Vágólapra másolva!
Az elmúlt másfél évszázadban európai és világviszonylatban is kiemelt szakértelemmel és technológiai háttérrel rendelkező szervezetté nőtte ki magát az Országos Meteorológiai Szolgálat - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az Agrárminisztérium hétfői közleményében emlékeztetett: alapításának 150. évfordulóját ünnepli az Országos Meteorológiai Szolgálat. A jubileumi évforduló alkalmából az agrárminiszter és Radics Kornélia, a meteorológiai szolgálat elnöke közösen helyezett el időkapszulát a Marczell György Főobszervatóriumnál.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálatról a

A szervezet professzionális munkájának köszönhetően ugyanis mindig gondoskodik róla, hogy időben tájékoztasson az időjárási eseményekről.

Hozzátette: a meteorológiai szolgálat legfontosabb tevékenységei közé tartozik a meteorológiai adat- és információgyűjtés, valamint ezek elemzése, ellenőrzése, ennek megfelelően a különböző mérő- és megfigyelőhálózatok működtetése, valamint időjárás-előrejelzések, veszélyjelzések készítése, kiadása és a kutatás-fejlesztés.

Nagy István agrárminiszter fotó: Talán Csaba

Nagy István elismerését és nagyrabecsülését fejezte ki a szervezet minden munkatársának, akik

Kifejtette azt is, hogy az éghajlatváltozás nem csupán a jövőnket érinti, hatásai már napjainkban is világszerte nyomon követhetők. Az új kihívásokra csak úgy adhatók hatékony válaszok, ha alaposabban megértik az éghajlati rendszer működését, és nagyobb mértékben támaszkodnak a globális információkra,

ehhez pedig elengedhetetlenek a meteorológiai mérések és elemzések.

A miniszter megnyugtatónak nevezte, hogy

A meteorológiai szolgálat stratégiai fontossága gazdasági, természetvédelmi- és társadalmi szempontból is felbecsülhetetlen - emelte ki a miniszter.