Nagyon ígéretes a magyar vérplazmakezelés

Vérplazma-kezelés a Semmelweis Egyetemen.
Vágólapra másolva!
Nagyon ígéretes kezelés, mindkét betegnek, aki megkapta a vérplazmát, látványosan javult az állapota - hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Az is kiderült, hogy Magyarországon az elmúlt hetekben több európai országgal szemben nem volt többlethalálozás a korábbi évek átlagaihoz képest.
Vágólapra másolva!

A hatósági házi karanténban lévőket mostantól elektronikusan is ellenőrizhetik, az erről szóló jogszabály megjelent a Magyar Közlönyben – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján. Kiss Róbert azt mondta, hétfőn életbe léptek az új szabályok.

A kijárási korlátozást továbbra is ellenőrzik, az elmúlt 24 órában több mint 400 esetben. A hatósági házi karanténok száma jelenleg 10 ezer. Az érettségi vizsgák rendben zajlanak a megfelelő óvintézkedések mellett, a védőfelszerelések minden iskolában rendelkezésre állnak – hangsúlyozta az alezredes.

Javuló tendenciák

Müller Cecília országos tisztifőorvos javuló tendenciáról számolt be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ma reggeli adatok szerint 3065 fő beazonosított koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. Sajnos újabb 12, idős, több más betegségtől is szenvedő beteg meghalt, ezzel 363 főre emelkedett a koronavírussal összefüggésben meghaltak száma. A tisztifőorvos asszony részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Müller Cecília hangsúlyozta, az aktív fertőzöttek száma 2000 fő alá csökkent, 1993 jelenleg is aktív, azaz nem gyógyult vírushordozót tartanak nyilván.

A statisztikáról elmondta a tisztifőorvos asszony, hogy bár számokról van szó, de emberek vannak mögötte. Örvendetes, hogy a jelek szerint a statisztikai és matematikai modellezések helyesen jelezték előre a járvány alakulását - tette hozzá.

Továbbra is kedvező a járvány hazai lefolyása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csak előzetes egyeztetés után menjünk orvoshoz

Május 4-én megkezdődött az egészségügyi ellátások újranyitása,

Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy csak az előjegyzés időpontjában jelenjenek meg az orvosnál. Hozzátette, a soron kívüli sürgősségi ellátások, ahogy eddig is, úgy mostantól is folyamatosan elérhetők.

– sorolta a tisztifőorvos. A szakmai kollégiumok meghatározták, melyek a magas kockázatú beavatkozások, amelyeknél a vírus terjedhet, ezeknél szűrővizsgálatokat kell végezni.

A fogászati ellátásnál is elengedhetetlen a bejelentkezés, már ekkor történik egy kikérdezés, és fontos, hogy a váróterembe maszkkal érkezzenek a páciensek – ismertette. Az asszisztens a helyszínen is kérdőívet végeztet az érkezőkkel, hogy kiszűrjék a gyanús eseteket, náluk koronavírustesztet is kell végeztetni, a háziorvossal történő előzetes egyeztetés alapján.

– tette hozzá.

A legfontosabb, hogy tudjuk, mi a teendőnk, ha fogászati ellátást veszünk igénybe – fogalmazott Müller Cecília. A fogpótlások későbbre sorolódnak, mint az akut ellátások – fűzte hozzá.

Kérdésre válaszolva azt mondta Müller Cecília, hogy a pincéreknek nem kötelező maszkot és kesztyűt viselniük a szabad térben. Csak egészséges pincér végezhet munkát - tette hozzá.

Nem volt többlethalálozás Magyarországon

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy évtizedekkel ezelőtt indult egy program a WHO részéről, ami a halálozásokat és az esetleges többlethalálozásokat követi. 24 ország csatlakozott eddig ehhez.

Többlethalálozás látható influenzajárvány idején. 2020-ban a 11. héten észlelte a rendszer azt, hogy a statisztikai átlagot meghaladta a halálozások száma. A legtöbb többlethalálozás a 17. héten történt meg Európában - mondta Müller Cecília.

– mondta Müller Cecília. A helyzet értékelésénél nem maradhatunk házon belül, és keresünk olyan adatokat, ami segíti az összehasonlíthatóságot a többi országgal - tette hozzá.

Vérplazmakezelés a Semmelweis Egyetemen Forrás: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A vérplazma-terápiáról azt mondta Müller Cecília, hogy az egy nagyon ígéretes kezelés.

– tette hozzá.