Anya egy napocska, mert ő mindig mosolyog, ezt mondta egy kislány édesanyjáról a filmben. Egy másik kislány sellőhöz hasonlította édesanyját, mert szépen tud úszni, míg egy kisfiú arról beszélt, hogy az ő édesanyja nagyon jó szívű, mert amikor kértek egy macskát, kettőt kaptak tőle. Néhány részlet abból a különleges anyák napi videóból, amelyben gyerekek mondják el, hogyan látják édesanyjukat.

Más elképzeléssel ugyan, de már az év elején elkezdték egy anyák napi film készítését, azonban a járványhelyzet miatt a kreatív csapatnak és a produkciós stábnak alkalmazkodnia kellett az új helyzethez.

A kép illusztrációForrás: SHUTTERSTOCK

Emiatt két régebbi koncepciót egybegyúrva egy új ötlettel álltak elő, ami nem veszélyezteti sem a stábot, sem a szereplőket. A kisfilmben szereplőknek a készítők lényegében szabadkezet adtak, csak az volt a kikötés, hogy meséljék el a gyerekek, hogyan látják az anyukájukat, illetve ezt rajzolják is le.  Az operatőrök szerepét az apák látták el,  az otthonát a forgatás miatt így senkinek sem kellett elhagynia. 

A gyerekek rajzait a szülők beküldték a produkciós szakembereknek, akik azokat animációkká formálták át.

Szécsényi Ádám, a film készítéséért felelős kreatív csapat vezetője elismeréssel szólt a projekt minden résztvevőjéről. "Szerencsések vagyunk, hogy a gyártás során ilyen nagyszerű gyerekekkel és családokkal dolgozhattunk együtt. Külön ki kell emelnünk a produkciós csapatot, akik gyors helyzetfelismerése és rugalmassága tette lehetővé, hogy ebben a helyzetben is boldog anyák napját kívánhassunk" – mondta.

A Lounge Design az Anyák napi filmet a Miniszterelnöki Kabinetiroda megbízásából készítette el.

Nyitva lesznek a hosszú hétvégén a virágboltok

Nagy István agrárminiszter csütörtökön bejelentette, hogy az általa vezetett tárca kezdeményezésére, anyák napja alkalmából, a hosszú hétvégére feloldották a virágboltok nyitvatartására vonatkozó korlátozásokat.  Az üzletek így pénteken, szombaton és vasárnap is korlátozás nélkül fogadhatnak majd vásárlókat.

Egy virágbolt. A kép illusztrációForrás: Thinkstock

A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe a dísznövényekkel foglalkozó vállalkozásokat.

Ezért a kormány döntésének megfelelően az ágazatban dolgozók június végéig mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már üdvözölte a kormányzat döntését, és közleményében jelezte, hogy a virágtermesztők és -kereskedők számára az Anyák napja az egyik legforgalmasabb időpont.

A kamara tájékoztatása szerint a dísznövényágazat több mint 100 ezer embernek ad megélhetést, éves bevétele korábban meghaladta a 460 milliárd forintot,  ennek 70-80 százaléka általában március 15. és május 30. között realizálódott.  Idén ez a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszak – emlékeztettek rá. 

A szakemberek a hétvégére jelentős forgalmat várnak a virágboltokban.