1990-ben az első szabad választással új korszak kezdődött Magyarország történelmében, a magyarok 1945-óta újra szabadon dönthettek a jövőjükről. A rendszerváltoztató folyamat végére pontot tevő, harminc évvel ezelőtti választásra emlékezve online kiállítás nyílt a 30 éve szabadon honlapon, ahol többek között kortársak visszaemlékezéseivel, a harminc évvel ezelőtti választási plakátok bemutatásával, interjúkkal és korabeli kampányfilmekkel idézzük fel az első szabad választás eseményeit.

Több mint 4 millió magyar állampolgárnak semmilyen személyes emléke nincsen a harminc évvel ezelőtti első szabad választásról, hiszen akik 1990 után születtek, koruknál fogva már egy szabad országban látták meg a napvilágot. Akik pedig átélték, örökké emlékeznek arra, hogy miután két nemzedéken át anélkül kellett élniük, hogy megválaszthatták volna politikai vezetőiket, ismét szabadon dönthettek az ország sorsáról.

Az első szabad választással a magyar választópolgárok visszamenőlegesen jóváhagyták mindazt, amit az ellenzék a megelőző évben a tárgyalások során végbevitt. Ezzel új mederbe terelődtek az elkövetkező évek társadalmi, gazdasági és politikai folyamatai. Mindez azonban nem jöhetett volna létre, ha a társadalom nem követeli évek óta állhatatosan a szabadságot, amelynek szimbolikus viszonyítási pontja mindvégig 1956 volt. 1989. október 20-án fogadta el az Országgyűlés a választási feltételeket, Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök pedig a következő év március 25-ére és április 8-ára tűzte ki a választásokat.

A 30 éve szabadon honlapon erre az eseményre emlékezünk egy online kiállítás keretében, ahol az érdeklődők megtekinthetik a harminc évvel ezelőtti választási plakátokat, a korabeli kampányfilmeket, kisfilmet láthatnak a választáshoz vezető útról és a voksolás fontosabb eseményeiről. A honlapon emellett olyan neves rendszerváltó politikusok osztják meg gondolataikat, mint Orbán Viktor, Deutsch Tamás, Fürjes Balázs, Magyar Bálint vagy Jeszenszky Géza, de látható interjú az egykor az MSZP színeiben politizáló Katona Bélával és Szili Katalinnal is. A kortársak emlékezései között felidézzük az első szabadon választott miniszterelnök, Antall József gondolatait is.

Online kiállítás az első szabad választásról:

https://www.30eveszabadon.hu/aktualitasok/valasztas-1990