A koronavírus minden hetedik áldozata fővárosi fenntartású idősotthonban betegedett meg, Karácsony továbbra sem tesz semmit

OMSZ, Országos Mentőszolgálat, mentő, idősotthon, teszt, főváros, Budapest
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere továbbra sem hajlandó ellátogatni az általa felügyelt Pesti úti idősotthonba, pedig a betegek 15,1, a meghaltak 15,7 százalékát fővárosi idősotthonból vitték kórházba. Az elmúlt hetekben Karácsony szinte minden állításáról kiderült, hogy nem igazak az idősotthonnal kapcsolatban, eközben nem tett semmit, hogy biztosítsa az elégséges ellátást, és semmilyen felelősséget sem vállalt.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy a koronavírusban megbetegedett aktív fertőzöttek és a halálos áldozatok közül minden hetedik valamelyik fővárosi fenntartású idősotthon lakója, Karácsony Gergely továbbra sem tesz semmit az otthonokkal kapcsolatban, és arra sem veszi a fáradságot, hogy meglátogassa bármelyiket, köztük a Pesti úti idősotthont sem, ahol a legtöbb beteg van. Korábban cinikus választ adott a kérdésre, eszerint azért nem megy el a baloldali főpolgármester az intézménybe, mert az idősotthonban látogatási tilalom van.

Az intézmény fenntartójaként, Budapest első számú vezetőjeként természetesen bármikor meglátogathatná az intézményt, sőt kötelessége is lenne, de ő mégsem teszi. Karácsony gyáván megbújik, és még védőfelszerelésben sem merészkedik azok közé, akik közül több mint 300-an betegedtek meg, és közel 40-en haltak meg.

A válasz hallatán az egyik halálos áldozat fia felháborodott, szerinte a főváros vezetése egyszerűen hazudik.

Karácsonyt egyáltalán nem érdeklik az idősotthonok

A fővárosi kezelésű Pesti úti idősotthon a legsúlyosabban érintett intézmény. Innen március 30-án szállították el az első öt beteget, és aznap halt meg az otthonban a 85 éves Julika néni. A fia szerint azért, mert nem törődtek vele, nem látták el megfelelően, és már november óta nem volt orvos az intézményben. Fia szerint édesanyja volt a koronavírus első áldozata a Pesti úton.

Ezt később Skultéti József, az intézmény vezetője is elismerte, amikor egy levélben ezt írta:

Április 10-én volt eddig Magyarországon a legtöbb egy napon regisztrált új fertőzött, 210. Ennek oka az volt, hogy ekkor a fővárosi idősotthonokban már tombolt a koronavírus-járvány. Csak a Pesti úton 126 fertőzött volt már ekkor. Müller Cecília országos tisztifőorvos személyesen kereste fel az intézményt, és azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az idősotthont.

Április 11-én a katonaság fertőtlenítette az otthont, addigra már kétszáz lakó volt fertőzött, de Karácsony Gergely még mindig azt hajtogatta, hogy „az ellátás biztosított volt". Az országos tisztifőorvosi vizsgálat hivatalosan megállapította, hogy a kritikus időszakban legalább egy hétig biztosan nem volt orvos az otthonban.

A magyar honvédségnek kellett közbeavatkoznia a Pesti úti idősotthonban Forrás: Koncz Márton- Origo

Többször is lebukott Karácsony azzal, hogy nem mondott igazat

Karácsony Gergely később egy, az otthon vezetőjének tulajdonított levéllel próbálta bizonyítani, hogy volt orvosi ellátás,

de még aznap kiderült, hogy a levél Karácsony kampányfőnökének, Gyurcsány egykori bizalmasának, Gál J. Zoltánnak a számítógépén készült.

Április 23-án az is kiderült, hogy három ellenőrzésből háromszor nem volt jelen orvos az intézményben. A kormányhivatal munkatársai erről személyesen győződtek meg, majd másnap újabb szúrópróbaszerű ellenőrzés erősítette meg, hogy nincs folyamatos orvosi ellátás a gondozottak mellett. Ezen a héten összesen öt helyszíni ellenőrzés volt, abból négy alkalommal egyáltalán nem volt jelen sem főállású orvos, sem a szerződött háziorvosok egyike sem.

Egymilliós bírság az intézménynek

Az is kiderült, hogy az idősotthonban annyira nem törődnek a gondozottakkal, hogy a többségük rühes lett. Sásdi Antal, a Péterfi Kórház igazgatója a Mandinernek ezt mondta:

Karácsony még ezek után is azt ismételgette az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt, hogy az idősotthonban minden rendben van.

Április 29-én a feltárt súlyos hiányosságok miatt a főváros által vezetett Pesti úti idősotthont az illetékes kormányhivatal egymillió forintra büntette. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen, a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem beazonosíthatók, a fertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető.

Május 1-jén Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője arról osztott meg videót a közösségi oldalán, hogyan válhatott a Pesti úti idősotthon az ország legnagyobb gócpontjává.

Május 2-án derült ki, hogy legalább tíz olyan nap volt áprilisban, amikor nem volt jelen személyesen orvos a Pesti úti Idősek Otthonában, és március közepe óta biztosan akadozott az ellátás az intézményben.

A főpolgármester nyilatkozatainak az is ellentmondott, hogy az ellenőrzéseken az derült ki, a legsúlyosabb napok egyikén még telefonon sem állt rendelkezésre szerződött orvos az idősek otthonában.

Az is kiderült, hogy a járványhelyzetben elvárható megfelelő higiénés protokollra vonatkozó dokumentum is csak április második felében, az intézmény gócponttá alakulása után született.

Május 5-én Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese arról beszélt az Országgyűlésben,

– mondta Halász János. A járvány végeztével alaposan ki kell vizsgálni ezt az ügyet – tette hozzá.

A kérdések

Mindezek után joggal adódik a kérdés, hogy az elmúlt hetekben Karácsony Gergely, miért nem volt képes legalább egyszer elmenni a Pesti úti intézménybe? Miért talál ki mindenféle kifogást, és miért nem tesz semmit, hogy az idősek jobb ellátást kapjanak? És legfőképpen, miért nem vállal felelősséget a történtekért?