Göd momentumos polgármestere egy hónapja elutasította saját alpolgármesterei javaslatát, majd benyújtotta ugyanazt

Vágólapra másolva!
Egy hónapja, amikor képviselőtársai terjesztették elő, elutasította, most, hogy a felesége által vezetett bizottság javasolta, Balogh Csaba, Göd momentumos vezetője már támogatja a veszélyhelyzeti közlöny kiadását - ez derül ki az Origohoz eljuttatott dokumentumokból. A polgármesteri halogatás miatt egy hónap ment kárba. Mint ismert, a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította Gödöt a korrupt és alkalmatlan baloldali városvezetés miatt.
Vágólapra másolva!

"Már negyed kilenchez közeledünk, és ez igencsak megnehezíti mindenkinek a koncentrációs képességét. (...) Ezennel lezárom a testületi ülést" - a magát fáradtnak mutató Balogh Csaba ezzel a nem szokványos kijelentéssel zárta le a gödi képviselő-testület legutóbbi, március 23-ai ülését. A váratlan végszó miatt a közgyűlés több, fontos előterjesztést sem tudott megtárgyalni.

Lesöpörte az asztalról

Közöttük volt a Gödi Veszélyhelyzeti Közlöny kiadását célzó indítvány is, amit Fülöp Zoltán, LMP-s alpolgármester, Hives Gábor jobbikos képviselő, Lőrincz László, DK-s alpolgármester valamint Szilágyi László, DK-s képviselő terjesztett elő negyed órával az ülés kezdete előtt. A javaslat értelemszerűen azért volt kiemelten fontos, mert a kormány napokkal korábban hirdetett veszélyhelyzetet az országban."Göd városának nem minden lakója van folyamatosan online. A koronavírus okozta veszélyhelyzetben főleg a leginkább veszélyeztetett korosztály az, aki nem követi sem a Göd.hu-t, sem a Facebook-t, így nem értesülnek a fontos hírekről, teendőkről, illetve nem tudnak élni azokkal a lehetőségekkel, amik számukra nagy segítséget jelentene a megbetegedések elkerülésében." - így indokolták az előterjesztők, hogy az önkormányzatnak miért szükséges írásos formában, rendszeresen tájékoztatnia a (főleg idősebb) lakókat az aktuális hírekről, és védelmi ajánlásokról.

A testület hosszas vitát követően végül napirendre vette az előterjesztést, azonban a momentumos polgármester váratlan végszava miatt nem maradt idő annak megtárgyalására. Bár Balogh az ülés végén azt ígérte, hogy a kimaradt javaslatokat a következő alkalommal tárgyalni fogják, végül teljesen más megoldást választott.

Balogh Csaba, Göd momentumos polgármestere feleségével, Vajda Viktória gödi momentumos önkormányzati képviselővel Forrás: Facebook

Később maga készített egyet

Az Origo birtokába jutott dokumentumok azt mutatják, hogy egy hónappal a történtek után a momentumos polgármester egy, a családi összefogás jegyében született, saját készítésű előteterjesztéssel állt elő. Különösen érdekes, hogy az indítvány annak a Humányügyi Bizottságnak a javaslata alapján született meg, amelyet éppen Balogh felesége, Vajda Viktória momentumos képviselő vezet. Sok munkát ugyanakkor nem igyényelhetett az elkészítése, ugyanis a névváltoztatáson kívül (Gödi Veszélyhelyzeti Közlöny helyett Gödi Fontos, Sürgős, Közérdekű Közlemények lett a neve) számottevő újdonságot nem tartalmaz az alpolgármesterek által benyújtotthoz képest. Így ugyanúgy egy papíralapú, A4-es formárumban megjelenő, 8400 példányszámú gödi sajtótermékről lenne szó, ami elsősorban a helyiek gyors tájékozódását segítené elő.

Maga az indoklás is kísértetiesen hasonló a korrábbihoz, hiszen az új indítvány szerint sem sikerül mindenkit elérnie az önkormányzatnak a járványhelyzetben. "Az egészségügyi veszélyhelyzet kidomborította azt a hiányosságot, amely a gödi lakosság egészét vagy jelentős részét érintő közérdekű közlemények, rendelkezések gyors és hatékony közzététele terén a meglévő eszközök hagytak. A hirdetőtáblákon való kifüggesztés, a városi honlapon történő közzététel és a havi rendszerességgel megjelenő Gödi Körkép. A hirdetőtáblákat a kijárási korlátozások miatt még kevesebben olvashatják, a honlapot az informatikai eszközökkel nem rendelkezők vagy nem (jól) használók nem „látják” (a Facebook, Twitter, stb. ugyanígy), a havilap pedig sok esetben egyszerűen túl későn jelenik meg a közölnivaló sürgősségéhez viszonyítva." - olvasható.

Az pedig kifejezetten abszurd része a javaslatnak, amikor a gödi közlöny tervét egy hónapja még nem támogató polgármester arra hivatkozik, hogy veszélyhelyzet idején minden perc számít a polgárok tájékoztatásakor. "Ez veszélyhelyzetben, mikor hetente, de akár naponta is változik a helyzet, mégpedig akár elég súlyos helyzet, ez így nem elégséges, a város vezetői és a lakosság közötti kommunikációs csatornát gyorsabbá és hézagmentessé kell tenni."

Mivel a veszélyhelyzet miatti különleges jogrend lehetővé teszi, így Balogh egyemélyben, a képviselő-testület megkérdezése nélkül fogja megszavazni saját javaslatát. Erre minden bizonnyal csütörtökön fog sor kerülni, hiszen a határozati javaslatban április 30-a van megadva határidőként.

Forrás: Origo

Előbbre helyezi a politikai érdekeket

Ahogy az az eddigiekből is látható, mind a márciusi, mind a mostani előterjesztés ugyanazt célozta. Annak, hogy Balogh előbbit nem, utóbbit pedig támogatta, értelemszerűen politikai okai vannak. Ugyanis így lesz egy momentumos ötletből származó, a momentumos polgármester által támogatott veszélyhelyzeti hírmondója Gödnek, ahelyett, hogy az - elvileg szövetséges - politikai ellenfelek javaslatát fogadta volna el. Mindebből pedig az következik, hogy

Balogh saját és a Momentum politikai érdekeit előbbrevalónak tartotta, mint a gödiek egészségét.

A polgármesteri halogatás miatt ugyanis egy hónapig állt a gödi közlöny ügye, ami közel 20 ezer embert érintett.

Korrupció a városban

Éppen az ilyen esetek miatt döntött úgy a kormány, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánítja Gödöt. Ahogy beszámoltunk róla, a kabinet megteremtette annak jogi lehetőségét, hogy egyes kijelölt területeken bizonyos közterületek, közparkok, közutak tulajdonjoga a megyei önkormányzatra száll át, akárcsak a helyi adóztatás joga. Ez Göd esetében azt jelenti, a kormány elvonja a Samsung SDI helyi adóját Gödtől.

A lépés többek között arra vezethető vissza, hogy durva korrupciógyanús ügyek kerültek elő. Az Origo birtokába jutott hangfelvételen Balogh arról beszél, hogy megingott a bizalma az alpolgármestereiben. "Nem kellene úgy történnie, hogy nyolcan, sőt kilencen elindulunk egy pártszövetségben azért, hogy leküzdjük a korrupciót, aztán sorra korrupciógyanús ügyek, illetve konkrét ügyek kerülnek elő. Ezzel polgármesterként nekem igen nehéz bánnom" - így szembesítette beosztottjait a legutóbbi gödi frakcióülésen azzal, hogy az általa irányított városban "korrupciógyanús ügyek kerültek elő".

Mint ismert, a Pest megyei teleülésen komoly hatalmi harc bontakozott ki a hatalomra jutott baloldali pártok képviselői között. Többen közülük kifogásolják Balogh hatalomgyakorlási módszereit: a konfliktus odáig fajult, hogy a momentumos polgármester városi riválisai levélben fordultak az ellenzéki pártvezetőkhöz.