100 ezer textilmaszkot készítettek a szakképzésben tanuló magyar diákok

2020.05.03. 07:57

A szakképző iskolák diákjai elsősorban kórházaknak, idősotthonoknak és szociális intézményeknek varrták a maszkokat, egy részüket pedig a májusi szakmai vizsgák alatt viselhetik. A Szolnoki Szakképzési Centrumban 3D-s nyomtatóval speciális arcvédő plexiből is több ezer darabot készítettek a tanulók - írja szerkesztőségünknek küldött közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az összefogás jegyében az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntartásában lévő szakképzési intézmények az elmúlt időszakban sorra csatlakoztak a járvány elleni védekezést segítő kezdeményezéshez. Jelenleg 34 szakképzési centrum tagintézményeiben készítenek maszkokat a végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók gyakorlatként.

A közel 100 ezer textil szájmaszkból a helyi önkormányzatok közvetítésével már kórházak, szociális intézmények és idősotthonok is kaptak. Az újabban előállított készleteket az intézmények saját diákjaiknak tartották fenn, hogy azokat a májusi szakmai vizsgák idején használhassák - részletezi a közlemény.

A tanulók által készített maszkokból kórházak, idősotthonok és szociális intézmények is kapnak (Képünk illusztráció)Fotó: Csudai Sándor - Origo

A centrumok és az iskolák egymás munkáját is segítik, megosztják egymással bevált gyakorlataikat. A 21. századi szakképzés nyújtotta technikai lehetőségekkel élve a Szolnoki Szakképzési Centrumban 3D-s nyomtatóval speciális arcvédő plexiből, eddig közel 3000 darabot gyártottak le egészségügyi dolgozók számára. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden kezdeményezést bátorít a szakképzésben is, amely a járvány elleni védekezést erősíti, a kockázatoknak jobban kitett szakemberek és idősek segítését szolgálja - írják a közleményben.