Nem szabadult el a járvány, ezért lehet megtartani az érettségit - az Operatív Törzs tájékoztatója

2020 Budapest Koronavírus korlátozás meghosszabbítás vírus rendőr maszk maradj otthon
Vágólapra másolva!
Vasárnap is tájékoztatót tartott az Operatív Törzs a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb hírekről.
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán, az EMMI államtitkára a hétfőn kezdődő érettségivel kapcsolatban beszélt. Nem szabadult el Magyarországon a járvány, ennek köszönhetően lehet megtartani. De a részvétel nem kötelező, ősszel is lesz érettségi - hangsúlyozat Maruzsa. Elmondta, 9 órakor kezdődnek a vizsgák, csak írásbelit tartanak. Sűrítik a tömegközlekedési járatokat, az iskolák előtt rendőrök segítik a forgalmat. Megérkeztek a maszkok, kesztyűk is az iskolákba. A maszk viselése vizsga közben is erősen ajánlott.

Folyamatos lesz a takarítás is az iskolákban - tette hozzá Maruzsa Zoltán, aki megköszönte a pedagógusoknak az együttműködést. Kiemelte, hogy 10-en lesznek maximum egy teremben, a másfél méteres távolságot be kell tartani.

40 ezernél több intézkedés történt

Kiss Róbert alezredes beszámolt a hétfőn kezdődő változásokról, a védekezés második szakaszáról. Elmondta, Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozás hatályban marad. Összesen 3512 rendőri intézkedést hajtottak végre a hétvégén, ebből 1705 esetben figyelmeztetés történt, 775 feljelentést tettek. Így összesen meghaladta az intézkedések száma a 40 ezret.

Sokat tanultak a betegségről

Dr. Szlávik János infektológus, főorvos elmondta, hogy két hónap alatt sokat tanultak a betegség lefolyásáról. A kisgyerekekre nincs hatással, azt idősekre ugyanakkor különlegesen veszélyes – tette hozzá. Nem tudunk még eleget a vírusról, de őszre meglehet az oltóanyag – szögezte le. Hosszasan sorolta, milyen módszerekkel küzdenek a vírus ellen. Szlávik hálát mondott azoknak, akik segítenek a vírus leküzdésében.

Megpróbálunk megtenni mindent a járvány leküzdéséért – emelte ki Szlávik János, aki köszöntötte az érettségizőket, és az édesanyákat is.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy akik a határon átlépnek, egészségügyi vizsgálaton esnek át, ha indokolt, karanténba helyezik őket.

Azt is közölték, az emberek csak alapos indokkal hagyják el otthonaikat Budapesten és Pest megyében.

Kérdésre válaszolva elmondták, a vidéki éttermek teraszán az ételek elfogyasztása engedett, de a mellékhelyiségek használata sincs tiltva.

A sajtótájékoztató résztvevői végül sok sikert kívántak az érettségizőknek, és köszöntötték az édesanyákat.

2998 koronavírusos beteg

Ahogy hajnalban beszámoltunk róla, 56 új megbetegedést regisztráltak, ezzel 2998 főre nőtt vasárnap hajnalra a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 5 krónikus betegséggel küzdő idős ember, ezzel a koronavírus áldozatainak száma 340 főre emelkedett. Mindezidáig 629-en gyógyultan mehettek haza a kórházból. Jelenleg 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. A kormányzati tájékoztató portál által közreadott adatokból az látszik, hogy a fertőzés továbbra is leginkább Budapesten és Pest megyében van jelen.

A fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon koronavírussal fertőzött lakói közül újabb 4 ember halt meg, így már 38-ra emelkedett az ott meghaltak száma. A fővárosi kormányhivatal által végzett vizsgálatok során kiderült, hogy

legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos az idősotthonban, és március közepe óta biztosan akadozott az ellátás az intézményben.

Mint ismert, Karácsony Gergely érdekes módon többször is ennek az ellenkezőjét állította. A főpolgármester a Ripost megkeresésére azt válaszolta, hogy azért nem megy el az intézménybe, mert az idősotthonban látogatási tilalom van.