Ők azok a magyar baloldali politikusok, akik hamis vádakat terjesztettek Magyarországról

Vágólapra másolva!
Még Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is pozitívan nyilatkozott a magyar koronavírus-törvényről, amelyet a baloldal kezdettől fogva hamis érvekkel támadott. Az Origo összegyűjtötte, kik voltak azok, akik hazugságokkal támadták a magyar kormányt, és akiknek ideje lenne bocsánatot kérniük.
Vágólapra másolva!

- ezekkel a szavakkal vette védelmébe Vera Jourová a magyar koronavírus-törvényt egy cseh televíziós műsorban április közepén. Szavai azért is különösen jelentősek, mert egyrészt az Európai Bizottság egyik alelnökéről van szó, másrészt nem tartozik a magyar kormánnyal szimpatizálók közé, az Európai Parlament liberális pártcsaládjának tagja. A cseh politikus néhány nappal később újra megerősítette, hogy semmi kivetnivalót nem talál a magyar szabályozásban.

Varga Judit igazságügyi miniszter levélben mondott köszönetet Jourovának azért, hogy

A Magyarország elleni támadásokat most is a magyar baloldali politikusok kezdték, aztán - a megszokott menetrend szerint, Soros embereinek közreműködésével - nemzetközivé tették a rágalomhadjáratot. Azokat a mondatokat gyűjtöttük össze, amelyek a legjellemzőbbek, a legjobban mutatják, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés közepén hogyan támadta a kormányt és az országot a magyar baloldal.

Jobbik

A Jobbik volt az egyik leghangosabb támadója a koronavírus-törvénynek. Jakab Péter pártelnök az előterjesztés parlamenti vitája során úgy fogalmazott, hogy annak legfőbb célja az, hogy "totális diktatúrát építsenek ki Magyarországon."

Ezt fokozta Brenner Koloman, aki szerint a jogszabálytervezet elfogadásával "tapsvihar közepette sírba száll a szabadság". "Orbán Palpatine Viktor miniszterelnök úr megkapta azt az időkorlát nélküli felhatalmazást, amire semmi szükség nincs a járványügyi veszélyhelyzet megoldása érdekében" - élt Star Wars-os példával a jobbikos képviselő, aki még - a baloldali divatnak megfelelően - egy hitleres párhuzamot is belevett mondandójába. "Az igazán bátrak azok, akik nemet mondanak erre az Ermächtigungsgesetzre (felhatalmazási törvény – utalás 1933-ra)" - tette magát nevetségessé Brenner, annak a pártnak a képviselője, amely azt a Gyöngyösi Mártont küldte Brüsszelbe, aki néhány éve listázni akarta a zsidó embereket. Ezután pedig német nyelven fordult Ritter Imre német nemzetiségi képviselőhöz, azt mondva, hogy "kedves képviselő úr, kedves Imre, ezt a szégyenletes törvényt soha nem fogadhatja el a német történelem miatt" (sehr geehrter Herr Abgeordneter Ritter, Liebe Imre, Du kannst diesem Schandgesetz auch wegen der deutschen Geschichte nie und nimmer zustimmen).

A nemzetközi baloldali sajtóban, illetve baloldali képviselők között gyorsan elterjedt az a hazugság, hogy Magyarországon felfüggesztették a parlamentet, nem ülésezik, és a kormány rendeleti kormányzást folytat. Ezeknek a hazugságoknak többek között a jobbikos képviselő felszólalása volt a forrása. Mint az nyilvánvaló,

a magyar parlament folyamatosan ülésezik, és bármikor visszavonhatja a koronavírus-törvényt.

Mint ismert, a baloldal obstrukciója miatt a törvénytervezetről egy héttel később szavazhattak csak a képviselők. Miután az Országgyűlés elfogadta azt, Jakab Péter ott folytatta, ahol pár nappal korábban abbahagyta. "Ehelyett ma az ön hatalommániájáról kellett dönteni azért, mert tíz év után ön elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy karanténba zárja a demokráciát" - üzente Orbán Viktor kormányfőnek Jakab, aki még azt is látni vélte, hogy a kormány a törvénnyel "egészen pontosan államcsínyre készül". Brenner Koloman pedig "nagyon komoly demokratikus aggályként" értékelte az elfogadott jogszabályt.

Brüsszelben Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője támadta Magyarországot. "Orbán Viktor ezt a helyzetet is kizárólag arra használja fel, hogy diktatúrát építsen ki Magyarországon, és felszámolja a jogállamiságot a parlament kiiktatásán keresztül. Márpedig ezt itt nem tűrik" - ismételte el a hazugságot a néhány éve a világ hetedik legantiszemitább emberének választott Gyöngyösi.

Jakab Péter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Párbeszéd

Mint kiderült, Karácsony Gergely pártjának, a Párbeszédnek a képviselői egy nyelvet beszélnek jobbikos képviselőtársaikkal. Szabó Tímea frakcióvezető az elmúlt időszakban több valótlan kijelentést is tett a veszélyhelyzet meghosszabbítását célzó előterjesztéssel kapcsolatban:

  • "Önök úgy akarják elfogadni ezt a lex Covid néven ismert törvényt, hogy az gyakorlatilag érdemi kontroll nélkül ad önnek felhatalmazást. (...) Ezt úgy hívják, miniszterelnök úr, hogy diktatúra" - mondta a törvényjavaslat vitáján.
  • "Még ki se hűlt a törvény papírja Áder János buzgó kezei alatt, amikor Orbán Viktor sunyi módon benyújtott egy sor olyan törvényjavaslatot, aminek semmi köze a járványhelyzethez, kizárólag a Fidesz diktatúráját építi tovább" - mondta az egyik törvényjavaslat vitáján, valószínűleg észre sem véve, hogy saját magát cáfolja. Ha ugyanis a parlament tárgyalja a törvényeket, akkor nincs rendeleti kormányzás, nem a kormány dönt, hanem a parlament.
  • "Az önök első és legfontosabb intézkedése az volt, hogy a felhatalmazási törvénynek becézett diktatúratörvényt elfogadják" - ismételte meg ennek ellenére a korábbi hazugságot.

Szabó Tímea, Karácsony Gergely pártjának, a Párbeszédnek a parlamenti képviselője addig hergelte magát, amíg ki nem mondta, hogy a koronavírus-törvény elfogadásával diktatúra köszöntött Magyarországra Forrás: Origo

LMP

Az LMP is csatlakozott a sorhoz, diktatúrát kiáltva támadták a járvánnyal (és annak gazdasági hatásaival) harcban álló kormányt.

Csárdi Antal az előterjesztés parlamenti vitája során azt találta mondani, hogy "a Fidesz úgy érzi, hogy eljött a leszámolás ideje. Ocsmány és vállalhatatlan módon a veszélyhelyzetet kívánják felhasználni arra, hogy leszámoljanak mindennel és mindenkivel."

Az alpolgármesterség miatt Újpestre ejtőernyőzött Kanász-Nagy Máté elnökségi titkár „súlyosan antidemokratikusnak nevezte az "új törvényjavaslatot.

Bár Szél Bernadett jó ideje kilépett a zöldektől, egykori párttársaihoz hasonlóan ő is aktuálpolitikai érdekek mentén közelítette meg az ügyet. "Nincs meg a javaslatban a megfelelő garancia, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után azonnal visszaállhatna az alkotmányos rend" - aggodalmaskodott előre a képviselőnő, letagadva azt, hogy a veszélyhelyzetet a parlament bármikor megszüntetheti, az alkotmányos rendet pedig senki nem függesztette fel.

Csárdi Antal, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti képviselője leszámolást vizionált a koronavírus-törvény kapcsán Forrás: MTI/Soós Lajos

Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc pártja elsőként fordult Brüsszelhez "a felhatalmazási törvény hatálya alatt született kormányrendeletek miatt". "Orbán Viktor hamar bebizonyította, mire kellett neki az idők végezetéig szóló korlátlan hatalom" - írták közleményükben, nem törődve azzal, hogy a gyurcsányista képviselők közben a parlamentben törvényeket tárgyaltak (vagyis szó sem lehetett korlátlan hatalomról). Csak néhány idézet a Gyurcsány-párt hamis vádjai közül:

  • Gyurcsány Ferenc: "Orbán Viktor és társai gátlástalanul kihasználják a koronavírus-járvány helyzetet a teljhatalom megragadásához, miközben intézkedéseik messze elmaradnak attól, amit Európa-szerte képesek voltak megtenni a demokrácia veszélyeztetése nélkül, gondoljunk például a tesztelések mennyiségére, a különböző bérkompenzációk és a munkahelyvédelem ügyére."
  • Vadai Ágnes: Azt, hogy a miniszterelnöknek korlátlan hatásköre van, nem lehet demokráciaként értelmezni.
  • Rónai Sándor: A kormány a felhatalmazási törvény mögé bújva hoz olyan rendeleteket, melyeknek semmi köze a járvány elleni védekezéshez. (...) A párttámogatások megfelezésével pedig politikai ellenfeleit próbálja megnyomorítani.
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem bírta ki, hogy ne rúgjon bele a járvány ellen küzdő kormányba Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Momentum

Ugyan a Momentum nem jutott be a parlamentbe, ettől még fontosnak tartották hangsúlyozni, hogy nem hajlandóak támogatni a kormányt. Fekete-Győr András pártelnök Gyurcsányékhoz és a Jobbikhoz hasonlóan úgy látta, hogy "a felhatalmazás nagyon erős, demokrácián túli jogokat ad Orbán Viktor kezébe".

A magánéleti botrányokkal terhelt Donáth Anna úgy fogalmazott egyik alkalommal, hogy "azt várják, hogy egész Európa tapsoljon nekik és a korlátlan időre, korlátlan hatalmat biztosító felhatalmazási törvényüknek".

Cseh Katalin sem akart elmaradni uniós képviselőtársától. "A felhatalmazási törvény korlátlansága antidemokratikus, és azt mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem a vírus ellen akar védekezni, hanem az ellenzéket támadni" - jelentette ki, és ő is korlátlan felhatalmazásról beszélt. "Az ilyen jellegű törvények az én szememben ellentétesek a parlamenti demokráciával" - fokozta az eddigieket a brüsszeli képviselő.

Hajnal Miklós, a párt kommunikációs vezetője pedig azt mondta, ami történt, az "a demokrácia kiiktatását is jelenti."

Gyurcsány Ferenc felesége pedig egy interjúban elismerte, hogy mindent megtett azért, hogy a Magyarországról szóló hamis vádakat elterjessze. Saját bevallása szerint 25 külföldi újságírónak mondta el, hogy Magyarországon felfüggesztették a parlamentet. Ennek lett aztán következménye, hogy a CNN műsorvezetője, Christian Amanpour élő adásban került kínos helyzetbe, amikor Szijjártó Péter helyreigazította a magyar parlament bezárásáról szóló hazugságot.

A Magyarországról hazugságokat terjesztő külföldi politikusokra még visszatérünk. Addig is itt az idő, hogy a magyar baloldal bocsánatot kérjen a hazugságokért.