Gázolajat és vegyszereket lopott egy bűnbanda a munkahelyükről

Vágólapra másolva!
A bűnbanda egyik része ellopta a növényvédőszert és a gázolajat a Bajához közeli TSZ-ből, a másik része pedig megvette azt. Mindig keveset loptak, hogy ne legyen feltűnő. A termelőszövetkezetnek okozott kár nagyjából 12 millió forint.
Vágólapra másolva!

A banda 14 tagja közül kilencen egy Baja környéki településen működő mezőgazdasági termelőszövetkezetnél dolgoztak, a földeken gépi munkákra voltak beosztva. Egyiküknek műszakvezetőként a vegyszerraktárhoz is hozzáférése volt. A munkások 2017-ben megegyeztek az egyik korábbi kollégáikkal, az ügy I. rendű vádlottjával, hogy

a földeken használt gépekből kilopják az üzemanyagot, valamint vegyszereket is ellopnak.

Az I. rendű vádlott, a banda vezetője ezért a platós teherautójára szerelt egy ezer literes, villanymotoros szivattyúval ellátott, egyedi tartályt szerelt fel. Ezzel ki tudták szivattyúzni a gépekből az üzemanyagot, és el tudták vinni a férfihoz, ahol volt egy üzemanyagkút.

A férfi egyeztetett a társaival, majd a tartályos autójával a földekhez hajtott, ahol a gépekből alkalmanként 20-40 liter gázolajat szivattyúztak ki.

Ezen kívül rendszeresen loptak növényvédőszereket, vegyszereket és vetőmagokat. Mindig annyit loptak, hogy az ne keltsen feltűnést.

Az ellopott üzemanyagot és a vegyszereket a banda vagy elosztotta, vagy a férfi megvette tőlük, majd maga adta tovább az ügy másik négy vádlottjának, akik tudták, hogy lopott árut vesznek.

A banda 12 millió forintos kárt okozott a TSZ-nek.

Az ügyészség a tíz tolvajt üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopással, a lopott áru vevőit pedig orrgazdasággal vádolja! 4 vádlottal szemben börtönbüntetést, másik 4 vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést, 6 társukkal szemben pedig közmunka kiszabását javasolja – írja közleményében a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség.