Karácsony Gergelyék véletlenül elismerték, napokig nem volt orvos a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely saját magát buktatta le, amikor a Fővárosi Kormányhivatal elleni támadásban véletlenül elismerte, hogy valóban napokig nem volt orvos április elején, amikor a járvány kitört a Pesti úti idősotthonban. A baloldali főpolgármester múlt héten még azt mondta a népjóléti bizottság ülésén, hogy folyamatosan volt orvosi jelenlét az intézményben. Ahogy azt megírtuk, Karácsony Gergely most már megváltoztatta egy héttel ezelőtti véleményét is: már nem akar védekezni a koronavírus-járvány ellen.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely egy leleplezőnek szánt írásában saját magát buktatta le a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban kitört járvány kapcsán. A baloldali főpolgármester a fővárosi kormányhivatal ellen indított volna támadást, azonban az általa bizonyítékként csatolt dokumentumok azt bizonyítják, hogy

nem volt folyamatosan orvos a koronavírus-járvány magyarországi gócpontjában.

Múlt héten Karácsony azt mondta, mindig volt orvos az intézményben

Karácsony azzal, hogy gyakorlatilag elismerte, hogy napokig nem volt orvos az intézményben, saját magát is meghazudtolta. Múlt héten a népjóléti bizottság ülésén Selmeczi Gabriella, a Fidesz képviselője a következő kérdést tette fel:

Karácsony Gergely pedig ezt válaszolta: "Köszönöm szépen.

Napokig nem volt orvos a Pesti úti idősotthonban. Karácsony összevissza beszél az ügyben Fotó: Koncz Márton - Origo

Március 12-én dolgozott utoljára orvos a Pesti úton

Karácsony tehát a népjóléti bizottság előtt határozottan azt mondta, hogy folyamatosan volt orvos az általa fenntartott Pesti úti idősotthonban, most viszont ennek teljesen ellentmondó dokumentumot adott ki a fővárosi önkormányzat, amellyel Karácsony a Facebookon elbüszkélkedett.

Ebben többek közt ezt írja Számadó Tamás főjegyző:

ám a tömeges fertőzésekkel ez nyilvánvalóan semmilyen összefüggésbe nem hozható"

A főjegyző által aláírt dokumentum megismétli Karácsony Gergely idősekkel kapcsolatos érzéketlen szavait: "Az is köztudomású tény, hogy a vírus viszonylag sokáig tünetmentesen terjed, azaz úgy is terjedhet, hogy a fertőzésnek magának, a vírus jelenlétének semmilyen külső nyoma nincsen. Ilyen körülmények között pusztán logikai alapon is okszerűtlen és minden alapot nélkülöző az a feltételezés, hogy az orvosok jelenléte bármilyen módon képes lehetett volna a tömeges fertőzés megakadályozására."

Tehát még egyszer: a fővárosi önkormányzat szerint egy orvos nem ismerhette volna fel korábban a tüneteket, mint az ápolók - vagy maga a beteg.

Karácsony tehát azt állította múlt héten, hogy folyamatosan volt orvos az intézményben, a dokumentumokból mégis a következők derültek ki:

a Pesti Úti Idősek Otthonának főállású orvosa 2020. március 12-én dolgozott utoljára az intézményben, és 2020. március 20-án közös megegyezéssel a jogviszonyt megszüntette, ezt követően pedig az intézmény vezetősége a Házidoktor-17 Kft.-t kérte fel, hogy legalább „tűzoltás jelleggel" próbálja megoldani az idősotthon lakóinak háziorvosi ellátását.

Miközben a főváros és Karácsony Gergely azt állítja, hogy nem derül ki, mire alapozza a hatóság, hogy március 12-én dolgozott utoljára főállású belgyógyász szakorvos az intézményben, egyértelműen kiderült:

április 2-27. között a kormányhivatal járványügyi szakemberei 15 alkalommal is személyesen jelen voltak az intézményben, amely során azt tapasztalták, hogy 15-ből 10 alkalommal nem volt jelen orvos az intézményben.

Sem főállású orvos, sem a szerződött háziorvosok egyike sem. Annak ellenére sem, hogy

2020. április 9-én az országos tisztifőorvos által kiadott határozat folyamatos orvosi ellátás biztosítására kötelezte a fenntartót, miután nyilvánvalóvá vált, hogy tömeges megbetegedések vannak az intézményben

– olvasható a vizsgálati dokumentumban.

Karácsony ugyan az orvosi kft.-vel kötött szerződéssel próbálja bizonyítani az orvosi ellátás biztosítását, de a vizsgálat éppen arra mutatott rá, hogy

hiába a megbízási kontraktus, március közepétől főállású orvosa nem volt az intézménynek: „10 napon át, április 1. és 23. között személyesen nem volt jelen orvos az intézményben, 04.13-án húsvéthétfőn (amikor már tömeges megbetegedések voltak) telefonos ügyelet sem volt", ráadásul „a számlák, illetve a jelenléti ívek sem minden esetben olvashatóak, több esetben nem lelhető fel rajtuk az ellátottak száma, illetve az orvos által teljesített órák száma".

Karácsony egyszer sem látogatott el az intézménybe

Mint arról korábban beszámoltunk, március legvégén szállították el az első beteget a Pesti úti idősotthonból, ennek ellenére Karácsony Gergely továbbra sem látogatott el az azóta az ország első számú járványügyi gócpontjává váló intézménybe. Megmutattuk, hogyan hagyta cserben a főváros vezetése az idős, kiszolgáltatott embereket, és hogyan jutott el odáig, hogy kitiltatná az intézményekből az egészségügyi vizsgálatokat folytató kormányhivatalokat.