A számok biztatóak, de a járványnak még nincsen vége

2020.05.04. 12:09

A látogatási tilalom továbbra is fennmarad az összes kórházban és azokban az intézményekben, ahol korábban azt elrendelték, így az idősotthonokban is - hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. A járványnak nincs vége, még ha a számok valóban biztatóak, stagnál a helyzet.

 

Új védekezési szakaszba léptünk hétfőtől, így a koronavirus.gov.hu oldalon is informatívabb, részletesebb adatokat teszünk közzé – számolt be Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján. Mint mondta, a cél az, hogy pontosan lehessen látni a járvány zajlásának menetét, szoros adatkövetésre van szükség.

A meghaltak közel 80 százaléka a központi régióból került ki

Az országos tisztifőorvos közölte: a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 3035 főre nőtt és meghalt újabb 11 idős beteg.Aktív fertőzötteknek azokat nevezzük, akik az adott napon betegnek, kezeltnek minősültek, vagyis levonják az összes fertőzöttből a gyógyultakat és az elhunytakat  – mondta el Müller Cecília. 630-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, a meghaltak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

A tisztifőorvos asszony arról is beszámolt, sajnos az elmúlt napon 351-re nőtt a meghaltak száma. Azt jelenti, hogy Magyarországon ide sorolunk minden olyan esetet, akiknek pozitív laboreredménye született és akik kórházi ápolásra szorultak; a magyar ellátórendszerből nem esik ki senki.

Müller Cecília kitért arra, hogy 11 fővel nőtt a meghaltak száma, minden nap előfordul, hogy el kell veszítsünk embereket, de a számok kiegyensúlyozódnak, egy hete nem emelkednek. Egyensúly alakult ki a gyógyultak, az új fertőzöttek és az elhunytak számai arányában. Óvatosnak és körültekintőnek kell lenni a hétfőtől bevezetett számos intézkedés kapcsán.

Továbbra sem robbant be a hazai koronavírus-fertőzöttek számaFotó: Csudai Sándor - Origo

Változások az egészségügyben

A tisztifőorvos elmondta, az egészségügyi ellátás fokozatosan, lépésről lépésre igyekszik helyreállni, a sürgősségi ellátás nem változik. Elsősorban háziorvosi, fogászati, védőnői, járóbeteg-, egynapos, rehabilitációs, és a magánellátásokban van változás.

Az egészségügyi ellátások beindítása nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra – hangsúlyozta a tisztifőorvos. A háziorvosi ellátásoknál a szabály továbbra is az, hogy telefonon kell bejelentkezni, és egy óra alatt legfeljebb négy főt fogadhat az orvos– közölte. Ha a helyzet megkívánja, személyes konzultációra is lehetőség van, de csak időpontra lehet érkezni. Hozzátette, a betegek közti távolságtartás időben és térben is fontos, és ugyanez igaz a többi alapellátásra is. Az igazolások, dokumentumok kéréséhez nem szükséges személyesen találkoznia az orvosnak és a betegnek. Müller Cecília kitért rá, a járóbeteg-szakellátásban is bejelentkezés szükséges, és rendkívül fontos a higiénés szabályok betartása, hogy ne növeljük a fertőzések számát. A tisztifőorvos köszönetet mondott a szakmai kollégiumoknak, amelyeknek a segítségére a jövőben is szükség lesz.

Második szakasz

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: a védekezés a második szakaszba lépett. Új szabályok vonatkoznak vidékre és Budapestre. Az összes rendőri intézkedés meghaladta a 45 ezret a kijárási korlátozás kezdete óta, a határátkelőkön egy-egy órás várakozási időre számíthatunk.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta,a látogatási tilalom továbbra is fennmarad az összes kórházban és a korábbi intézményekben, ahol elrendelte. A szülészeti osztályokon nincs változás, az apás szülés megengedett, ha az apa igazoltan egészséges.

Az idősotthonok felvételi zárlatával kapcsolatban a tisztifőorvos azt mondta: ez itt is változatlanul fennáll, még nem lehet tudni, hogy pontosan meddig kell fenntartani ezt, hiszen magas kockázati csoportnak minősülnek a bentlakók.

Kiss Róbert elmondta, az üzletek nyitva tartásával kapcsolatos jogszabályok nem vonatkoznak a fodrászokra, kozmetikusokra és egyéb szolgáltatásra, de kérik, hogy a lehető legnagyobb fokú higiénés szabályokat tartsák be.

"Úgy tűnik, stagnál a helyzet"

Az Origo kérdésére Kiss Róbert azt mondta, hogy mindenki köteles az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön maszkot viselni, a futároknak, taxisofőröknek pedig érdemes viselnie. Müller Cecília szintén az Origo kérdésére (Pénteken 3,2, szombaton 2,8, vasárnap 1,9, ma 1,2 százalékos a fertőzöttszám növekedése. Lehet, hogy már túl vagyunk a tetőzésen, a járvány csúcsán? Mikor lehet ezt biztonsággal kijelenteni?) arról beszélt, a mostani számok biztatóak, de a járványnak nincsen vége. Úgy tűnik, stagnál a helyzet. Szólt arról is, hogy a reprodukciós szám is egy alatt van. Néhány nap adatai alapján nem lehet értékelni teljesen a járványügyi helyzetet, így az elkövetkező két hétben látni kell, hogyan alakulnak a számok, és annak fényében kell döntéseket  hozni.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be: a strandon másfél méteres távolságtartás ajánlott, az asztalok elrendezése a vendéglátóegység üzemeltetőjére van bízva, az is, hogy kik ülhetnek egy asztalnál.