Orbán Viktor: A védekezés új szakaszba lép, fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon

Vágólapra másolva!
Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak, vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések lépnek - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon. 
Vágólapra másolva!

A védekezés első szakasza lezárult, közös erőfeszítésnek köszönhetően az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedés időszakára - mondta Orbán Viktor. A védekezés új szakaszba léphet, megpróbálhatjuk újraindítani az életet, fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárni. Az idősek és a legfertőzöttebb területen lévők feszes védelmét fenn kell tartani - tette hozzá.

Budapesten és környékén a kijárási korlátozás életben marad

- mondta Orbán Viktor. Vidéken az üzletek korlátok nélkül kinyithatnak, az éttermek teraszai kinyithatnak, az arc eltakarása kötelező marad az üzletekben és a tömegközlekedésen. A szabadtéri strandok kinyithatnak.

A 1,5 méteres távolság betartása és az arc eltakarása védőmaszkokkal azonban az üzletekben és a tömegközlekedésben kötelező lesz.

Az idősek védett időzónáját fenntartja a kormány. Az idősektől Orbán Viktor azt kérte, hogy csak kellő körültekintéssel hagyják el az otthonaikat.

A felsoroláson kívül a videó végén külön megüzente: a virágüzletek péntektől korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, hiszen magyarázata szerint anyák napjára készülünk.

"Isten éltesse az édesanyákat, egyetlen magyar sincs egyedül"

- zárta rövid videóüzenetét a kormányfő.

A többi részletszabályt csütörtökön ismertetik.