Óriási botrány: Horváth Csaba polgármester mégis 400 millióért venne parkolóórákat a baloldali vezetésű Zuglóban

KARÁCSONY Gergely; HORVÁTH Csaba
Budapest, 2019. február 3. A baloldali pártok, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Párbeszéd és a Szolidaritás fővárosi előválasztásának győztese, Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje (b) és Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje (j) a Villányi úti Konferenciaközpontban tartott sajtótájékoztatón 2019. február 3-án. Karácsony Gergely 27 598, Horváth Csaba 6535 szavazatot kapott. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A veszélyhelyzetre hivatkozva adna zöld utat Zugló szocialista polgármestere annak a 400 milliós parkolóóra-beszerzési tendernek, amiből tavaly novemberben már komoly botrány volt a kerületben, és koalíciós társai is fellázadtak. Horváth Csaba tervei ellen most a Fidesz, a Civil Zugló Egyesület, de még a Momentum is tiltakozik. Szerintük nincs szükség ennyi parkolóórára, mivel a Fővárosi Közgyűlés tavaly novemberben döntött arról, hogy elég csak 250 méterenként elhelyezni egy órát, miközben a zuglói tenderben még 75 méteres szabály van.
Vágólapra másolva!

Horváth Csaba, Zugló szocialista polgármestere

néhány hónapig megpihentette, de most ismét egyszemélyben döntene a parkolóórák beszerzéséről szóló javaslatát.

Az üzlet több százmilliós, és sokaknak nem tetszik a kerületben. Az ügy háttere, hogy tavaly november elején Horváth Csaba úgy döntött, hogy a Demszky-Hagyó-éra hírhedt parkolási botrányának figurája, Kupper András C-Ware Kft. nevű cégétől rendel a XIV. kerület vezetése 76 parkolóautomatát, amelynek darabja legalább kétmillió forintba kerül.

Megválasztása után átnyomta volna Horváth a gyanús tendert

Horváth az automaták telepítését és karbantartását is Kupper cégére bízta volna egy négyéves időszakra. A karbantartás egyébként havi negyvenezer forintjába került volna majd a zuglói adófizetőknek. Az MSZP-s politikus annyira komolyan vette a szabad versenyt, hogy más cég nem is indulhatott a közbeszerzésen, csak a C-Ware Kft.

A tervek napvilágra kerülését követően hatalmas botrány tört ki,

és Horváth kénytelen volt visszavonni az egész beruházást, mivel koalíciós társai kilépéssel fenyegettek, így nagy valószínűséggel új választást kellett volna kiírni a kerületben.

A koronavírus-járvány kitörésével, és a veszélyhelyzet kihirdetése miatt a polgármesternek nem kell összehívnia a testületet. Ebben a helyzetben az MSZP-s polgármester felmelegítette a korábbi terveket, és most már saját hatáskörben kíván dönteni a több százmilliós tenderről. Az egyik probléma az üggyel kapcsolatban, hogy a Fővárosi Közgyűlés még tavaly november 17-én úgy döntött, hogy a korábbi szabályt, miszerint 75 méterenként kell egy parkolóórát elhelyezni, 250 méterre változtatta.

Ennek fényében pedig fölöslegessé téve ezzel minden második parkolóórát, valamint a novemberi tenderben a 75 méteres szabály alapján kerültek volna kihelyezésre a parkolóórák.

Újabb parkolási botrány tört ki a baloldali vezetésű Zuglóban Forrás: zugloiparkolas.hu

Lázadás a baloldali koalícióban

Horváth tervei ellen a helyi Momentum is fellázadt, és a koalíciós partnereknek írt memorandumban tiltakozott:

négy oldalon át jogszabályokat felsorakoztatva korrektül érvelvek, hogy miért rossz műszakilag, miért felesleges, miért rossz gazdaságilag a kerületnek, és milyen jogszabályok alapján lehet eredménytelennek nyilvánítani a közbeszerzést.

Összefoglalva, tehát sem gazdaságilag, sem jogilag, sem pedig morálisan nem látjuk sem szükségesnek, sem pedig támogathatónak a parkolóórák beszerzését a C-Ware Kft.-től - olvasható Várnai László, a Civil Zugló Egyesület képviselőjének oldalán.

Várnai egyébként a HírTV-nek korábban azt mondta, a novemberi javaslat került ismét elő, melyről a polgármester, Horváth Csaba egyedül szándékozik döntést hozni.

Mindez finoman szólva nem elegáns.

Ami az érmés készülékek Zuglóba történő elhelyezését illeti, felesleges pénzköltés lenne, főként ebben a formában. Az erre szánt összeg pedig közel 400 millió forint, amit ennél jóval hasznosabb dolgokra is tudnának költeni - mondta Várnai. Arról is beszélt:

A közbeszerzés ügyében az önkormányzat pénzügyi osztálya is ellenvéleményét fejezte ki a polgármester előterjesztése kapcsán.

A Fidesz sem kér a 400 milliós parkolóórákból

Horváth Csaba az üggyel kapcsolatban azt mondta, az új parkolási szerződés a lakók érdekeit szolgálja. Az előterjesztést a kerület fideszes képviselői sem támogatják. Rozgonyi Zoltán hangsúlyozta,