Egyre több potenciális vérplazmadonor jelentkezik

Koronavírus Szent László kórház
Vágólapra másolva!
Több ígéretes szerrel is dolgoznak már a magyar kórházakban. Budapestiek nem utazhatnak vidékre nyomós ok nélkül, tehát továbbra sem látogathatják vidéki rokonaikat. Az Operatív Törzs szombati tájékoztatója.
Vágólapra másolva!

A tájékoztató elején Gál Kristóf, az ORFK szóvivője összefoglalta a friss számokat, a járványügyi helyzet legfrissebb adatait, ezekről itt olvashatnak.

Több mint egy hónapja vannak hatályban a kijárási korlátozás szabályai, hétvégén többen szegik meg a rendőrök tapasztalatai szerint, mondta Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. 42 393-ra nőtt a rendőri intézkedések száma.

Május elsején 59 szabályszegés volt, ennek több mint fele Bács-Kiskun megyében. Példaként említette, hogy Vaskút egy külterületi tanyáján külföldi vendégmunkások csoportosan szegték meg a szabályokat.
A szlovák és magyar belügyminiszter megállapodása szerint hétfőtől változás lesz a határforgalom ellenőrzésben - jelentette be. Tornanádaskánál a 3,5 tonnát meg nem haladó legnagyobb össztömegű teherjárművek átkelését biztosítják majd 6 és 18 óra között.
A bánrévei átkelőnél a V4-es országokból érkező tehergépkocsikat is beengedik hétfőtől, Vámosszabadinál pedig közös magyar-szlovák határellenőrzés lesz. Ma Nagylaknál lehet jelentősebb torlódásra számítani, kifele menet.

Tegnap 7 teherjárat 57 tonna védőfelszerelést hozott a Liszt Ferenc repülőtérre. 1145 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap, 10 ezer fölé nőtt az összlétszámuk.

Szent László Kórház Fotó: Csudai Sándor - Origo

Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy mint az köztudott, a koronavírus gyógyításra sem specifikus gyógymód, sem védőoltás nincsen, ezért Kásler Miklós, az Emmi minisztere egy tudományos konzorcium megalakítása mellett döntött. Ezt a tudományos konzorciumot a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Infektológiai és Hematológiai Intézete, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Vérellátó Szolgálat alakították meg. Klinikai vizsgálat és kísérleti terápia zajlik a konzorciumban, ennek része a betegségen már átesett emberek vérplazmájának a felhasználása, mivel egy részüknek megfelelő immunválasza van a koronavírus ellen, ezért a plazmát olyanoknak is be lehet adni, akik ilyen ellenanyagokkal még nem rendelkeznek. Ennek érdekében megkezdték a plazmagyűjtést és a vizsgálatokat, amire egyre nagyobb számban érkeznek donorok. Müller kb. 300 potenciális donort értesített erről.

A vérplazmás kezelés tekintetében nagyon optimisták, ráadásul a plazma sokáig tárolható, így egy második járványhullám idejére is el lehet tárolni.

A betegeken tocilizumabot használnak, amit külföldön csak most tesztelnek, de mi már 5 hete alkalmazzuk ezt a terápiát, és nagyon jelentős eredményeink vannak. Ezáltal egy csoportnál meg lehet akadályozni, hogy intenzív osztályra kerüljenek, egy másik csoportnál, akik az intenzíven vannak, pedig az elhalálozást lehet megakadályozni a tocilizumabnak köszönhetően. Ezért folytatni fogják a továbbiakban is ezeket a kísérleti jellegű kezeléseket. Ebben a tekintetben nagyon optimisták.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Remdesivir használatát a koronavírus gyógyítására, mi ezzel kapcsolatban a magyar álláspont, ezt kérdezte az Origo az Operatív Törzstől. Vályi-Nagy főigazgató elmondta, a Remdesivir hatásosnak vélt gyógyszer, intravénásan, vagyis csak kórházban alkalmazható, Magyarország az elsők között vesz részt a térségben a klinikai vizsgálatokon, Lengyelország mellett.

Budapest május elsején (illusztráció) Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egészségügy újraindulásával kapcsolatban az Operatív Törzs hétfőn fog majd tájékoztatni, ezt mondta Gál Kristóf szóvivő. Kiss Róbert arról beszélt, hogy a 65. életévüket betöltött emberek csak a legszükségesebb esetben hagyják el az otthonaikat, vidéken is, mivel ők a legveszélyeztetettebbek. A sportedzések megtarthatók, ezt is megerősítette.

Kizárólag a munkavégzés és iskolalátogatás ügyében utazók mentesülnek a hatósági házi karantén alól. A más ügyben ingázók azonban kérhetnek mentességet. Aki megszegi a kijárási korlátozásokat, az szabálysértést követ el,

ez vonatkozik arra az esetre is, ha budapestiek vidéki rokonokat látogatnak meg.