Elmaradnak a hagyományos ballagások, online búcsúztatják a diákokat

család szülő apa
Nyíregyháza, 2012. május 4. Egy szülő köszönti ballagó gyermekét a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium ballagási ünnepségén. Magyarország ötödik legjobb vidéki gimnáziumában négy osztályból 127-en ballagtak el. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt országszerte elmaradnak a hétvégi ballagások a középiskolákban, a legtöbb helyen online búcsúztatják el a diákokat, de van, ahol később megtartják az ünnepséget.
Vágólapra másolva!

A budapesti Városmajori Gimnáziumban és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Iskolájában is virtuális ballagást tartanak csütörtökön.

Székesfehérváron szombaton a városháza dísztermében felhelyeznek egy, az összes iskolát és végzős diákot jelképező szalagot a település zászlajára, majd a polgármester és egy diák köszönti a végzősöket. Az eseményt a Fehérvár TV-ben és a www.szekesfehervar.hu honlapon lehet élőben követni.

A debreceni Kossuth Lajos gyakorló gimnáziumban is virtuális ballagás lesz, míg a Balásházy János gyakorló középiskolában várhatóan augusztusban megtartják a búcsúünnepélyt. A hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban az osztályfőnökök videochaten köszönnek el, és az iskolában virtuális ballagási műsort is összeállítanak.

Idén ilyen nem nagyon lesz Forrás: MTI/Balázs Attila

A szolnoki Varga Katalin Gimnáziumban a pedagógusok egy "gondolattérképet" készítenek elektronikusan, így búcsúznak a végzősöktől. Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója közölte: a helyi Szilágyi Erzsébet Gimnázium csütörtök délelőtt online ballagási műsorral, az interneten búcsúzik el végzőseitől.

Győrben a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban kisfilmet készítenek a ballagóknak, és virtuális osztályfőnöki órákat tartanak. A Jedlik Ányos szakgimnázium-szakközépiskolában is videót készítenek, amelyben az igazgató és egy ballagó diák beszél. A mosonmagyaróvári piarista gimnázium búcsúzó diákjainak élőben közvetítik a ballagási misét az intézmény Facebook- és YouTube-csatornáján.

A veszprémi Lovassy László Gimnázium szintén videón köszön el a ballagóktól. Emellett ballagótarisznyát és emléklapot kapnak a búcsúzó diákok a magyar érettségi napján. Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ vezetője arról tájékoztatott, hogy intézményeik a járványhelyzet elmúltával szeretnék megtartani a ballagást. Ha erre nem lesz lehetőség, akkor az érettségi bizonyítvánnyal együtt kapják majd meg a diákok a tarisznyát.

A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban az igazgató és az osztályfőnökök online üzenetet intéznek a végzősökhöz, ezekből kisfilmet állítanak össze. A ballagási tarisznyákat várhatóan az érettségi bizonyítvánnyal együtt adják majd oda. A pécsi Koch Valéria Iskolaközpont gimnáziuma csütörtökön egy rövid tanári műsort tartalmazó videoüzenetet tesz közzé a honlapján. A ballagást szeretnék a járvány elmúltával pótolni.

Az orosházi Táncsics Mihály gimnázium-szakgimnázium július elején (esetleg ősszel) megtartaná a ballagást. A békéscsabai Andrássy Gyula Gimnáziumban online ballagást tartanak. A gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban a végzősök az érettségin megkapják a ballagási meghívókat és egy képes üzenetet a tanároktól.

A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium szombaton a honlapján osztályfőnöki órákat, majd közös búcsúztatót tart, de később megrendezik a ballagást is. A bátaszéki II. Géza Gimnáziumban pénteken videoüzenetben , az évnyitón pedig személyesen búcsúztatják el a végzősöket. A paksi Vak Bottyán Gimnázium honlapján a ballagók gyerekkori fényképeiből készült tablókat helyeztek el, az osztályok pedig online találkozókat szerveznek. A tolnai Szent István Katolikus Gimnáziumban és a dombóvári Illyés Gyula Gimnáziumban később búcsúznak el végzőseiktől.

Baján online ballagást rendeznek csütörtökön, ezt a helyi televízió is közvetíti; polgármester és mind a hét középiskola igazgatója köszönti majd a végzősöket. A búcsúzás virtuális változata mellett döntöttek a kiskunfélegyházi Constantinum gimnázium-szakgimnáziumban és a kalocsai Szent István Gimnáziumban is. A tiszakécskei Móricz Zsigmond Gimnázium a végzősök búcsúztatását a tervek szerint az évnyitóval együtt tartja meg. Elhalasztják a ballagást a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban és a kiskunfélegyházi Szent Benedek szakgimnáziumban is.

Szombathelyen a premontrei rendi Szent Norbert Gimnázium bejáratánál képmontázs és egy biztató szavakat tartalmazó molinó szól a végzős diákokhoz. A búcsúztatásuk június közepén, a tanévzárón, de legkésőbb a következő tanév elején lesz. A Kanizsai Dorottya Gimnáziumban az osztályfőnökök régi ballagási fotókkal igyekeznek átadni a ballagás hangulatát.

A siófoki Perczel Mór Gimnázium csütörtökön kisfilmmel búcsúztatja diákjait, és amint a járványügyi helyzet lehetővé teszi, megtartják a ballagást. A marcali Berzsenyi Dániel Gimnáziumban csütörtökön az utolsó tanóra után az osztályfőnökök élő közvetítésben búcsúznak el az érettségizőktől.

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium a honlapján búcsúzik el a végzősöktől, és - ha a járványügyi helyzet engedi - az érettségi bizonyítvány átadása után osztályonként, zárt körben ballagtatják el őket. A Zrínyi Ilona Gimnázium az iskola közösségi oldalára feltöltött képes összeállítással búcsúztatta el diákjait a hétvégén.

Az Eötvös József gyakorló gimnázium digitális ballagást rendez az iskola honlapján. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum intézményei filmeket készítenek, amelyeket a ballagás időpontjában tesznek közzé. A Szent Imre Katolikus Gimnáziumban zenés-képes digitális ballagást készítettek, amelynek linkjét elektronikus levélben kapták meg a ballagók. A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban a végzősök online formában tekinthetik meg osztályfőnökeikkel az iskola honlapján - a hagyományokhoz hűen harangszóval induló, majd lelkészi áldással véget érő - ünnepséget.