A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) politikai nyilatkozatot terjesztett hétfőn az Országgyűlés elé az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról. A kisebbik kormánypárt szerint az egyezmény egyes pontjai ellentétesek a kormány migrációs politikájával.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője javaslatukat indokolva az MTI-nek elmondta: az egyezményben lévő ideológiai megközelítés a magyar jogrenddel és saját meggyőződésükkel is ellentétes. A dokumentum ugyanis 

elő akarja írni a társadalmi nemek definícióját, és ezzel együtt a romboló genderszemlélet bevezetését, valamint rá akarja erőltetni az országokra a menedékjog nemi alapon történő biztosítását.  

Mivel a magyar emberek már számos alkalommal kifejezték ezzel kapcsolatos véleményüket, ezért nem tudnak támogatni olyan egyezményt, amely felgyorsítja vagy könnyebbé teszi a bevándorlást Európába - hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.

Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselőForrás: MTI/Kovács Attila

Nacsa Lőrinc beszélt arról is: a parlament és a kormány által eddig meghozott döntések és jogszabályok széles körű védelmet biztosítanak az érintetteknek, ideértve a szigorú fellépést a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak ellen. 
Jogunk van megvédeni országunkat, kultúránkat, törvényeinket, hagyományainkat és nemzeti értékeinket, amelyeket sem a többségi meggyőződéstől eltérő genderszemlélet, sem a korlátozás nélküli vagy a társadalmi nemek alapján előnyöket biztosító bevándorlás nem veszélyeztethet 

- fogalmazott Nacsa Lőrinc.

Ugyanakkor az egyezmény azon pontjai, melyekre maguk is értékként tekintenek - különösen a gyermekek védelme és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés -, jelenleg is része a magyar jogrendszernek. Így kimondható, hogy az egyezmény ideológiai követelések nélküli részei már biztosítottak Magyarországon - mondta.

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője pedig arról beszélt, hogy Magyarország kormánya kiemelten fontos feladatának tartja a nőkkel szemben erőszak minden formája elleni hatékony fellépést, elutasítja a nők elleni és a kapcsolati erőszak valamennyi formáját. Álláspontjuk szerint a ratifikáció melletti kampányolás félrevezetés. Hozzátette: 

az isztambuli egyezmény életbe lépése előtt egy évvel a Fidesz-KDNP volt az, amely 2013-ban az új büntető törvénykönyvben önálló büntetőjogi tényállássá tette a kapcsolati erőszakot. 

Ezért, akit valóban a nők védelmében való fellépés vezérel, az nem akarja félrevezeti a magyar társadalmat, nem akarja félrevezeti a magyar nőket a ratifikáció bátorításával - hangsúlyozta.

A magyar kormány a zéró tolerancia jegyében következetes jogalkotással törekszik arra, hogy Magyarországon minél kevesebb nőnek kelljen bántalmazást elszenvednie. A kormány jogalkotási munkájában ez a célkitűzés folyamatosan megjelenik és érvényesül. A magyar kormány azért nem támogatja az isztambuli egyezmény ratifikációját, mert egyes rendelkezései ellentétesek a kormány migrációs politikájával.

IllusztrációForrás: AFP/Federico Scoppa

Nem kívánják a nemzeti jog részévé tenni a társadalmi nem fogalmát, sem az egyezmény genderideológiáját, és nem kívánják legalizálni az illegális migrációt - mondta Nacsa Lőrinc.

Juhász Hajnalka hozzátette: az isztambuli egyezmény ratifikációjának pótcselekvése, a politikai hangulatkeltés helyett a valódi kormányzati cselekvés iránt elkötelezettek, és 

hatékony intézkedésekkel kívánnak fellépni a nők elleni és kapcsolati erőszakkal szemben, támogatni a bántalmazottakat, tenni a megelőzésért. 

Ezért határozott igent mondanak a nők védelmére és határozott nemet a genderideológiára, és az illegális migrációra - mondta a KDNP-s képviselő. Megjegyezte, felkérik a parlamenti frakciókat, hogy szavazatukkal támogassák a politikai nyilatkozatot az isztambuli egyezmény ratifikációjának és kötelező hatályának elutasításáról.