Újabb fontos mozzanat derült ki a Jobbik és Soros György közös múltjából

Vágólapra másolva!
Több éven át vezettem a Jobbik Antikorrupciós Munkacsoportját, illetve az összekötő voltam a párt és a Transparency International közt - pár év távlatából a Jobbik volt szolnoki elnöke, Szotyori-Lázár Zoltán a közösségi oldalán elismerte, hogy már a 2018-as parlamenti választás előtt intézményes kapcsolat alakult ki a párt és Soros György egyik fontos szervezete között.
Vágólapra másolva!

A történet előzménye röviden:

  • a mostanra baloldalivá váló párt 2013-at követően fokozatosan visszavett radikális retorikájából;
  • a fordulópontot 2015-2016 jelentette, amikor a szervezet feladva korábbi, radikális múltját, elkezdett a - politikai értelemben vett - centrum felé tolódni;
  • ezzel párhuzamosan a párt elkezdett közeledni a hazai Soros-világhoz. Erről először 2018 októberében Volner János volt frakcióvezető beszélt, azt állítva, hogy a Sneider Tamás-féle pártvezetésnek komoly "Soros-kapcsolatai" vannak. Állításának alátámasztására több olyan személyt is megjelölt, akik ilyen-olyan módon kapcsolatba kerültek a párttal. Többek között ide sorolta Teplán Istvánt, "a Soros-féle CEU alapítóját", valamint Monika Ladmanovot, a Prágai Soros Alapítvány munkatársát.

Most azonban kiderült, hogy a szervezeti szintű közeledés már 2018 tavasza előtt megkezdődött a párt és a hazai Soros-világ között.

Összekötő volt Sorosék és a Jobbik között

Ahogy telik-múlik az idő, úgy derülnek ki újabb érdekes részletek a Jobbik múltjából, amelyek előbb-utóbb teljes egésszé fognak összeállni.

„A Fidesz által "Soros szervezetnek" bélyegzett Transparency International-ös kedves ismerőseimtől kaptam ezt a korrupcióellenes pólót nemrégiben. (...)" – írta Szotyori-Lázár Zoltán, a Jobbik volt szolnoki elnöke, a szolnoki ellenzéki összefogás motorja közösségi oldalán 2017 nyarán. A Jobbikba az országgyűlési választást követően ki-, majd tavaly decemberben visszalépő politikus ekkor még nem részletezte a történteket, csupán azt állította, hogy TI-s ismerőseitől kapott egy pólót. A hír végigsöpört a jobboldali médián: a Magyar Idők úgy fogalmazott, hogy "George bácsinál is haknizgathatnak a Jobbik prominensei", a Pesti Srácok pedig azt emelte ki, hogy a politikus felvette a TI pólóját.

Ezután Szotyori-Lázár többször is reklámozta közösségi oldalán a Transparencyt. "Egyébként az én magánvéleményem az, hogy ezeknek az ún. Soros szervezeteknek egy része kifejezetten értékes, nagyon magas szakmai színvonalú és pótolhatatlan munkát végez. Gondolok itt elsősorban a Transparency Internationalra" - írta egyik internetes bejegyzésében. Nyilatkozatát nem sokkal az után tette, hogy a Jobbik aláírta a baloldali pártoknak a Soros-egyetem védelmében benyújtott alkotmánybírósági beadványát.

Bár ezek mind erős jelek voltak arra nézve, hogy a Jobbik már ekkor nyitott a Soros-féle civil szervezetek féle, Szotyori-Lázár pár év távlatából közösségi oldalán leírta az igazságot:

- fogalmazott keddi internetes bejegyzésében. Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy a két szervezet között már 2017 környékén intézményes kapcsolat jött létre.

Mint ismert, Szotyori-Lázárt Vona Gábor volt pártelnök vitte a Jobbikba, a két politikust rokoni szálak fűzik egymáshoz. Politikai viták ellenére a mai napig jó kapcsolatot ápolnak egymással, amit jól mutat, hogy Vona cége keresztfiának az ügyvédi irodájába van bejelentve.

Szotyori-Lázár a jobbikos politikusok közül elsőként vetette fel az önkormányzati választás előtt a teljes ellenzéki együttműködés lehetőségét.