A moratórium mindenkire vonatkozik, nem csak a bajba jutott adósokra, szemben a világon látott más példákkal, hívta fel a figyelmet Gion Gábor államtitkár. Nem lehetünk nyugodtak, készen kell állnunk, hogy a fertőzést kordában tartsuk, mondta az országos tisztifőorvos, Müller Cecília. Fontos fenntartani az otthoni munkavégzést, ha megoldható. Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatója.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára kezdte a sajtótájékoztatót. A hiteltörlesztési moratórium a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek egyik első eleme, amely a világon egyedülálló. Ez mindenkire vonatkozik, nem csak a bajba jutott adósokra, szemben a világon látott más példákkal. 2020. december 31-ig tart. 3600 milliárdnyi likviditást hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Automatikusan életbe léptetik a bankok, a pénzügyi szolgáltatók minden adósnál. Ha valaki nem akar élni vele, annak szólnia kell. Online intézkedést javasol a minisztérium. Egyszerű ügyintézni. Ha bárki törleszteni kíván, és ezt jelzi a bank felé, majd meggondolja magát, erre van lehetőség. Az ügyfelek 40%-a továbbra is törleszt. A lakosság megtakarítási rátája 12%-os volt tavaly, ez a legmagasabb az Európai Unióban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, 2863-re emelkedett a fertőzöttek száma, 323 halálos áldozata van a járványnak eddig, péntekre 11-gyel nőtt a számuk. 983 főt ápolnak kórházban, 49-en vannak lélegeztetőgépen. 609 ember meggyógyult már. Az országos tisztifőorvos nagy eredménynek tartja, hogy sikerült elkerülni a vírus berobbanását, így fel tudott készülni a magyar egészségügy.

Nem lehetünk nyugodtak, készen kell állnunk, hogy a fertőzést kordában tartsuk - mondta a tisztifőorvos. A fővárosiak és a Pest megyeiek továbbra is csak kivételes indokkal hagyják el az otthonaikat. A vidéken élők ügyeljenek a szociális távolságtartás szabályaira, figyeljék a híreket. Fontos, hogy takarjuk el az arcunkat üzletekben, tömegközlekedési eszközökön. Idősek tekintetében Budapesten, Pest megyében és vidéken is életben marad a 9-12 óra közötti korlátozás, ebben nincs változás.

Budapesten és Pest megyében érvényben marad a kijárási korlátozás (illusztráció)Fotó: Csudai Sándor - Origo

A tatabányai kórház esetében a zárlat meglépése szükséges volt. A zárlat alatt is folyamatos a betegek ellátása. Az ellátóhelyek tekintetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján kell tájékozódni, de az illető intézmények (azaz kórházak) is közlik ezt.

A munka ünnepe kapcsán beszélt Müller Cecília a munkavégzés fontosságáról is.

A munkaadók, ha lehetséges, tartsák fenn az otthoni munkavégzést. Ha mégis szükséges bejárni, akkor a munkát csak egészséges emberek vegyék fel. Ez fokozottan érvényes az egészségügyre. Tatabányán beteg egészségügyi alkalmazottak is dolgoztak, azt pedig nem lehet kizárni, hogy ezáltal nekik is volt szerepük a vírus terjedésében. Ahol lehetséges, tartsák meg a dolgozók a másfél-két méteres távolságot. A munkahelyi belépési pontokon ajánlott, hogy helyezzenek ki fertőtlenítőszert. 

A céges megbeszéléseket online folytassuk le, semmiképp ne tartsunk élő értekezleteket. A munkahelyi étkezdékben is be kell tartani a higiéniai szabályokat, csak most még gyakrabban és pontosabban. Az étel felszolgálása kesztyűben kell, hogy történjen. A munkahelyi sporttevékenységet újra lehet indítani a szabályok betartásával.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, hétfőtől kezdődik a védekezés második szakasza, megjelentek már az ezzel kapcsolatos kormányrendeletek. Budapesten és Pest megyében érvényesek az eddigi szabályok. Vidéken az üzletek, a szabadtéri fürdők és az éttermek, kávézók teraszai kinyithatnak, de az épületben csak az alkalmazottak tartózkodhatnak. Az egyetemek nyitva tartásáról a rektor határoz, a kollégiumok látogatása továbbra is tilos.

Május 1. és 3. között szigorúbb szabályokat határozhatnak meg az önkormányzatok, rendeleti úton.
Az elmúlt 24 órában 751 hatósági házi karantént rendeltek el, 10 384-re nőtt így a számuk. Szabályszegést 32 esetben tapasztaltak. 1051 rendőrségi eljárás volt az elmúlt nap a kijárási korlátozások megszegése miatt, így 40 669-re nőtt az összszámuk. 83 esetben rémhírterjesztés esetében léptek fel. 59 gyanúsítottat hallgattak ki.
Hegyeshalomnál lehet csak Ausztriába belépni a teherautók tekintetében. Belépő oldalon Rajkánál és Hegyeshalmon 1 órás, Csanádpalotánál és Nagylaknál kilépésnél 2 órát kell várakozni.

A rendőrség megkezdte a felkészülést a kormányrendeletek alapján. Május 4-től ellenőrizni fogják vidéken a vendéglátóhelyeket, mert ahogy az már elhangzott, csak a teraszon, kerthelyiségekben lehet tartózkodni, ott lehet fogyasztani. Emellett általános egészségvédelmi intézkedések megtartására is figyelni fognak a rendőrök - mondta Kiss Róbert az Origo kérdésére. A vidéki önkormányzatok egyelőre nem alkalmazhatnak szigorításokat saját hatáskörben.

A tavaknál, szabadvizeknél található fürdőhelyek újranyitásával kapcsolatban Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy a vízzel nem terjed a vírus. A strandokon, ahol klórral kezelik a vizet, még kevésbé kell tartani a vírustól. A távolságtartást persze a strandon és a vízben is be kell tartani, mert emberektől ott is ugyanúgy el lehet kapni. Hogyha betartják az ajánlott távolságot egymástól az emberek, nem lesz többletkockázata a strandolásnak.

Egyelőre nem nevezhető széles körben bevezetett terápiának a vérplazmás kezelés - mondta a tisztifőrvos. Ez egy kutatási terület, tehát nem nevezhető klasszikus terápiának, az első betegnél csak most kezdődött el a kezelés, még sok időnek kell eltelnie, sok tapasztalatnak kell összegyűlnie, míg tényleges terápia lesz ebből.

A tatabányai kórházban jelenleg is folyik a tesztelés, a kórház minden alkalmazottját - tehát nemcsak az egészségügyi személyzetet, hanem a műszakiakat is - tesztelni fogják koronavírusra, megérkeztek a tesztek az intézménybe, erősítette meg Müller Cecília.

Továbbra is bízunk abban, hogy a budapestiek és a Pest megyében élők csak alapos indokkal hagyják el az otthonaikat - mondta Kiss Róbert. Az üzletek korlátozott nyitva tartása csak Budapestre és Pest megyére vonatkozik hétfőtől - összegzett a tájékoztató végén az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.