Szigorú menetrend és fokozatosság. Így jellemezte a járvány szempontjából a következő időszakot a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Orbán Viktor azt mondta, mivel területileg Budapest és környéke a leginkább fertőzött, ezért itt egyelőre fenn kell tartani a korlátozásokat, de az idősek esetében sem időszerű még a szabályok megváltoztatása. Vidéken viszont már lehet enyhíteni. A kormányfő hozzátette, az első csatát már megnyertük, most az a kérdés, hogyan indítjuk újra az életet. Budapest esetében pedig, amennyiben a számok megengedik, azonnal enyhíteni fog a rendelkezéseken.

A következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend, illetve fokozatosság – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Orbán Viktor hozzátette, a politikában biztos, hogy a tapasztalat minden mást megelőz. Tehát az ember egyetlen dologban lehet biztos, abban, amit már átélt, amit már megtapasztalt, amit már megismert. Ez így van ebben a válságban is.

A kormányfő elmondta: rendszeresen meghallgatja a járványügyi szakembereket, orvosokat, illetve az ún. „egészségmatematikusokat" is, akik a járvány terjedésének a sajátosságaival foglalkoznak, és a vélemények itt is szerteágazóak. Van azonban mindig néhány közös pont, és azt a néhány közös pontot kell nekünk, döntéshozóknak megértenünk, és összevetni a tapasztalatainkkal.

Három tény

Három tény van, amiből ki tudunk indulni – mondta a miniszterelnök. Az első az az, hogy ez a vírus létezik, itt van. A második, hogy nincs vakcinánk. A harmadik, hogy semmilyen garancia nincs arra, hogy magától elpusztulna vagy elmenne – sorolta a rádióműsorban Orbán Viktor.

Budapest és környéke a leginkább fertőzött, az időseket sokkal súlyosabban érinti, mint a fiatalokat – hívta fel a figyelmet a kormányfő.

Ha ez a két tény igaz, akkor a védekezés következő szakaszának is ehhez kell igazodni. Külön szabályok kellenek az időseknek, fenn kell tartani az időseket védő szabályainkat, és a szabályok kellenek a legfertőzöttebb Budapestre és Pest megyére. Ezen a területen, az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen, ahol azt tapasztaltuk, hogy a fertőzések száma alacsonyabb, a halálozások száma jóval alacsonyabb és a terjedési sebesség is sokkal lassúbb– tette hozzá Orbán Viktor.

Ezeken a helyeken a kijárási korlátozás helyett most már új szabályokat, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetünk be – folytatta a miniszterelnök, aki arról is beszámolt, hogy minden nap azzal kezdi a munkáját, hogy – legtöbbször személyesen – meghallgatja az operatív törzs vezetőit.

Orbán Viktor: A kiszámíthatóság és a tervszerűség fontosabb, mint a gyorsaságForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Képesek gyorsan döntéseket hozni

Ezért minden reggel van lehetőség arra, hogy a kormányzat a legmagasabb szinten hozzon újabb döntéseket. A kiszámíthatóság és a tervszerűség fontosabb, mint a gyorsaság. A vírussal szembeni harcra is igaz, hogy a biztonság fontosabb, mint a gyorsaság, de ha kell, akkor akár egy órán belül tudunk döntéseket hozni. Ennek a különleges jogrendnek éppen az az előnye, hogy nem különleges jogokat ad, hanem különleges gyorsaságra ad lehetőséget a kormány számára, és időnként ezzel kell élni– mondta Orbán Viktor.

De rendszerszerűen, tehát szisztematikusan áttekintve a tapasztalatokat, hetente szoktuk elemezni a helyzetet, és úgy látom, hogy kéthetente érdemes új döntéseket hoznunk. Két hét az az időszak, ahol a tudósaink, járványügyi szakembereink, orvosaink egy-egy változtatásnak a következményeit fel tudják mérni, és javaslatot tudnak tenni a számunkra – fűzte hozzá a kormányfő.

Az első csatát megnyerte Magyarország

A miniszterelnök elmondta: az első csatát Magyarország megnyerte a vírussal szemben. Nem szabadult el, nem pusztított szándéka szerint, és korlátlanul sikerült kialakítani a védekezés módszereit, időt nyertünk, és felkészítettük az egészségügyet a védekezésre. A legjobban reménykedünk, de a legrosszabb forgatókönyvre készülünk: ha mostantól bármilyen okból, belső vagy külső okból hirtelen újra nagy hullámban támadna a járvány, akkor nincs már olyan helye Magyarországnak, nincs olyan település, és nincs olyan ember, akinek azt kéne gondolni, hogy ő talán ellátás nélkül marad – mondta a kormányfő. Minden magyar embert, minden településen megtalálunk, beazonosítunk, orvosi ellátást tudunk biztosítani neki – tette hozzá a kormányfő.

Az a kérdés, hogy akkor hogyan indítsuk újra az életet, mert így élni, ahogy a védekezés ezt megkövetelte tőlünk, hosszabb távon nem lehet, illetve, ha lehet ennél kényelmesebben élni, akkor inkább éljünk úgy – mondta Orbán Viktor. A tapasztalat szempontjából a másik döntő tényező Ausztria, ahol 2-3 héttel hamarabb zajlanak le azok a folyamatok, amelyek aztán megérkeznek Magyarországra is. Ennek megfelelően a szabályozásoknak a könnyítése is először Ausztriában történt meg.

Amikor az operatív törzs ülésén meg kell hoznom a végleges döntést, hogy milyen új szabályokat vezessünk be, akkor előttem ott vannak az osztrák döntések tapasztalatai, annak a számai – tájékoztatott a kormányfő, aki elmondta azt is, hogy ráadásul, mintha a csehek is olyan lépéseket tennének, amelyeknek vannak hasznos tapasztalatai, következtetései Magyarországra nézve is. Ha sikerül Budapesten a halálozási arányt csökkenteni, akkor nem fogunk habozni, hogy a budapestiek számára is újraindulhasson a normális élet – tette hozzá.

Csak időt nyertünk

A vírus viszont nem ment el. Csak időt nyertünk, és felkészültünk a vírus következő támadásának a kivédésére. De alaposan felkészültünk erre. Az orvosok is azt mondják, hogy olyan világméretű járvány, amelynek csak egyetlen hulláma lett volna, nem volt. Tehát lesz második hullám is – figyelmeztetett a kormányfő.

Most az a kombináció a legnépszerűbb ebben a pillanatban, hogy inkább lelassul a terjedés, aminek az időjárás is az oka, meg az eddigi védekezésnek a sikeressége, de október-november környékén számítanunk kell egy második hullámra. Vita van abban, hogy a második hullám kisebb lesz-e vagy erősebb, mint a mostani. Ezt senki sem tudja. Az eddigi döntéseinkből le fogjuk vonni a megfelelő tapasztalatokat a nyár során, hogy egy október-novemberi második hullámra könnyebben, gyorsabban és eredményesebben tudjunk felkészülni– mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán Viktor: Meglepő lett volna, ha Soros nem jelentkezett volnaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Meglepő lett volna, ha Soros nem jelentkezik

Orbán Viktor a nemzetközi támadásokról azt mondta, még egy idegen országot megtámadni a járvány alatt sem szép dolog. Nehéz szavakat találni arra, amikor egy ellenzéki képviselő ilyen esetben támadja a hazáját, de láthatóan vannak, akik szégyellik magukat– mondta a kormányfő. Biztos voltam benne, hogy amikor nem tudják többen kontrollálni a járványt, akkor megjelennek a spekulánsok, és nem olyan javaslatok kerülnek elő, amiknek mi lennénk a haszonélvezői. Nagyon meglepődtem volna, ha Soros György, hazánk egyik legtehetségesebb fia, nem tűnt volna fel ebben a helyzetben - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor elmondta, hogy nagyon kevés ország volt, amely képes volt nemet mondani Soros György legújabb tervére. Előre meg kellett támadni a magyarokat, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy ne adjon senki a szavunkra – mondta a kormányfő. Európában sok mindent lehet csinálni, de ha az ember vállalja a vitát, akkor idővel kiderül, hogy az adott törvényjavaslat semmilyen szinten nem megy szembe az európai gyakorlattal
– mondta a kormányfő. Ebben az ügyben is igazunk volt – tette hozzá.

A liberálisok körében van a legerősebb hídfőállása Sorosnak. Ha sikerül a nemzetállami kereteket feloldani, és egy nagy globális államot létrehozni, akkor teljesül a liberálisok legfőbb célja - mondta a kormányfő. Amíg a Soros-hálózat fennáll, addig ez a világállam lesz a liberálisok legfőbb célja– tette hozzá.

Orbán Viktor is meglepte a román elnök kijelentése

Orbán Viktor a román elnök kijelentéséről azt mondta, hogy ő tiszteletreméltó embert ismert meg benne, és néhány dologban egyetértenek. Nehéz vitákban is kiállt bizonyos elvek mellett - tette hozzá. Az én viszonyom a román elnökhöz a tiszteleten alapul, és szeretnénk, ha a kapcsolataink ezen állnának.
Éppen ezért értetlenül állunk a kijelentések előtt, ilyen mondatokat az elmúlt 30 évben sem hallottunk Romániából. Nem javaslom, hogy a ledobott kesztyűért lehajoljunk, és továbbra is keressük az együttműködést. Ugyanezt a tiszteletet elvárjuk a magyar államiság iránt.

A munka és a munkahely a legfőbb kiindulópont

Orbán Viktor a gazdasági helyzetről azt mondta, hogy lesznek biztató hírek, de az összkép nem lelkesítő.

Magyarországnak sok válságon kellett keresztülmennie az elmúlt 30 évben, így vannak emlékeim és tapasztalataim. A mostani helyzetben a 2008-2010-es válság kezelése terén szerzett tapasztalatok a legjobbak. Akkor is kiválasztottuk a vezércsillagot, és a döntő momentumra összpontosítottunk. 2010-ben ez a pont a munka és a munkahely volt, és most is erre kell összpontosítani - mondta Orbán Viktor. Ha van munka, akkor van esély - tette hozzá. Annyi munkahelyet hozunk létre, amennyit a vírus megszüntet, erre megvan a tudás és a tapasztalat is - mondta a kormányfő.

A kormányfő kifejtette, hogy lesznek átképzések, ha valaki nem szerez állást 3 hónap után. Van közmunkaprogram, van egy hadsereg, és vannak állami cégek. Mindezen eszközökön keresztül lehet kezelni a helyzetet. Nehéz lesz, mert ez a válság különböző ágazatokat, különféle módon érint - mondta a kormányfő. Minden válságkezelésben az összefogás kulcskérdés. Csak így juthatunk vissza a 3 százalék körüli munkanélküliségi szinthez. Nemcsak a gazdaságot, hanem az életünket is újra kell indítani. Ez nehezebb lesz, mint 2010 után– mondta a kormányfő.