Soros György amerikai milliárdosnak a német szocdemekhez közel álló Der Spiegelben jelent meg egy írása, amelyben propagálja a soha le nem járó, öröke szóló hitelt, amelynek „csak" a kamatait kellene fizetni az idők végezetéig. A cikket azonnal átvették Soros magyar propagandistái, majd a hvg és az Index - különböző cikkekkel - elkezdték népszerűsíteni is a második Soros-tervet. A két lap láthatóan óriási csatát vív egymással is, úgy hízeleg Sorosnak, pénzt remélve. Soros újabb tervét Orbán Viktor magyar miniszterelnök határozottan visszautasította. Azt mondta, meg is lepődött volna azon, ha Soros nem használná ki a járványhelyzetet anyagi haszonszerzésre.

A tőzsdespekulánsnak, Soros Györgynek megjelent egy véleménycikke a Németország Szociáldemokrata Pártjához (SPD) közel álló Der Spiegel hetilapban, amelyben 

Soros megpróbálja meggyőzni az európai közvéleményt az általa javasolt örökhitel szükségességéről, 

mindezt úgy beállítva, mintha ez létfontosságú vagy legalább hasznos lenne az Európai Unió számára.

Soros GyörgyForrás: AFP/Olivier Hoslet

Ez az írás tulajdonképpen a milliárdos által az örökhitelről a Soros házi lapjának tekinthető Project Syndicate (fia, Alex is rendszeresen ott publikál) hasábjain április 20-án megjelentetett cikke folytatásának tekinthető.

A második Soros-tervről szóló újabb reklámcikkre azonnal lecsapott a magyar baloldali propaganda két lapja, a közismerten Soros által pénzelt hvg és az utóbbi időben Soroshoz feltűnően törleszkedő Index is. A két lap versenyt hízeleg Sorosnak, pénzt remélve. Nem véletlen: az Indexnél elbocsátások, a hvg-nél fizetéscsökkentés volt a közelmúltban.

A milliárdos spekuláns szavaihoz még véletlenül sem fűztek kritikai megjegyzést, vagy észrevételt, minden forráskritika nélkül vették át Soros véleményét. 

Az amerikai milliárdos cikke sok újdonságot nem tartalmaz, lényegében annyi benne az új információ, hogy 

már akár 2000 milliárd euró hitel felvételét javasolja az Európai Uniónak, mivel nem akar elfeledkezni a klímaváltozásról sem. 

Majd megismétli a Project Syndicate-ben kifejtett álláspontját arról, hogy a válságot egy háborúk idején alkalmazandó örökjáradék-jellegű kötvénykibocsátással kellene orvosolni, aminek az a lényege, hogy a tőkét nem kell visszafizetni,

a kamatokat viszont határozatlan futamidőre, magyarán örökre kellene fizetni.

Van egy olyan holland vízszabályozással foglalkozó vállalat, a Stichtse Rijnlanden, amely 

még mindig fizeti az 1634-ben (!) felvett hitele kamatját. 

Az Index és a hvg nagy lelkesedéssel írnak arról, hogy Soros megállapítja: az általa április 20-án nyilvánosságra hozott ötletet már rá három napra, az EU-csúcson felvetette a milliárdos egyik hű európai szövetségese, Pedro Sánchez spanyol baloldali, bevándorláspárti miniszterelnök.

Pedro SánchezForrás: AFP/Anadolu Agency/Burak Akbulut

Orbán Viktor elítéli a második Soros-tervet

Orbán Viktor magyar miniszterelnök április 24-én interjút adott a Kossuth Rádiónak, amelyben a következőket mondta Soros legújabb ötletéről: Azt írta, hogy az unió nagy összegű kölcsönöket vegyen fel, és folyamatos kamatfizetés legyen ehhez a kölcsönhöz. Ebben a helyzetben kell megvédeni Magyarország érdekeit.  A kormányfő hozzátette, hogy 

megszületett a második Soros-terv, amit egyértelműen és határozottan elutasít. 

Orbán Viktor miniszterelnök a V4-miniszterelnökök EU-csúcs előtti egyeztetésén 2020. április 22-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tervről Orbán Viktor május elsejei, pénteki interjújában is beszélt. A miniszterelnök ezt mondta: Biztos voltam benne, hogy amikor nem tudják többen kontrollálni a járványt, akkor megjelennek a spekulánsok, és nem olyan javaslatok kerülnek elő, amiknek mi lennénk a haszonélvezői. Hozzátette: nagyon meglepődött volna, ha Soros György nem tűnt volna fel ebben a helyzetben. 

Nagyon kevés ország volt, amely képes volt nemet mondani Soros György legújabb tervére.  – mondta a miniszterelnök, aki szerint éppen ezért támadják Magyarországot hamis vádakkal, hogy megpróbálják hitelteleníteni, még mielőtt a vita elindulhatna Soros tervéről.

Nem először reklámozza az Index a második Soros-tervet

Ahogy már beszámoltunk róla, a rengeteg álhírt közlő Index már április 29-én elkezdte népszerűsíteni a második Soros-tervet, ez azóta kampányjelleget öltött (korábban egy olyan cikket is közöltek, amiben egyenesen nagyhatású filozófusnak nevezik Sorost).

Forrás: Origo

A magyar közvélemény meggyőzését szolgáló kampány fő mondanivalója az, hogy az ellenzéki újság szerint Sorosnak az örökhitelről szóló, a kamatokat az idők végezetéig fizetendő terve nagyszerű, és ez kell Magyarországnak is, de azt, hogy konkrétan miért lenne jó nekünk az, hogy örökre eladósodjunk, nem írják le.  Tulajdonképpen a korábbi reklámcikk lényege is az, hogy önmagában azért jó a terv, mert annak kitalálója Soros György, aki csak jó dolgot találhat ki.

A második Soros-tervről szóló korábbi Index-cikk szerint azt kell eldönteni, hogy ördögi vagy zseniális az új Soros-terv. És mivel azt a kifejezést természetesen senki nem használta Sorosra vagy tervére, hogy ördögi - a bírálói egyszerűen egy gátlástalan, egy európai bíróság által jogerősen elítélt spekulánsnak gondolják -, így elég egyértelműen azt akarja sugallni, hogy Soros terve zseniális.

Mi más is lehetne szerintük?

Néhány napja még azt kérdeztük, hogy a magyarországi baloldali médiumok miért versenyeznek rajongani egymást túllicitálva a második Soros-tervért. Miért nevezik legendásnak, gurunak, filozófusnak a spekulánst? A tervet előkészítő cikkek után miért jelenik meg szinte naponta a baloldali médiumokban egy Sorost támogató cikk? Az újabb kedveskedés után már egyre könnyebb erre, ezekre a kérdésekre választ adni.