görbéhez kell igazítani, mivel nincs senki, aki felvállalná azt, hogy betegek maradjanak ellátatlanul. Az államtitkár arról is beszélt,

- tette hozzá. Sikerült időt nyerni arra, hogy a vírus ne terjedjen gyorsan, és az egészségügy is fel tudjon készülni az esetlegesen sok betegre.

Rétvári Bence kijelentette,

Pontos rend szerint kell a védőfelszereléseket felhasználni. A nemzetközi átlagnál alacsonyabb a magyar egészségügyi dolgozók megbetegedése – mondta Rétvári.

Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: eddig a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban 19 425 embert figyelmeztettek, 9453 helyszíni bírságot róttak ki, és 8472 szabálysértési feljelentés tettek. Úgy fogalmazott, hogy ennyi szabályszegés elenyésző az összlakossághoz képest.

Már több mint 82 millió maszk érkezett

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára arról beszélt, csak az elmúlt héten több millió védőeszköz érkezett, és

Az államtitkár szerint ez az összesített mennyiség, ami beérkezett, és egy részét már szétosztották. Napi szinten milliós nagyságrendben használják fel a védőeszközöket, így lennie is kell megfelelő mennyiségű tartaléknak, ráadásul senki nem tudja megmondani, meddig tart a védekezés – mondta Menczer Tamás. A lélegeztetőgépekről azt mondta, hogy a legkelendőbb áru, de több dolog kell hozzá, hogy működjenek. A legfontosabb cél, hogy minden eszköz a megfelelő időben rendelkezésre álljon - tette hozzá.

Karácsony Gergely megint nem adott magyarázatot a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősotthonban kitört járványra

Karácsony Gergely főpolgármester - Müller Cecíliával és az Operatív Törzs vezetőjével ellentétben, akik hosszan, órákon keresztül adtak tájákoztatást - mindössze néhány percig beszélt. Érdemi választ nem adott a felmerült kérdésekre és kételyekre, a fővárosi fenntartású Pesti úti Idősotthon esetében is megpróbálta elhárítani magáról a felelősséget, ahogy eddig is tette.