Az Agrárminisztérium kezdeményezésére, az anyák napja miatt a hosszú hétvégére feloldják a virágboltok nyitvatartására vonatkozó korlátozásokat - közölte Nagy István tárcavezető. Az üzletek így pénteken, szombaton és vasárnap is korlátozás nélkül fogadhatnak majd vásárlókat.

Az agrárminiszter közleményében arra emlékeztetett, hogy virágvásárlással számos munkahely megmenthető, a környezet pedig otthonosabbá varázsolható a koronavírus-járvány idején.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a multinacionális üzletláncokra nem vonatkoznak a korábban bevezetett korlátozások, ezért egyenlőtlen versenyfeltételek alakultak ki a virágpiacon. Emiatt a virágboltoknak már eddig is jelentős bevételről kellett lemondaniuk,  a járvány miatt ráadásul a ballagás is elmarad, holott ez az alkalom minden évben nagyon komoly forgalmat jelentett az ágazatnak - tette hozzá.

Hangsúlyozta azt is, hogy a teljes nyitvatartás ideiglenes visszaállítása a virágárusoknak és a vásárlóknak is nagy segítséget jelent, hiszen az első májusi vasárnapon több idő marad, hogy mindenki megvegye a szeretteinek szánt csokrokat.

IllusztrációForrás: Thinkstock

A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe az ágazat szereplőit. Ezért a kormány döntésének megfelelően a dísznövényekkel foglalkozó munkáltatók június végéig mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. 

Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük,  de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot - emelte ki az agrárminiszter.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli a kormányzat döntését, és csütörtöki közleményében jelezte, hogy a virágtermesztők és -kereskedők számára az anyák napja az egyik legforgalmasabb időpont. Az agrárkamara arra biztat mindenkit, hogy a közelgő anyák napján hazai, és így biztosan friss virággal lepje meg édesanyját, szeretteit. 

Hozzátették, a köztestület emellett a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen nyílt levelet tett közzé a piacokat üzemeltető önkormányzatok számára. Ebben a két szervezet azt kérte, hogy  az önkormányzatok ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, és ne zárják be a piacaikat,  amelyek a tavaszi virágárusítás legfontosabb helyszínei.

A kamara tájékoztatása szerint a dísznövényágazat több mint 100 ezer embernek ad megélhetést, éves bevétele korábban meghaladta a 460 milliárd forintot, ennek 70-80 százaléka általában március 15. és május 30. között realizálódott. Idén ez a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszak - emlékeztettek.