Karácsony Gergely nem hajlandó megnézni, mi van a Főváros által felügyelt idősotthon lakóival, jelentkeznek a vérplazmadonorok, hétfőn új szakaszba lép a védekezés

koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség Budapest Budapest maszk felhívás
Vágólapra másolva!
2942-re nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon. A magyar orvosok többfajta módszerrel is próbálkoznak kezelni a koronavírusos betegeket, például vérplazmával, tocilizumabbal és nemsokára egy Remdesivir nevű gyógyszerrel. A Budapest Főváros Kormányhivatala által végzett vizsgálatok során kiderült, hogy legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos a Pesti úti idősotthonban, és március közepe óta biztosan akadozott az ellátás az intézményben. Az Origo szombati összefoglalója.
Vágólapra másolva!

2942-re emelkedett Magyarországon az új típusú koronavírussal regisztrált fertőzöttek száma. 12 krónikus beteg, többségében idős ember meghalt, 16-an pedig meggyógyultak.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Ezzel 335 főre emelkedett a vírus halálos áldozatainak száma,

625-en viszont már gyógyultan távoztak a kórházból.

1008 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Orbán Viktor: Ahogy 30 éve is, most is összefogásra van szükség

Orbán Viktor miniszterelnök az első szabadon választott Országgyűlés 30 évvel ezelőtti megalakulásának az évfordulója kapcsán

az összefogás fontosságát emelte ki, utalva a koronavírus-világjárvány elleni védekezés 52. napjára is.

Operatív Törzs: Innovatív módszerekkel kísérleteznek a magyar orvosok

Az Operatív Törzs szokásos sajtótájékoztatóján Gál Kristóf, az ORFK szóvivője elmondta, hogy

Dr. Vályi-Nagy István, a Dél-Pesti Centrumkórház főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy Kásler Miklós, az Emmi minisztere egy tudományos konzorcium megalakítása mellett döntött.

Klinikai vizsgálat és kísérleti terápia zajlik a konzorciumban, ennek része a betegségen már átesett emberek vérplazmájának a felhasználása, mivel egy részüknek megfelelő immunválasza van a koronavírus ellen, ezért

a plazmát olyanoknak is be lehet adni, akik ilyen ellenanyagokkal még nem rendelkeznek.

A vérplazmás kezelés tekintetében nagyon optimisták, ráadásul a plazma sokáig tárolható, így egy második járványhullám idejére is el lehet tárolni.

A magyar betegeken tocilizumabot használnak, amit külföldön csak most tesztelnek, de Magyarországon már 5 hete alkalmazzák ezt a terápiát, és

nagyon jelentős eredményeik vannak.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyezte a Remdesivir használatát a koronavírus gyógyítására, ezzel kapcsolatban az Origo kérdésére válaszolva Vályi-Nagy István elmondta,

Kiderült, hogy Karácsony Gergely ismét nem mondott igazat a Pesti úti idősotthonról

A fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon koronavírussal fertőzött lakói közül

újabb 4 személy meghalt, így már 38-ra emelkedett az ottani áldozatok száma.

A Budapest Főváros Kormányhivatala által végzett vizsgálatok során kiderült, hogy

legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos az idősotthonban, és március közepe óta biztosan akadozott az ellátás az intézményben.

Karácsony Gergely viszont többször is ennek ellenkezőjét állította, de tényleges bizonyítékkal egyszer sem tudta alátámasztani szavait.

Karácsony Gergely barátai körében Fotó: Hirling Bálint - Origo

A baloldali főpolgármester nyilatkozatainak ellentmond, hogy az ellenőrzéseken az derült ki,

a legsúlyosabb napok egyikén még telefonon sem állt rendelkezésre szerződött orvos az idősek otthonában.

Az is nyilvánosságra került, hogy a járványhelyzetben elvárható megfelelő higiénés protokollra vonatkozó dokumentum is csak április második felében, az intézmény gócponttá alakulása után született.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója azt közölte, hogy Karácsony Gergely kedden a népjóléti bizottsági ülés meghallgatásán váltig állította, hogy a Pesti úti Idősek Otthonában semmilyen mulasztás nem történt, minden jogszerűen működött. A mai napon napvilágot látott sajtóhírek szerint azonban, Karácsony Gergely nem mondott igazat - írta közösségimédia-oldalán.

Közben Karácsony hivatala a Ripost megkeresésére azt a hivatalos választ adta írásban:

azért nem megy el a baloldali főpolgármester az intézménybe, mert az idősotthonban látogatási tilalom van!

A válasz hallatán az egyik halálos áldozat fia felháborodott, szerinte

Hétfőtől új szakaszba lép a védekezés. Ezzel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a mai Kormányinfó Pluszban válaszolt több kérdésre is. Például, hogy

utazhatnak-e vidékre a budapestiek, vagy, hogy mennyiben változik az élet hétfőtől?

Kedvező adatok Spanyolországban

Olaszországban szombaton 1900 új fertőzöttet regisztráltak, így számuk 209 328-ra nőtt. Szombaton 474-an haltak meg a koronavírussal összefüggő megbetegedésekben, a hallottak száma elérte a 28 710-et. Május 4-től fokozatosan újraindul az élet a március 11. óta országos karanténban lévő országban.

Spanyolországban szombaton 276-an haltak meg a koronavírus szövődményei következtében. A halottak száma 25 100-ra nőtt, de a halálesetek száma már harmadik napja háromszáz alatt maradt. Szombaton 2588 új esetet diagnosztizáltak. A fertőzöttek száma 245 567, a legtöbb Európában.

Franciaországban 168 396-ra emelkedett a fertőzöttek száma, amiből 1050 főt szombaton regisztráltak. 166-an haltak bele a vírus okozta szövődményekbe, a halálos áldozatok száma pedig 24 760-ra nőtt. A francia kormány úgy döntött, hogy július 24-ig meghosszabbítja az egészségügyi rendkívüli állapotot.

Az Egyesült Királyságban szombaton 621 új halálesetet jelentettek. Eddig 28 131-en haltak meg a vírussal összefüggő megbetegedésekben. Szombaton 4806 főnél mutatták ki a fertőzést, a számuk így 182 260-ra emelkedett.

Világszinten közben

3,5 millióhoz közelít a fertőzöttek száma, majdnem 244 ezerre emelkedett a halottak száma, és meghaladta az 1,1 milliót a gyógyultaké.