Továbbra is érvényben vannak a helyközi közlekedéssel kapcsolatos könnyítések és kedvezmények - nyilatkozta Schanda Tamás.

A közlekedéspolitikáért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára elmondta, a 18 megyére vonatkozó, a kijárási korlátozást érintő enyhítések mellett is korlátlan díjmentes utazásra jogosult minden egészségügyi dolgozó. 
A közlekedési szolgáltatók pedig a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetését követő 15. napig elfogadnak minden, közszolgáltatási utazási kedvezmény igénybevételére jogosító, de lejárt hivatalos okmányt. 
Emellett ebben az időszakban a fogyatékkal élők esetében is el kell tekinteni a díjmentességet, utazási kedvezményt igazoló dokumentumok érvényesítésétől, meghosszabbításától.

Továbbra is érvényesek a kedvezményekFotó: Csudai Sándor - Origo

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a helyközi szolgáltatók alapvetően továbbra is tanszüneti menetrend szerint közlekedtetik járataikat,  nem sűrítik azokat, hiszen jelenleg sincsen az iskolákban folyó oktatás.

Az érettségi időszakában a Budapest környéki buszközlekedésben ugyanakkor a tanítási időszakra vonatkozó menetrend van érvényben.

A szolgáltatók folyamatosan figyelemmel kísérik az utasforgalom alakulását, és indokolt esetben több autóbuszt állítanak be. Erre a zsúfoltság elkerülése érdekében van szükség, hogy ezzel is segítsék a védőtávolság megtartását a járműveken. A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszba lépett, megkezdtük Magyarország újraindítását, de az egészség és az élet védelme továbbra is elsődleges cél - mondta Schanda Tamás, hozzátéve, hogy arra kérnek mindenkit, tartsa be az utazásra vonatkozó szabályokat, így a helyközi buszokon és vonatokon is viseljen maszkot.