Huszonöt százalékkal csökkenti az óvónők fizetését az ózdi jobbikos polgármester

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere
Vágólapra másolva!
Május elsejétől 25 százalékkal csökkenti a jobbikos városvezető, Janiczak Dávid az óvónők és a kulturális ágazatban dolgozók fizetését Ózdon. Azok a dolgozók, akik nem fogadják el a szerződésmódosítást, fizetés nélküli szabadságra számíthatnak –tudta meg a Hír Tv.
Vágólapra másolva!

Ahogyan az ország minden pontján, úgy Ózdon is március 18. óta távoktatás van, a bölcsődék, óvodák, iskolák zárva vannak, a pedagógusok otthonról dolgoznak. Az ózdi polgármester szerint ez azonban nem indok arra, hogy megkapják a teljes fizetésüket. Janiczak Dávid ezt azzal magyarázta, hogy a járvány kirobbanása óta az önkormányzat nagyon sok bevételtől esik el, amit valahonnan pótolni kell.

Ezért úgy döntött, hogy az óvónőktől és a kulturális ágazatban dolgozóktól veszi el a kiesett pénzt.

Ennek értelmében május elsejétől az ő fizetésüket 25 százalékkal csökkentik, ami mintegy 240 embert érint. A polgármester úgy véli, sok olyan döntést kell most meghozni, ami népszerűtlen, de biztosítja a hivatal további működését. Ezért döntöttek úgy, hogy az óvodai dolgozók munkaidejét nyolcról hat órára csökkentik. Akik pedig nem írják alá a szerződésmódosítást, fizetés nélküli szabadságra számíthatnak.

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere Forrás: Janiczak Dávid Facebook oldala/Norbert Antal

Az óvónők nem akartak megszólalni az ügyben, mert féltik az állásukat. A döntéssel azonban sokan nem értenek egyet, de úgy vélik, nincs más választásuk.

A helyi Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta, hogy minden védekezéshez szükséges javaslatot támogatnak, de szerintük ezt nem a dolgozók béréből kell előteremteni. Csuzda Gábor szerint,

amíg a városi költségvetésben vannak elkülönített források, amikből fejlesztéseket valósítana meg a város, akkor azokhoz kell nyúlni.

Janiczak döntését ezért nem támogatják, mert ezzel családok megélhetése kerül veszélybe. A megszorítások összesen mintegy 80 millió forint megtakarítást jelentenek a városnak.

A váci baloldali polgármester is a közalkalmazottakat lehetetleníti el

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az októberben megválasztott baloldali váci polgármester is a közalkalmazottakat bünteti a járványhelyzetben. Mitkovich Ilona azonban a jobbikos polgármesteren is túltesz, ugyanis ő nemcsak csökkenti, hanem

teljes egészében elveszi a fizetését számos önkormányzati intézményben dolgozónak.

Mindezt úgy teszi, hogy közben a polgármesteri hivatalt felújítják. A váci polgármesternek tehát úgy tűnik, a hivatal csinosítása fontosabb, mint a dolgozóik kifizetése.