Bajkai István: Az isztambuli egyezmény nem egy csodafegyver

Vágólapra másolva!
Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az isztambuli egyezmény kapcsán benyújtott kormánypárti kezdeményezésről.
Vágólapra másolva!

A KDNP három országgyűlési képviselője tegnap egy javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, melyben kezdeményezik, hogy Magyarország egy nyilatkozatban mondja ki, nem kíván csatlakozni az úgynevezett Isztambuli Egyezményhez. Ennek kapcsán a politikus megjegyezte, amikor erről az egyezményről, annak a ratifikálásáról beszélünk, akkor pont a lényegről nem esik szó. Ez a megállapodás a nők és a nemek védelméről alkotott meg sok nagyon fontos szabályrendszert, ám mégis vannak benne olyan cikkelyek, amelyek nem állnak összhangban Magyarország Alaptörvényével.

Az is igaz, hogy ezt az egyezményt 2014-ben írta alá az akkori Orbán kormány nevében a külügyminiszter, de az is igaz, hogy a sok aláíró között mások is vannak, mint például Nagy-Britannia és Szlovákia, amelyek szintén nem ratifikálták az egyezményt. Bajkai István hangsúlyozta, a magyar Országgyűlésnek az egyik funkciója éppen az, hogy a különböző nemzetközi egyezményeket jóváhagyja, most bekerült a képviselők elé ez a javaslat, így ki fog derülni, megszületik-e a nyilatkozat. A kormánypárti képviselők arra kérik a kormányt, hogy az isztambuli egyezmény rendelkezéseinek hatálybalépésétől tekintsen el.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.