Kásler Miklós: Telefonos előjegyzéssel indulhat újra az egészségügyi ellátás

KÁSLER Miklós
Budapest, 2020. január 6. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az egészségügyi struktúra átalakításáról tart sajtótájékoztatót az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2020. január 6-án MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Telefonos előjegyzés útján indulhatnak újra a háziorvosi és fogászati ellátások, a szakrendelések, a transzplantációs beavatkozások bizonyos formái és az egynapos sebészeti ellátás - jelentette be az emberi erőforrások minisztere az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós kiemelte, a főszabály az, hogy a páciensnek telefonon kell időpontot kérnie az adott ellátásra,

Kásler Miklós Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A miniszter beszélt arról is, hogy mivel jelenleg nincs védőoltás és célzott terápia a koronavírus ellen, ezért a klinikai vizsgálatok felé fordultak az orvosok.

Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy mindkét esetben 4-5 héttel ezelőtt kezdődtek el a terápiás kísérletek a megfelelő engedélyek birtokában.

Emlékeztetett, vérplazma-terápiát Magyarországon először egy súlyos állapotban lévő, veseelégtelenségben szenvedő beteg kapott, aki lélegeztetőgépre szorult ellátása során. A múlt héten megkapta a vérplazma-készítményt, ezután állapota "konszolidálódott", lekerült a lélegeztetőgépről, és

Vérplazma-kezelés a Semmelweis Egyetemen. Forrás: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A másik terápiás formáról szólva Kásler Miklós elmondta, ez a gyógyszeres terápia a vírusfertőzés által a szervezetben fellépő úgynevezett citokinvihart csillapítja. Ez azt jelenti, hogy a vírus a felső és alsó légutakban elszaporodik, amire a szervezet rendkívül intenzív immunválaszt ad. Ez a folyamat károsíthatja a többi szervet is, többszervi elégtelenséggel okozva a beteg halálát.

Ebben az esetben a tocilizumab-terápia jöhet szóba, amelyet az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet hematológiai diagnózisoknál évente már 50-70 esetben alkalmazott. A hatóanyagot alkalmazzák bizonyos autoimmun betegségek kezelésénél vagy onkoterápiás esetekben is - mondta el a miniszter.

Ezt a terápiát négy betegnél alkalmazták Magyarországon,

ezzel elkerülve azt, hogy kritikus állapotba kerüljön; a már súlyos állapotban lévőknél mérsékelni lehetett a citokonvihart a szervezetben - ismertette.

Kásler Miklós elmondta, eddig két súlyos, lélegeztetőgépen lévő beteg kapta ezt a terápiát - mindketten orvosok.

Egyiküket már felébresztették, jól van, másikuk is várhatóan hétfőn vagy a közeli napokban lekerülhet a lélegeztetőgépről.

A miniszter kiemelte, hogy mind a két terápiás forma életmentőnek bizonyult. "Mindkét innovatív terápia reménykeltő" - fogalmazott.

Közölte, hogy a Dél-pesti Centrumkórházban a más betegségeknél alkalmazott gyógyszerek tesztelése is folyik, az eredményeket folyamatosan értékelik.

A tárcavezető kitért arra is: a járvány kapcsán a magyar orvostudomány megmozdult, a szakemberek saját profiljuknak megfelelően dolgoznak, és hősiesen küzdenek a járvány ellen, a betegeik érdekében.