Orbán Viktor: Ősszel a járvány második hullámára számíthatunk

2020.05.01. 23:37

Orbán Viktor az élet fokozatos újraindításáról is beszélt a Kossuth Rádióban. Az első csatát megnyertük - mondta a miniszterelnök, aki őszre egy második hullámot valószínűsít .A világon egyedülálló a magyar hiteltörlesztési moratórium - hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Karácsonyék a Pesti úti idősotthonban kialakult állapotokért továbbra sem vállalják a felelősséget, nem válaszolnak arra, miért vannak embertelen körülmények az otthonban. Világszinten közben 3,4 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, majdnem 240 ezerre emelkedett a halottak, közel 1,1 millióra a gyógyultak száma. Az Origo pénteki összefoglalója.

2863-ra nőtt az új típusú koronavírussal való fertőzöttek szám Magyarországon. Meghalt 11, nagyrészt idős krónikus beteg.

Forrás: KORONAVIRUS.GOV.HU

Ezzel 323 az áldozatok száma, 609-en pedig már meggyógyultak. 83 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor: Újraindítjuk az életet

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, mivel területileg Budapest és környéke a leginkább fertőzött, ezért itt egyelőre fenn kell tartani a korlátozásokat, de az idősek esetében sem időszerű még a szabályok megváltoztatása. Vidéken viszont már lehet enyhíteni.

A kormányfő hozzátette,

az első csatát már megnyertük

, most az a kérdés, hogyan indítjuk újra az életet. Azonban arra is figyelmeztetett, hogy az eddigi járványügyi tapasztalatokból kiindulva, egy második hullámra lehet számítani október, november tájékán.

Azt viszont senki nem tudja megmondani, hogy ez a hullám erősebb vagy gyengébb lesz, mint az első.

Orbán Viktor Soros György amerikai milliárdos második tervét a soha le nem járó, öröke szóló hitelről, határozottan elutasította. Kiemelte, hogy továbbra is a munkahelyteremtést tartja a legfontosabbnak.

Operatív Törzs: A világon egyedülálló a magyar hiteltörlesztési moratórium

Az Operatív Törzs Szokásos sajtótájékoztatóján Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy a hiteltörlesztési moratórium a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseinek egyik első eleme, amely a világon egyedülálló. Ez mindenkire vonatkozik, nem csak a bajba jutott adósokra, szemben a világon látott más példákkal. 2020. december 31-ig tart. 3600 milliárdnyi likviditást hagy az embereknél és a vállalkozásoknál. Gion Gábor kiemelte, hogy a magyar lakosság megtakarítási rátája 12 százalékos volt tavaly, ez a legmagasabb az Európai Unióban.

Müller Cecília országos tisztifőorvos kiemelte, nagy eredménynek tartja, hogy sikerült elkerülni a vírus berobbanását, így fel tudott készülni a magyar egészségügy.

Nem lehetünk nyugodtak, készen kell állnunk, hogy a fertőzést kordában tartsuk - mondta a tisztifőorvos. A fővárosiak és a Pest megyeiek továbbra is csak kivételes indokkal hagyják el az otthonaikat. A vidéken élők ügyeljenek a szociális távolságtartás szabályaira, figyeljék a híreket. Fontos, hogy takarjuk el az arcunkat üzletekben, tömegközlekedési eszközökön - fűzte hozzá. Idősek tekintetében Budapesten, Pest megyében és vidéken is életben marad a 9-12 óra közötti korlátozás, ebben nincs változás – közölte Müller.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy pénteken öt repülőgép érkezett Kínából, amelyek összesen 4 millió 100 ezer maszkot és 100 ezer tesztet hoztak Magyarországra.

Karácsonyék továbbra sem adnak érdemi választ a Pesti úti idősotthon kapcsán

Késéssel ugyan, de Karácsony Gergely főpolgármesternek és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesnek feltett kérdéseinkre érkezett egy válasznak szánt e-mail egy sajtóreferenstől a Pesti úti idősotthonban kialakult állapotokról, de ebből semmi érdemlegeset nem tudhattunk meg.

Például nem voltak hajlandóak válaszolni a főnővér kirúgására vonatkozó kérdésünkre. Ahogy megírtuk, novemberben a mindenki által kedvelt főnővér és az addigi ápolók eltűntek, a választás után politikai tisztogatás lehetett az otthonban.

Nem kaptunk választ az orvoshiányról, az alapvető higiéniás szabályok be nem tartásáról és a tájékoztatás hiányosságairól sem.

Arról, hogy mi történhetett a főváros által fenntartott idősotthonban, alább tekinthető meg egy összefoglaló.

Csehország-szerte alkalmazzák már az intelligens kontaktkeresést, Nagy-Britanniában jelentősen bővítették a napi szűréseket

Az úgynevezett "intelligens karanténrendszer" révén a cseh közegészségügyi hatóságok a mobilszolgáltatók adatai segítségével nagyon gyorsan meg tudják határozni, hogy egy-egy új koronavírus-beteg kikkel találkozott az előző öt napban, hogy őket szintén letesztelhessék. Ezt az érintett beleegyezése esetén mobiltelefonjának és bankkártyájának elektronikus nyomai alapján tudják megállapítani - mondta Roman Prymula egészségügyi miniszterhelyettes, a projekt vezetője.

Csehországban péntek estig 240 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, a felgyógyultak száma pedig 3359-re emelkedett. A halálesetek számának emelkedése lelassult, és az áldozatok döntő többsége idősebb személy.

Tovább csökkent Romániában a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, de nemcsak az utóbbi napon meggyógyultak, hanem a meghaltak nagy száma is hozzájárult ehhez. A stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint 31-gyel emelkedett az előző naphoz képest a járvány áldozatainak száma, így a betegség romániai megjelenése óta már 726 fertőzött vesztette életét. Romániában eddig 12 567 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 249-et intenzív osztályon ápolnak.

Németországban az igazolt fertőzöttek száma 163 855, ebből 846 az újonnan diagnosztizált eset. Pénteken 47-en haltak meg, összlétszámuk pedig 6670. A járvány ellenére Berlinben szélsőbaloldali szervezetek május elsejei tüntetést tartottak.

Tüntetők Berlin Kreuzberg kerületében a munka ünnepén, 2020. május 1-jén.Forrás: MTI/EPA/Omer Messinger

Nagy-Britanniában jelentősen meghaladta a célként kitűzött napi százezret az új koronavírus okozta fertőzések megállapítását célzó szűrések száma - közölte pénteken a brit egészségügyi miniszter. Matt Hancock elmondta: előző nap 122 347 koronavírus-szűrést végeztek el országszerte. Hozzátette: a szűrés kulcsfontosságú a koronavírus-járvány visszaszorítása szempontjából, sok más tényező mellett azért is, mert elősegíti a járvány megfékezését célzó intézkedések feloldását.

Spanyolországban 215 ezer 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos esetek száma, miközben a fertőzés terjedésének üteme továbbra is mérséklődik - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken. A szaktárca jelentése szerint az elmúlt egy napon 1175 ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztek. Az eljárással csütörtökre még 1309, szerdára 2144 új esetet igazoltak. A spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont elkezdi feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek majd az óvintézkedéseken.

Olaszországban a halottak száma pénteken 269 volt, a csütörtöki 285 után. Március 14-én jelentettek utoljára ilyen kevés halottat, az eddigi halálos áldozatok száma 28 236. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 608-cal csökkent, 100 943-ra, míg a gyógyultaké meghaladta a 78 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a koronavírus eddig 207 428 embert fertőzött meg Olaszországban.

Franciaországban a kórházban kezeltek száma az elmúlt 24 órában 396-tal 25 887-re csökkent, az intenzív osztályokon 144-gyel kevesebb súlyos beteget kezeltek, mint csütörtökön. Negyedik hete csökken a lélegeztetőgépre szorulók száma, jelenleg 3878-an vannak. A tetőzés április 9-én volt 7200 súlyos beteggel.

Jérome Salomon járványügyi igazgató a sajtótájékoztatón bemutatta azt a térképet, amely a kijárási korlátozások május 11-i feloldásnak megyénkénti tervét vetíti előre. Franciaországban március 1. óta 130 185 fertőzöttet regisztráltak, akik közül több mint 90 ezren kerültek kórházba. A járvány ellenére sem maradt el a szokásos május elsejei felvonulás, amire idén nem volt engedély, ezt pedig a rendőrség durva fellépéssel torolta meg.

Forrás: MTI/AP/Thibault Camus

Világszinten közben3,4 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, majdnem 240 ezerre emelkedett a halottak, közel 1,1 millióra a gyógyultak száma.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK